Menu Zavřít

Burberry v krizi: propad akcií, čtvrtinový plat pro šéfa

7. 6. 2016
Autor: Profimedia.cz

Britský výrobce luxusního módního oblečení a doplňků Burberry zažívá propad. Kvůli nižším tržbám významně klesla hodnota akcií firmy, což citelně pocítil i výkonný ředitel. Christopher Bailey obdržel za uplynulý fiskální rok jen čtvrtinu svého obvyklého platu.

Nejvýraznější část platu šéfa Burberry obvykle tvoří bonusové složky za dosažení určité hodnoty tržeb. Největší britský výrobce luxusního zboží ve své výroční zprávě uvedl, že v předchozím zúčtovacím období se to společnosti nepodařilo, což se značně promítlo i do odměn.

Bailey inkasoval za uplynulý fiskální rok 1,9 milionu liber (65 milionů korun), tedy zhruba jen čtvrtinu toho, co loni, kdy si vydělal 7,5 milionu liber. Jeho příjmová složka se skládala ze základního platu ve výši 1,1 milionu, příspěvku 464 tisíc a příspěvku na penzi v hodnotě 330 tisíc. Žádný bonus za výsledky firmy ale nedostal. S navýšením platu nemůže počítat ani pro příští rok, stejně jako s odměnami v podobě udělení části akcií.

Graphical visualization of market data. Roční vývoj akcií Burberry

„Náš přístup ke struktuře odměn je založený na výkonnosti, ať už řadových zaměstnanců či vedení. Když se tolik nedaří, tak to má vliv na to, kolik zaměstnancům vyplatíme. To samé se dá říci o hodnotě akcií,“ okomentoval platovou politiku firmy předseda John Peace.

BRAND24

Peace narážel na další nedostatek Burberry. Akcie firmy se totiž propadly o 35 procent, což mělo za následek další zpochybňování Baileyho manažerských schopností. Někteří analytici dokonce volají po tom, aby společnost dosadila vedle výkonného ředitele zkušeného manažera, který by mu s vedením firmy pomohl.

Bailey je pod tlakem už od svého nástupu do funkce od května 2014. Původním zaměřením návrhář totiž paralelně stále vykonává svou pozici kreativního ředitele, kterým se stal už v listopadu 2009. Kritici mu vyčítají, že obě funkce najednou nemůže zvládat a poukazují na jeho nezkušenost s vedením. Poslední výsledky Burberry jim dávají za pravdu.

Patek Philippe míří na český trh

Prestižní hodinky na míru lze nově koupit i v Praze

 Hodinky Patek Philippe, ilustrační foto. Foto BY CC 2.0; Sergio S.C; Flickr
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).