Menu Zavřít

Budou podezřelé transakce hlásit i účetní?

3. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí chce přitvrdit v boji proti praní špinavých penězČR není na černé listině zemí, které nedostatečně potírají finanční kriminalitu.Větší pokrok v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti si ministerstvo financí (MF) slibuje od novely zákona o praní špinavých peněz.

Ministerstvo financí chce přitvrdit v boji proti praní špinavých peněz

ČR není na černé listině zemí, které nedostatečně potírají finanční kriminalitu.

Větší pokrok v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti si ministerstvo financí (MF) slibuje od novely zákona o praní špinavých peněz. MF v ní totiž po vzoru EU navrhuje rozšířit okruh finančních institucí hlásících podezřelé obchody o notáře, advokáty, účetní, auditory či soudní exekutory, řekl minulý týden ředitel útvaru MF pro boj proti praní špinavých peněz Karel Korynta. Všechny instituce by se také měly nově zaměřit i na transakce podezřelé z financování terorizmu. Od širšího okruhu spolupracujících institucí si útvar slibuje vyšší počet hlášení o obchodech zavánějících praním špinavých peněz. Těch loni útvar dostal 1267 a vytěžil z nich 115 trestních oznámení na finanční transakce za zhruba 1,5 miliardy korun. Návrh novely má tento týden projednat vláda. Cílem MF je, aby předloha nabyla účinnosti již od 1. července letošního roku. Počet hlášení podezřelých obchodů loni ve srovnání s rokem 2001 klesl, což Korynta připisuje především tomu, že se instituce již naučily rozlišovat běžné podvody od obchodů ukazujících na praní špinavých peněz. Naopak počet trestních oznámení loni vzrostl, přičemž většinu z nich útvar podal na občany České republiky. Z dalších národností, které na území ČR provádějí nelegální transakce, jde zejména o Vietnamce a Číňany, v menší míře pak například o Rusy. Zhruba 80 procent hlášení o podezřelých operacích dostává analytický útvar od bank. Dalších zhruba 15 procent hlášení pochází od institucí kapitálového trhu. Menší procento pak připadá na směnárny a peněžní expresní služby. Realitní kanceláře podezřelé transakce nehlásí téměř vůbec. Za sedm let fungování finančněanalytického oddělení ministerstva financí v ČR dosud nikdo nebyl za praní špinavých peněz odsouzen, ale v souvislosti s šetřením útvaru byly vyneseny rozsudky pouze za prvotní činy jako podvod či krácení daně. I v jiných zemích jsou případy odsouzení za praní peněz řídké. Podle Korynty peníze určené k „vyprání“ v ČR na rozdíl od jiných zemí nepramení ani tak z drog nebo prostituce, ale spíše právě z podvodů, krácení daní, pašování či zneužívání informací v obchodním styku. To, že ČR není prádelnou špinavých peněz, dokládá i její absence na černé listině zemí, které tento nešvar nedostatečně potírají.

CONTENT24

Nejvíce trestních oznámení kvůli nelegálním transakcím podal loni finančněanalytický útvar MF na občany ČR, všímá si však také činnosti Vietnamců, Číňanů nebo Rusů.

FOTO: ARCHIV

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).