Menu Zavřít

Bývalá bankovní manažerka Duchanová řídí ústředí ANO. Má vliv i na politiku

5. 12. 2015
Autor: Unicredit

V očích má přísný pohled manažerky. Vyznačuje se výborným vystupováním a předchází ji pověst profesionálky. Vždyť ještě před rokem a půl Erika Duchanová pracovala v UniCredit Leasing v pozici I&C manager, kde měla na starost marketing a PR nadnárodní banky. Loni ji ale na jedné společenské akci oslovil Andrej Babiš a nabídl jí, aby nastoupila do hnutí ANO jako centrální manažerka.

V té době její pozici zastávali především lidé z Agrofertu, například účetnictví vedla finanční ředitelka holdingu Petra Procházková. Babiš ale hledal někoho spolehlivého, kdo by se hnutí mohl věnovat na plný úvazek.

Tak našel Duchanovou, která už byla dlouho sympatizantkou hnutí, a prošla tudíž prvotním testem loajálnosti. Do veřejné sféry přestoupila Duchanová po třinácti letech strávených v bankovním sektoru.

Velkou roli při jejím angažování tehdy sehrála pozdější pražská primátorka Adriana Krnáčová. Právě ona ji Babišovi doporučila. „Nabídla jsem ji jako kontakt pro případné pracovní využití panu předsedovi,“ potvrdila týdeníku Euro Adriana Krnáčová.

Právě Duchanová do značné míry znepříjemnila pohyb Kleslové v centrále hnutí ANO. Tým vedený Duchanovou byl vůči Kleslové negativně naladěn

Obě se znají už několik let a postupně se staly blízkými přítelkyněmi. Před vstupem do ANO totiž dělaly podobnou práci – obě se zabývaly marketingem. Příchod Duchanové se nakonec pro Krnáčovou ukázal jako strategický tah.

Získala v hnutí věrnou spojenkyni, se kterou se během posledního roku často stýkala a konzultovala s ní nejen vnitrostranickou administrativu, ale i politické problémy na pražském magistrátu.

Tedy i své rozpory s pražskou šéfkou hnutí ANO Radmilou Kleslovou, která chtěla Krnáčovou z postu primátorky odvolat a nahradit ji loajálnější náměstkyní Evou Kislingerovou.

Šedá eminence

Právě Duchanová do značné míry znepříjemnila pohyb Kleslové v centrále hnutí. Tým vedený Duchanovou byl vůči Kleslové negativně naladěn. A tito lidé přitom určují vnější obraz hnutí. Proti Kleslové interně vystupovali kromě Duchanové jak pracovníci „komunikační divize“, tak třeba i vlivný motor kampaní a sociálních médií Marek Prchal, který mimo jiné obstarává Andreji Babišovi jeho twitterový a facebookový účet.

Jako zkušení reklamní stratégové si Prchal i Duchanová uvědomovali, že Kleslová značce ANO velmi škodí a hrozí, že právě ona ji může nevratně pokazit. „Prakticky od vstupu Kleslové do ANO jsme řešili její kauzy. Nejenže to poškozovalo hnutí, ale vyčerpávalo to i nás a odvádělo nás to od pořádné práce,“ říká jeden ze zaměstnanců centrály, které šéfuje Duchanová.

Přáním celého týmu tak bylo, aby Kleslová co nejdříve v politice skončila. To se nakonec vyplnilo jen částečně – Kleslová opustila funkci místopředsedkyně hnutí a šéfky pražské organizace, zůstala ovšem starostkou Prahy 10.

Pověsti šedé eminence, která pro hnutí zařizuje mnoho důležitých věcí, ale není o ní moc slyšet, Duchanová dostála i při žádosti týdeníku Euro o rozhovor. Nejprve si vyžádala okruhy, které se týkaly její práce pro hnutí, ale posléze rozhovor odmítla. „O vašich okruzích jsem se poradila s prvním místopředsedou Jaroslavem Faltýnkem a jsou to politická témata, takže jsme se dohodli, že rozhovor neposkytnu,“ sdělila do telefonu Duchanová s tím, že není voleným politikem, a nezastává tak žádnou volenou funkci.

Dosud není ani členem hnutí. Nakonec se po týdenní intenzivní komunikaci týdeníku Euro povedlo Duchanovou přesvědčit, aby vystoupila ze stínu a odpověděla alespoň písemně na několik dotazů, které se týkají jejího působení v hnutí.

Po hlavě do lustrování

Když Duchanová loni v červenci do hnutí ANO nastupovala, ona ani Andrej Babiš přesně nevěděli, co všechno bude spadat do její kompetence. Babiš jí od začátku svěřil poměrně hodně úkolů.

Měla vést prověřování uchazečů o funkce v Senátu a na obecních radnicích. Získala tak obrovský vliv při obsazování míst na kandidátkách. Na samotné prověřování byli najati studenti, často mladí sympatizanti hnutí, kteří později založili Mladé ANO. Ti zkoumali z otevřených zdrojů minulost kandidátů i jejich platební morálku.

