Menu Zavřít

Čekárna moderního ambulatoria

11. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Kachna výborná, ale co ten salát!?

Když se pár kroků od Národní třídy transformoval podnik Pod křídlem a vzniklo zařízení Pod křídlem noci, jistě to mnozí stálí návštěvníci zaznamenali s úžasem. Zrodila se restaurace podle zahraničního konceptu (po Curychu z roku 1999 následovaly Londýn, Paříž, Berlín, Moskva a další), která přichází s myšlenkou vytváření pracovních míst pro nevidomé. Křídlo noci se rozestírá jednak nad horní, denní částí s běžným jídelníčkem včetně dvou- a tříchodového menu, hlavní zdejší atrakci však obstarává sekce spodní, „noční“, kam mají stolující přístup pouze za určitých podmínek (řádně se objednat, odložit všechny cennosti do trezoru, vypnout mobilní telefon a cele se odevzdat do rukou nevidomé obsluhy, v neposlední řadě absolvovat doprovodný hudební či literární program). Pro úvodní představu o podniku a jeho kuchyni volíme prozatím posezení za denního svitu, který skrze štědře prosklené vitríny zalévá moderní interiér, sevřený mezi šedě vytapetovanými stěnami s hustým motivem kvetoucích bolševníků. Jasně zelené a bílé otočné sedačky z plastu trochu připomínají tramvaj, umělohmotné jsou i stoly. Dosti studený a dlužno říci i nepohodlný mobiliář mají patrně zútulnit velikonočně zelená proutěná aranžmá, na jejichž vertikály navazují bílé třásňovité závěsy nad okny či kolem osvětlení. Dekorativně ostatně působí i místní bar, zapadlý v jakémsi orchestřišti, nad nímž se na nerezové balustrádě vznáší aktuální nabídka lihovin. Celkový dojem z podniku je však přes sladěnost a designovost dosti sterilní.
Na papírovém prostírání nás vítá známé okoličnaté okvětí, brzy k němu má přibýt zvlněná porcelánová mistička s našlehaným máslem a košíček s lehce vánočkovitými krajíčky dvou druhů pečiva. Objednáváme si jarní salát a kuřecí consommé, pokračování bude sestávat z pečené kachny a pražmy královské.
Netrvá dlouho a již nám obsluha přináší první chody. V úhledné bílé misce shledáváme světle žlutou kuřecí polévku, z níž postupně lovíme nudličky celeru a mrkve, proužky příjemně křupavého hrášku mange-tout, tři větší raviolky plněné mletým kuřecím masem a pokrájenou listovou petrželku. Vývar je středně silný, převažuje v něm chuť kořenové zeleniny, křupavé hrášky klasickou kompozici docela zajímavě oživují, převahu zeleniny jenom vítáme. Celkový dojem je veskrze pozitivní, polévka nás navíc v chladném dni (jakož ostatně i interiéru) příjemně zahřeje.
Na salátovém talíři převládá žlutá, červená a zelená; první z barev patří kousíčkům žlutých paprik, dle nakyslé chuti marinovaných, ba dokonce přemarinovaných. Některé z kousků totiž chutnají navinule, neřku-li hnilobně. V marinádě si zřejmě poležely déle, než je zdrávo. Překyselení žaludku pokračuje i v případě vyloženě nedobrých cherry rajčátek (byť i vietnamské obchody nyní nabízejí vynikající nasládlou odrůdu) a koruna tomuto procesu byla nasazena v úseku lupení, totiž směsi zelených kadeřavých salátů a červené čekanky, kterou v kuchyni doslova umořili balsamikovým octem. Bílý porcelán je navíc ozdoben cákanci čehosi hořkého a lepkavého, asi jako kdyby se roztržité hospodyni připálil karamel. Pod názvem bocconciny (?) se skrývají malé oválné kousky mozzarelly, jež jsou sice hezké, ale celkovou kyselost vyvážit nedokážou.
Přiznáme se bez mučení, že jsme při sestavování oběda nejdéle váhaly nad tučnou kachnou, ani ve snu by nás však nenapadlo, že bychom se měly důkladněji zamyslet i nad „neškodným“ salátem. Ten nám ale v důsledku připravil hrůznější protivenství než dotyčná kachna. Pták pečený na klasický způsob se spoustou kmínu je jednoduše vynikající; propečená, temně zlatá kůžička lahodně křupe a ani té obávané mastnoty není tolik. Přílohu tvoří tři nočkovité bramborové knedlíčky (chutné i hezké na pohled) plus tři plátky houskových knedlíčků s uzeninou (bez níž bychom se v kombinaci s kachnou obešly), lehce oschlých. Červené brusinkové zelí ve sladké úpravě v kontrastu se slaným masem nevykazuje žádnou chybu.
Další naší volbou byla pražma královská s krustou z janovského bylinkového pesta a parmazánu podávaná s raté (poněkud paradoxní název, když uvážíme, že francouzsky znamená pokažený!) bramborami, smetanovými kapustičkami a pečenými tomaty. A již na nás cení zuby (pražmu totiž dostáváme na talíř v celé parádě): dvě odkrojená filátka spočívají na „torzu“ ryby, což snad může působit maličko morbidně, leč nejsme z národa mořského, a tak oceňujeme možnost vidět, co že to vlastně jíme. Pevné bílé maso pražmy je výborné, před úpravou bylo jemně potřeno pestem, parmazán jsme neodhalily. Dalším komponentem je polovina skleníkového steakového rajčete, z něhož ani pečení příliš chuti nevydolovalo. Nelze než litovat, že kuchař za tímto účelem nezvolil jiný druh, ovšem s výjimkou cherry rajčátek, s nimiž jsme už měly tu čest v experimentu se salátem. Opět se utvrzujeme v tom, jak je kvalita ingrediencí klíčová. Dva trochu tuhé špalíky opečených brambor chutnají standardně, dobře doplňují středomořský ráz kreace (ačkoliv na jihu by možná byly spíše vařené a bez slupky). Kapustičky v husté, tučné smetanové redukci však k němu vůbec nepasují. Navíc s jejich úpravou al dente svádí rybí nůž nerovný boj.
Ze sladkostí jsme se rozhodly otestovat pečený ananas: jeho silnější plátek byl evidentně posypán krupicovým cukrem a skořicí a orestován na másle, jehož přebytek kolem ovoce vytváří utěšenou loužičku. Ananas chutná svěže a je přirozeně sladký, nerozumíme, proč ho pohřbívat pod nálož cukru (a másla). Že by inspirace staročeskými lívanečky (též v nabídce)? Kuličky zeleného pepře ovšem tuto iluzi brzy nabourávají a katapultují nás kamsi k rovníku. Celé představení dotváří půl zbloudilé jahůdky a obligátní digestivní máta. Mezi sousty dloubeme do dekorativní šrafury a zjišťujeme, zda ji vykouzlil inzerovaný javorový sirup. Nikoli, zcela evidentně ho nahradil med. Teplému ananasu oponuje kopeček vanilkové zmrzliny, umístěný v jeho středu. Má podezřele jásavou barvu a chutná synteticky. Je jasné, že očekávat manufakturu domácí vanilkové zmrzliny v každé restauraci by byla čirá bláhovost, avšak dnes už na trhu existují i „přírodnější“ druhy. Proč vlastně výrobci ve snaze vykouzlit „echt“ vanilkovou zmrzlinu tolik zneužívají žluté barvivo? Působí snad žlutá optimističtěji a rustikálněji? Mražený krém na základě pravé vanilky má přece smetanovou barvu, v níž tu a tam prosvitne mikroskopický kousíček drceného vanilkového lusku. Jako by nestačila přítomnost syntetického etylvanilinu, dostane spotřebitel ještě nálož barviva…
Na závěr objednáváme kávu, podávanou v hezkém šálku, ale se studenou plastovou smetánkou a bez sklenky vody. Platíme 975 korun, což není částka nijak přemrštěná: obsluha se snažila, některá z jídel byla bez chyby, dezert však průměrný, salát pak vyloženě podprůměrný. Z účtu navíc zjišťujeme, že nám místo dvouchodového menu byla jídla účtována zvlášť. Přes určitá pozitiva (mezi něž bychom zařadily na centrum velmi slušné ceny) se však do další návštěvy asi hned tak nepohrneme. Že by k tomu přispěla i jistá kliničnost podniku? V supermoderní čekárně soukromého ambulatoria vás myšlenky na jídlo asi také nepřepadnou…

