Menu Zavřít

Budějovické výstaviště je na prodej

21. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Ministerstvo zemědělství chce prodat výstavní areál v Českých Budějovicích, který pořádá každoročně nejnavštěvovanější agrosalon v ČR Země živitelka. Ministerstvo prodá kontrolní balík akcií vítězi výběrového řízení, část akcií by podle něj mohl získat Jihočeský kraj. „Ve smlouvě by mělo být zakotveno dlouhodobé pořádání výstavy Země živitelka,“ vysvětluje ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Kolik stát za akciovou společnost Výstaviště České Budějovice chce utržit, Gandalovič zatím nespecifikoval, bude to záležet na posouzení finanční situace poradenskou firmou.

Budoucí smlouva o prodeji podle ministra zajistí kontinuitu pořádání výstav, pravděpodobně i pomocí věcných břemen. „Nechceme, aby z toho byly hotely nebo průmyslová zóna,“ řekl Gandalovič.

Součástí obchodu má být i ochranná známka agrosalonu Země živitelka, která je také ve vlastnictví státu. „Pořádání výstav významu Země živitelky je i v ekonomickém zájmu nového vlastníka, akci takového jména totiž navštíví statisíce lidí z regionu,“ uvedl ministr.

BRAND24

Stát kontroluje akciovou společnost Výstaviště České Budějovice prostřednictvím Podpůrného garančního rolnického a lesnického fondu, který vlastní 87,84 procenta akcií. O zbytek se dělí drobní akcionáři. Základní kapitál společnosti je 248,455 milionu korun. Areál výstaviště na levém břehu Vltavy má rozlohu přibližně 29 hektarů.

Nejstarší a nejnavštěvovanější česká zemědělská výstava Země živitelka se v Českých Budějovicích loni konala počtyřiatřicáté. Zúčastnilo se jí téměř 700 domácích i zahraničních vystavovatelů a obchodníků z 22 zemí. Výstavu navštívilo přes sto tisíc lidí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).