Následně čekal kandidáty pohovor přímo u Duchanové. „Do hnutí jsem nastoupila dva týdny před odevzdáním kandidátek. V mém případě nešlo o prověřování kandidátů, ale o to, že jsem je chtěla vidět a mluvit s nimi,“ upřesnila Duchanová v písemném vyjádření.

Výsledek lustrací byl pro hnutí šokem. Na jejich základě bylo zrušeno deset kandidátek, například v Praze 3 nebo v Praze 9. Měnilo se pořadí kandidátů v celé zemi, tým Duchanové narazil na problémy u čtyř stovek uchazečů o funkce. Jenže teď se ukazuje, že ani to nestačilo.

Nikdy v politice nepracovala. Byla do toho hozená a nějak se s tím popasovala

Hnutí ANO v posledních měsících paralyzují potíže jeho komunálních politiků, v mnoha městech včetně Prahy a Brna se rozpadají vládnoucí koalice právě kvůli nesoudržnosti politiků ANO a ambicím některých členů.

Organizace v Ústí nad Labem dokonce musela být zrušena a posléze obnovena, ale nedlouho po jejím znovuzaložení ji opět ovládly spory několika lidí. Duchanová zastřešovala lustrování kandidátů prakticky hned od svého nástupu do hnutí ANO.

„Nikdy v politice nepracovala. Byla do toho hozená a nějak se s tím popasovala,“ tvrdí zdroj blízký hnutí, který si nepřál být jmenován a který byl u vstupu Duchanové do partajních struktur. To, že by tým Duchanové při prověřování lidí selhal, si nikdo z hnutí nechce připustit. „Dělali, co mohli,“ uvádí zdroj z ANO. Sama Duchanová nepřímo naznačuje, že ne všechny regionální organizace respektovaly výtky centrály vůči stovkám kandidátů. „V některých případech došlo ke změně na kandidátkách.

Zodpovědnost za nominaci osob na kandidátky ale měly místní, oblastní a v neposlední řadě i krajské organizace,“ uvedla Duchanová. Duchanová najednou získala obrovskou porci vlivu, se kterou sama nepočítala. A nad tímto vlivem dosud neznámé manažerky se podivovali i někteří mocní lidé z vedení hnutí.

Po únorovém sněmu ANO si tak značnou část její dosavadní agendy rozdělili noví místopředsedové. Poslanec Jan Volný zastřešuje finance, Jaroslava Jermanová má na starost regiony a Petr Vokřál připravuje hnutí po programové i personální stránce na krajské volby v příštím roce. Nejdůležitější interní roli hned po Andreji Babišovi však získal první místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Bez jeho souhlasu se s trochou nadsázky nesmí v centrále zabít ani moucha. Stal se prakticky šéfem Duchanové a její vliv se tím značně omezil.

Z Prahy se všechno neohlídá

Přesto i nyní zastává v hnutí jako centrální manažerka klíčové a nezastupitelné nísto. Připravuje veškeré materiály pro jednání předsednictva, koordinuje obraz hnutí na veřejnosti, přijímá do centrály nové pracovníky a řídí v hnutí všechny peněžní toky včetně sponzorských darů. Není toho málo na to, že je Erika Duchanová pro širší veřejnost vlastně neznámým jménem.

Do hnutí dokázala podle svých slov přinést standardy obvyklé v soukromých firmách. „Podařilo se nám nastavit řadu procesů, které známe z firemního prostředí – od oběhu dokumentů, pracovněprávních vztahů, inventury majetku, struktury vnitřních předpisů až po návrh organizační struktury, funkčních popisů míst, zavedení pravidelných porad a tak dále,“ vypočítává „centrální mozek hnutí“.

I nyní zasahuje do přípravy krajských voleb. Je součástí týmu místopředsedy hnutí Petra Vokřála. Tento tým právě teď nejvíc zaměstnává způsob, jakým prověřit nové kandidáty na hejtmanství a neopakovat přitom chyby z minulosti, s nimiž se hnutí ANO potýká dodnes.

„Diskutujeme o procesu prověřování kandidátů. Je zapotřebí se poučit z minulého roku a nedopustit se stejných chyb, případně je minimalizovat. Nejsem ale přesvědčena o tom, že z Prahy budeme schopni odhalit veškerá potenciální rizika. Hlavní zodpovědnost bude na našich organizacích v krajích,“ dívá se hlavní manažerka už předem skepticky na nové kolo lustrací. Duchanová tak zůstává jednou z hlavních personalistek hnutí ANO. Právě její hlas ovlivní to, kdo se nakonec na krajských kandidátkách objeví.


Čtěte také:

Bohumil Pečinka: Prostě to neumíme

BRAND24

TOP 09 v Praze odmítla koalici s ANO a ČSSD. Prý je to bouchnutí dveřmi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).