Pod křídlem noci
Adresa: Národní 10, 110 00 Praha 1 (vchod z Voršilské)
Tel.: +420 224 951 741
pod.kridlem.noci@vysehrad2000.cz, www.podkridlemnoci.cz
Otevírací doba: světlá část po–pá 10–23, so–ne 19–23, tmavá část po–ne 19–23
Druh kuchyně: mezinárodní i česká
Platební karty: všechny běžné
Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Itálie, Rakousko, Španělsko, Chile, Nový Zéland, Austrálie
Hodnocení restaurace:
jídlo 40 bodů z 50
obsluha 18 bodů z 20
nápoje 9 bodů z 10
prostředí 7 bodů z 10
Kvalita/cena 7 bodů z 10
Celkem 81 bodů z 100

VALUE FOR MONEY 7/10

+ podařená kachna jako od babičky
- sterilní prostředí

Výběr z jídelního lístku:
Jarní salát s cherry rajčátky a bocconciny s bazalkovým vinaigrette 130 Kč
Tartar z tuňáka ve stylu Sushi s avokádem, červeným kaviárem a ponzu omáčkou 150 Kč
Kuřecí consommé s křupavou zeleninou a masovými raviolami 65 Kč
Pražma královská s krustou z janovského bylinkového pesta a parmazánu podávaná s raté bramborami, smetanovými kapustičkami a pečenými tomaty 250 Kč
Do křupava pečená polovina mladé kachny s variací domácích knedlíků a brusinkovým červeným zelím 250 Kč
Domácí tagliatele s restovaným česnekem s mini cuketou, jarní cibulkou, sypané čerstvými bylinkami a parmezánem
Grilovaný ananas naložený v zeleném pepři a javorovém sirupu s vanilkovou zmrzlinou 110 Kč
Lívanečky pečené ve skořicovo-máslové omáčce, podávané s čerstvými jahodami a tvarohem 110 Kč

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
Veltlínské zelené, 1999, pozdní sběr, Mikros 490 Kč
Riesling Cru Patergarten, 2005, AOC, Domaine Paul Blanck, Alsasko 1190 Kč
Gavidi Gavi, 2007, DOCG, Villa Sparina, Piemonte, Itálie 790 Kč
Rueda Limousin 2002, DO, Marquesde Risca, Španělsko 840 Kč
Svatovavřinecké, 1999, pozdní sběr, Víno Marcinčák, Novosedly 540 Kč
Brunello di Montalcino, DOCG, Lisini, Toscana, Itálie 1990 Kč
Chateauneuf-du-Pape, 2005, AOC, Domaine Roger Perri,Vallé–du–Rhône 1090 Kč
Cabernet Sauvignon, 2004, Los Vascos – Barons de Rothshild (Lafite), Colchagua Valley, Chile 1050 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).