Menu Zavřít

Budky už nelákají

7. 7. 2004
Autor: Euro.cz

ZTRÁTOVÁ SLUŽBA Telefonní budky už pomalu patří do starého železa, alespoň v Česku nebo ve Velké Británii. Mobilní telefony je totiž spíše rychle než pomalu odsouvají na vedlejší kolej.

ZTRÁTOVÁ SLUŽBA

BRAND24

Telefonní budky už pomalu patří do starého železa, alespoň v Česku nebo ve Velké Británii. Mobilní telefony je totiž spíše rychle než pomalu odsouvají na vedlejší kolej.

V tuzemsku klesl loni telefonní provoz zbudek o třetinu na 92 miliony minut. Přes masivní propad nechystá Český Telecom, který je jediným provozovatelem telefonních budek, jejich hromadné rušení. Firma totiž má ze zákona stanoveno, kolik automatů musí na určitý počet obyvatel provozovat. Nyní je po republice nainstalováno zhruba 27 tisíc budek. Ani pokusy Telecomu o oživení budek se nesetkaly s přílišným ohlasem. Například rozesílání textových zpráv z budek sice má růstovou tendenci, ale pořád jde o mizivé množství. Za sedm měsíců roku 2002 lidé poslali z telefonních automatů 1,4 milionu SMS, za loňský rok už to bylo 2,8 milionu zpráv. V porovnání s čísly mobilních operátorů jde o zanedbatelné množství. Tolik SMS totiž pošlou během jednoho dne. Ze služeb telefonních automatů má Telecom každoročně ztrátu v řádu stovek milionů korun. Jejich provoz je ale pro bývalého monopolního operátora povinností - součástí takzvané univerzální služby, již musí firma ze zákona poskytovat. Na hrazení nákladů na univerzální službu, kterou ze zákona poskytuje dominantní operátor, se mají společně podílet všichni telefonní operátoři. Jejich příspěvek se pak počítá podle podílu na trhu. Stejný problém jako Český Telecom řeší idalší dominantní operátor - British Telecom ve Velké Británii. Výdělky z používání veřejných telefonních přístrojů v Británii totiž za poslední tři roky klesly o 40 procent, počet hovorů se snížil o polovinu. Společnost provozuje na 75 tisíc budek, 10 tisíc z nich však brzy zruší. Významnou část mají tvořit klasické červené budky, které jsou jednou z dominant anglické metropole. „Pochopitelně chceme tyto staré telefonní kabinky zachovat co nejdéle,“ řekl mluvčí British Telecom Les King agentuře AFP. Jsou sice podle něj hezké, ale na druhou stranu mají těžké dveře, které se dětem či starším lidem špatně otvírají. A navíc - nemají větrací systém jako nové modely. Červené budky váží 750 kilogramů a zájem o ně mají nejrůznější sběratelé. Ti je pak používají například jako ozdoby do zahrad.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).