Menu Zavřít

CCS: Pohonné hmoty v uplynulém týdnu mírně zlevnily

4. 7. 2011
Autor: profit

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu mírně klesly, benzin Natural 95 zlevnil v průměru o 18 haléřů na 34,47 Kč, nafta o 14 haléřů na 33,80 Kč. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS.

CCS: Pohonné hmoty v uplynulém týdnu mírně zlevnily

Foto: Profimedia.cz

 „Prostor pro pokles cen byl přitom mnohem větší, protože ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu zamířily dolů,“ uvedl Boris Tomčiak, analytik společnosti Colosseum. Výhled pro následující dny podle něj zůstává pro české motoristy i nadále příznivý. „Cena ropy Brent v průběhu minulého týdne zamířila po předchozích poklesech vzhůru a opět se pohybuje nad úrovní 110 dolarů za barel. S cenou ropy zamířily na konci týdne vzhůru i ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu. Průměrné ceny nicméně mírně poklesly. Mnohem významnější událostí však bylo posílení koruny vůči dolaru. Díky tomu bychom se měli v následujících dnech dočkat u českých čerpacích stanic zlevnění. I nadále očekáváme pokles cen v řádu desetihaléřů,“ dodal Tomčiak.

Nejlevnější benzin je k dostání v Ústeckém kraji (33,89 Kč), poslední místo stále patří jižní Moravě (35,15 Kč). Nejvíce klesly ceny na Olomoucku (o 33 haléřů), naopak v Libereckém kraji o devět haléřů vzrostly.

V případě nafty se na první místo dostal Ústecký kraj (33,34 Kč), nejdražší je stejně jako u benzinu jižní Morava (34,38 Kč). Největší pokles cen zaznamenali motoristé v Karlovarském kraji (o 13 haléřů), naopak na Olomoucku nafta o čtyři haléře zdražila.

Meziměsíčně zlevnil Natural 95 v průměru o 46 haléřů, nafta o 33 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 2,02 Kč (6,2 %), nafta o 2,42 Kč (7,7 %).

BRAND24

Ceny nejprodávanějších druhů pohonných hmot klesly také na sousedním Slovensku. Benzin Natural 95 zlevnil v průměru o 0,006 na 1,447 eura (35,05 Kč), nafta na o 0,004 na 1,334 eura (32,31 Kč). V pondělí o tom informoval server Natankuj.sk.

Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).