Menu Zavřít

Bulharsko zaplatilo Rusku miliardy za zrušenou stavbu elektrárny

9. 12. 2016
Autor: Profimedia.cz

Částka 601,6 milionu eur je pro nejchudší členskou zemi Evropské unie docela velký balík peněz. Přesto Bulhaři nakonec peníze sehnali a dluh ruské společnosti Atomstrojexport, což je dceřiná firma státního Rosatomu, uhradili. Jedná se o odškodnění za projekt jaderné elektrárny Belene, jejíž dostavbu bulharská vláda v roce 2012 stornovala.

Výši odškodnění určil arbitrážní soud při Mezinárodní obchodní komoře v Ženevě. Ten letos v červnu rozhodl, že bulharská státní elektrárenská společnost NEK musí Atomstrojexportu uhradit přesně 601 617 133 eur. V přepočtu je jedná o 16,25 miliardy korun. Finanční kompenzace má pokrýt náklady za odvedenou práci, vyrobené komponenty a ušlý zisk.

„V době od vynesení rozsudku prokázala bulharská strana odpovědný přístup k řešení tohoto problému a ukázala se jako spolehlivý partner. Stabilizace vzájemných vztahů v rámci rozhodnutí arbitrážního soudu ve věci elektrárny Belene odkrývá nové perspektivy pro realizaci budoucích společných projektů,“ řekl po obdržení platby první náměstek generálního ředitele ruského Rosatomu Kirill Komarov.

Bulharská jaderná elektrárna Belene, nacházející se v severní části země u břehu Dunaje, představuje smutný unikát. Její stavba byla přerušena již dvakrát. Prvně se tak stalo v roce 1991, kdy Bulharsko po pádu komunismu zabředlo do těžké ekonomické krize. V té době již bylo na staveniště dodáno 80 procent zařízení a dílů - včetně reaktoru typu VVER-1000.
V celém příběhu je zajímavá i česká stopa. V roce 2006 uspořádali Bulhaři výběrové řízení na dokončení elektrárny. Soupeřil v něm ruský Atomstojexport s českým konsorciem vedeným Škodou JS. Vyhráli však Rusové, kteří nabídli cenu 3,997 miliardy eur. České sdružení požadovalo o 101 milionů eur více.

Bulhaři se však v následujících letech začali s Rusy hádat o podmínky dostavby. Rusové totiž požadovanou cenu navýšili až na 6,3 miliardy eur. Pravicové vládě premiéra Bojka Borisova došla trpělivost a se souhlasem většiny parlamentu v březnu 2012 rozhodla o vypovězení smlouvy s Atomstrojexportem.

V tomto týdnu se začalo o dokončení projektu Belene znovu hovořit. Zájem projevila čínská státní jaderná korporace CNNC. Elektrárnu je prý schopna dokončit na komerční bázi, tedy bez požadavku na zvýhodněnou výkupní cenu vyrobené elektřiny.

Dále čtěte:

Nedostavěná elektrárna za 120 miliard je na prodej za setinu ceny

BRAND24

Londýn: Jaderná elektrárna Hinkley Point bude

V Rusku spustili první jaderný reaktor generace III+ na světě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).