Menu Zavřít

Byznys s krásou

12. 6. 2009
Autor: Euro.cz

V dobách studií si šil kalhoty a saka, později dětem zimní kombinézy. Dnes doktor Otakar Lucák „šije“ nové nosy, víčka, břicha nebo ňadra. Své šikovné ruce a sklony k tvořivé estetické činnosti využívá ve své profesi – plastické chirurgii.

Plastický chirurg Otakar Lucák při práci.

Autor: Otakar Lucák

Když se před lety při studiu medicíny rozhodl pro obor plastická chirurgie, spolužáci ho nechápali. „Všichni se snažili dostat na neurochirugii nebo internu a těžko rozuměli tomu, že někdo chce za socialismu dělat něco tak málo zajímavého, jako je plastická chirurgie,“ vysvětluje devětačtyřicetiletý ostravský lékař Otakar Lucák, který dnes patří ke špičkovým plastickým chirurgům.

Výběr oboru nebyla ale žádná náhoda. Vždycky měl sklony k malování, vyřezávání, prostě k výtvarným pracím, dokonce chvíli uvažoval o studiu architektury, než dal přednost medicíně. Nakonec se touha po architektuře podepsala na výběru konkrétního lékařského oboru.

„I proto, že plastická chirurgie má nejblíže k tvořivé estetické činnosti. Je to hodně o prostorové představivosti,“ objasňuje. Ženám, a čím dál častěji i mužům tak pomáhá vylepšením vzhledu k psychické pohodě a většímu sebevědomí. „Dělám práci, kterou jsem si vždycky přál a která mne naplňuje,“ říká lékař.

Dlouhá cesta k profesionalitě

Cesta k plastické chirurgii byla velmi dlouhá. Po šesti letech studia medicíny pracoval tři roky na všeobecné chirurgii, které ukončil atestací. Po dalších pěti letech přípravy na plastickou chirurgii skládal další specializovanou zkoušku. „A po těchto čtrnácti letech teprve stojíte na startovní čáře, na úplném počátku. Až pak můžete začít nabírat vlastní zkušenosti,“ popisuje lékař. Nejdříve pracoval na oddělení plastické chirurgie a popáleninové medicíny ve Fakultní nemocnici Ostrava, později na oddělení plastické chirurgie v třinecké nemocnici jako zástupce primáře. Dělal složité zákroky – operace vrozených vad, například rozštěpů rtů a patra. Srdce ho však již od počátku táhlo k estetické chirurgii. Proto se postupně specializoval na kosmetické operace a nakonec se rozhodl, že bude vlastním pánem. „Nevybral jsem si tuto specializaci pro peníze. Jinak bych si tento obor nezvolil už v roce 1985, kdy byl popelkou, a kdy jsem po první atestaci z chirurgie bral tři a půl tisíce korun čistého“.

I když začátky osamostatnění nebyly vůbec lehké, ani vteřinu prý nelitoval. Operoval v pronajatých sálech, až později koupil dům v centru Ostravy, z něhož postupně vybudoval zavedenou soukromou kliniku. Ta je dnes největší soukromou klinikou plastické chirurgie v Ostravě s ročním obratem 14,5 milionu korun. Snaží se ji vést a řídit tak, aby se v ní klienti cítili příjemně. Její součástí je ambulance, operační sál a nadstandardní pokoje pro pooperační péči. A pokud má někdo přání zůstat v péči kliniky delší dobu, aby domů přišel bez obvazů a čerstvých jizev, může využít v horním patře hotelové zařízení. Za krásou jezdí do Čech i zahraniční klienti. Stačí, když je cizinec spokojen, a zanedlouho přijedou jeho přátelé a známí. „Spokojení pacienti jsou naší nejlepší reklamou,“ přiznává lékař.

Kliniku i služby chtějí rozšířit

Otakar Lucák táhl léta celou kliniku sám, ale už pět let v nemocnici pracuje další plastický chirurg – Taisir Zakout. A jako ambulantní lékařka pomáhá i Lucákova žena Hana. Měsíčně tým uskuteční až šedesát operací. A aby vyšli pacientům vstříc, operují podle potřeby i dvě soboty v měsíci.

Hospodářská krize se v plastické chirurgii podle Lucáka zatím neprojevila. Až doposud pacientů stále přibývalo. Lidé chtějí vypadat dobře, chtějí se cítit dobře. To jim pak mimo jiné umožňuje lépe se zařadit do společnosti, někdy i sehnat novou nebo lepší práci. „Pokud by tento trend nadále pokračoval, přemýšlím o rozšíření kliniky. Prostorového zázemí máme dost, proto uvažuji, že vybuduji další operační sál a přijmu ještě jednoho plastického chirurga,“ plánuje majitel kliniky.

Nejkrásnější chtějí být účetní

Kosmetické zákroky ale nedělá všem, kdo o ně žádají. „Naší hlavní snahou je sice vyjít vstříc všem přáním našich pacientů, ale ne za každou cenu. Musíme být přesvědčeni, že náš zákrok jejich situaci zlepší a přitom nebude pro pacienta znamenat nějaké nepřiměřené riziko. Kvůli této zásadě neoperujeme tak dva z deseti pacientů, kteří se na nás obrátí,“ tvrdí lékař.

Kosmetickým zákrokům se podle něj podrobují lidé všech sociálních vrstev. Pro zajímavost – mezi nejčastěji udávané povolání pacientek patří účetní. Ale pro krásu si přijdou i prodavačky, podnikatelky, dělnice. Šetří třeba půl roku, nebo zaplatí polovinu a zbytek uhradí ve splátkách. Klinika poskytuje vlastní půjčky, a to bez úroků i ručitelů. „ Jsme hrdi na to, že se nám neustále daří držet si velmi příznivou cenovou úroveň. Snažíme se, aby kosmetické operace byly dostupné široké veřejnosti, ne jen několika vyvoleným,“ říká Lucák.

BRAND24

I když ženy touží po zkrášlování více, přibývá i mužů. Dříve přicházeli kvůli odstálým uším, operacím nosu nebo vlasovým transplantacím. Teď chtějí vylepšit víčka, zahladit vrásky, vypnout kůži nebo udělat liposukci. „A mužů je čím dál víc. Aktivní věk se prodlužuje, lidé tomu chtějí přizpůsobit i fyzický vzhled,“ vysvětluje lékař. O práci se tedy nejspíš nemusí bát.

Alespoň v případě jeho dcery platí, že jablko nepadá daleko od stromu. „Studuje medicínu, ale zatím inklinuje spíše k oborům nechirurgickým. Je sice velmi zručná, plastická chirurgie by jí jistě šla velmi dobře, ale srdce ji táhne k péči o vážně nemocné. Velmi ráda by si vyzkoušela praxi v některé africké nemocnici,“ říká s pýchou lékař. Jeho syn je zatím studentem gymnázia, pokud půjde dál studovat, určitě to prý nebude medicína, ale možná práva. Jeho snem je věnovat se profesionálně tenisu, hraje závodně v Prostějově. Vlastně se také potatil. I jeho otec sportuje, protože pro chirurga je důležitá také dobrá fyzická kondice. Otakar Lucák dokonce kdysi v Česku zakládal akrobatické lyžování, skákal i dvojité salto s vrutem. Jeho žákem byl také pozdější olympijský vítěz Aleš Valenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).