Menu Zavřít

Být milionářem? Přece u firmy ČEZ!

9. 5. 2005
Autor: Euro.cz

GlosaChcete se stát milionářem? Nemusíte nikoho ohromovat před národem svými znalostmi, stačí se protlačit do dozorčí rady jedné státní společnosti. Jmenuje se ČEZ. Dobře placení členové této elitní skupiny totiž mohou nakoupit od firmy laciné akcie a poté je prodat za mnohonásobně vyšší cenu na burze.

Glosa

Chcete se stát milionářem? Nemusíte nikoho ohromovat před národem svými znalostmi, stačí se protlačit do dozorčí rady jedné státní společnosti. Jmenuje se ČEZ. Dobře placení členové této elitní skupiny totiž mohou nakoupit od firmy laciné akcie a poté je prodat za mnohonásobně vyšší cenu na burze. Přijdou si tak na desítky milionů. Je to etické? Samozřejmě, že nikoli. Třebaže si ČEZ hraje na německý model řízení, v Německu jsou podobné požitky nemyslitelné. Jasně platí: členové dozorčí rady jsou jen kontrolním orgánem a na odměnách špičkového vedení se nemohou podílet.

BRAND24

Už to pochopil i ministr financí Bohuslav Sobotka. Generálnímu řediteli Martinu Romanovi, který tento způsob odměňování podivně obhajuje, to zjevně trvá déle.

(viz str. 41)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).