Menu Zavřít

Čas v luxusním balení

29. 11. 2009
Autor: profit

Prestižní výrobci náramkových hodinek se předhánějí v nabídce luxusních modelů. Nešetří přitom drahými materiály, spolupracují se slavnými návrháři, sledují i určují aktuální trendy. Šperk ukazující čas vyjde i na stovky tisíc korun.

Autor: Martin Siebert

Luxusní hodinky propůjčují svému nositeli prestiž. Jsou vyráběny jako módní doplňky nebo dokonce šperky. Věhlasné značky spolupracují při jejich vývoji se slavnými módními návrháři, přičemž stále oprašují tradiční linie stejně, jako jdou vstříc moderním trendům. Letos na podzim představili své nové kolekce výrobci jako například Dior, IWC, Patek Philippe či český Prim.

Diamanty od Diora Dior, jedna z předních světových módních značek, vyrábí luxusní hodinky od roku 2003. Začátkem listopadu představil nový model s názvem Dior Christal 42 mm z kolekce Christal. Základem kolekce je safírové sklo, které je díky své extrémní tvrdosti používáno v hodinářském průmyslu jako materiál na výrobu hodinového sklíčka. Jako dekorativní prvek je ale v minulosti nikdo nepoužíval. Až právě Dior v roce 2005 použil safírové sklo broušené ve tvaru pyramidy jako základ zdobení pouzdra a náramku hodinek. |Z HISTORIE HODINÁŘSTVÍ|
| Roku 1505 se norimberskému zámečníkovi Peteru Henleinovi poprvé podařilo sestrojit mechanické hodiny tak malé, že je bylo možné nosit v kapse. Zvýšení přesnosti měření času přinesl vynález setrvačky a kyvadlové hodiny, které poprvé sestrojil Christiaan Huygens před rokem 1675. Vídeňský hodinář De Lohr vynalezl roku 1875 automatické kapesní hodinky, jejichž pero se natahovalo při pohybu nositele. První náramkové hodinky vyrobila roku 1904 firma Cartier. Ty následně začaly nahrazovat hodinky kapesní. Pramen: MPM-Quality |
Nový model Dior Christal 42mm z nerezové oceli je dostupný ve dvou verzích, luxusní s diamanty určenou pro něžnější pohlaví a jednoduché, o to však elegantnější verzi pro pány. Diamantová verze čítá 190 kamenů o celkové váze 1,47 karátu. Automatický strojek ETA 2824 zajišťuje 48hodinovou rezervu chodu, vodotěsnost je uváděna do padesáti metrů a samozřejmostí jsou svítící ručičky. Hodinky v Česku prodává exkluzivně pražský butik Dior v Pařížské ulici. Cena je 57 250 korun.
Pod vodu i na sport

Značka IWC aktuálně oprášila kolekci potápěčských hodinek Aquatimer, kterou uvedla poprvé na trh v roce 1967. V listopadu představila její nejnovější modely, které vznikly u příležitosti spolupráce značky s galapážskou nadací Charlese Darwina. Cílem nadace je ochránit a zachovat specifické živočišné a rostlinné druhy včetně těch podmořských, jež se nikde jinde na světě nevyskytují.

Všechny nové modely mají několik společných rysů. Průměr pouzdra je 44 nebo 46 milimetrů. Novinkou je otočná luneta, která je umístěna vně hodinek. Ovládat ji lze i s rukavicemi a z bezpečnostních důvodů pouze proti směru hodinových ručiček. Tvoří ji safírový prstenec, jehož spodní strana je ošetřena šesti vrstvami luminiscenčních pigmentů Super-LumiNova. Čitelnost údajů je tak zaručena za všech podmínek, dokonce i při nočním potápění. Nové modely nesou charakteristické barvy řady Aquatimer v kombinacích žluto-černá a modro-oranžová. Představují ale také nové barevné kombinace u číselníku, ručiček a indikátorů.

Hodinky Aquatimer se hodí nejen pro profesionální použití pod vodou, ale také jako sportovní hodinky. Proto jsou vybaveny systémem rychlé výměny řemínku. Během několika vteřin a bez použití jakýchkoli nástrojů lze vyměnit kaučukový řemínek za elegantní kovový.

S novou pečetí

Počátek nové éry znamená letošní rok pro další z prestižních hodinářských značek, a to Patek Philippe. Po více než století dodržovala značka při vývoji a výrobě mechanických strojků kritéria Ženevské pečeti, která jasně určovala minimální úroveň kvality. Od nynějška budou všechny mechanické strojky označeny její vlastní pečetí.

Z novinek značky je možné jmenovat například model Calatrava 5153, oficírské hodinky z 18karátového žlutého zlata s řemínkem z krokodýlí kůže. Hodinky tohoto typu jsou u značky Patek Philippe součástí tradice. Zakladatel manufaktury hrabě Antoine Norbert de Patek byl polským důstojníkem, který v roce 1830 uprchl do Ženevy. Design takzvaných oficírských hodinek vznikl za první světové války, kdy se malé kapesní hodinky s odklápěcími víčky změnily v praktické náramkové. Kolekce Calatrava nabízí také novinku pro dámy, elegantní model 7119 s pouzdrem z bílého zlata, kaštanovým řemínkem z krokodýlí kůže a římskými číslicemi.

Nelze přehlédnout

Aktuální modelová řada české značky Prim zahrnuje klasické, společenské i sportovní hodinky pro pány i dámy. Nechybějí ani modely s rádiovým řízením či moderní kapesní hodinky. Značka na kolekci spolupracovala s předním českým návrhářem Josefem Klírem, který s oblibou spojuje zdánlivě nekombinovatelné barvy, vzory a materiály, takže majitelé jeho modelů jsou ve společnosti doslova nepřehlédnutelní.

BRAND24

Mezi novými dámskými hodinkami najdete například elegantní a subtilní model s černým ciferníkem PRIM 6479.6.51.43. Plášť těchto hodinek, zhotovený s antialergického a velmi lehkého titanu, nevtíravě kombinuje zlatý a ocelový odstín. Čas ukazují jemné zlacené ručičky ve tvaru jitrocelového listu. Pro každodenní nošení jsou pak vhodné například hranaté hodinky PRIM 08M63GP18 s pouzdrem z ušlechtilé oceli.

Pánům nová kolekce nabízí mimo jiné růžový model Prim 10002M1M095. Několik dalších typů hodinek je určeno příznivcům hranatých tvarů. Zástupcem skutečné hodinářské klasiky je v kolekci model Prim 7R85AJ33 z ušlechtilé oceli s koženým řemínkem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).