Menu Zavřít

Bude se kouřit za levno

7. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Tip pro zahrádkáře, zemědělce, majitele skleníků a kuřáky

Čeští poslanci si stále myslí, že existuje tabák, který se nedá kouřit. Už před lety lidovci s podporou sociálních demokratů zamítali jeden za druhým návrhy, které měly uvalit spotřební daň na tabák pro vykuřování skleníků. A to včetně tak zarputilého bojovníka proti kouření, jakým je Josef Janeček. (Mimochodem obrovské kvantum surového nezpracovaného tabáku dovážel obchodník Erik Machart z Bechyně, což byl volební obvod tehdejšího lidovce Miroslava Kalouska.)

Stará historie
Ještě lepší je případ Roberta Kafky, dokonce soudního znalce přes tabák, jehož igelitové pytle s tabáky určenými do půdních směsí polehávaly v trafikách bez kolků, přestože se měly prodávat spíš v zahradnických potřebách. Když na to týdeník EURO už v únoru 2003 jako první upozornil, začaly veletoče. Celníci ve své laboratoři nejprve zjistili, že se zmíněný tabák nedá kouřit, a spotřební daň se z něj tudíž platit nemusí, zatímco autor tohoto článku si jím plnil dutinky a vystačil s Kafkovým pytlem tabáku celé dva týdny za pouhou padesátikorunu.
Pak se však celníci rozhodli zatočit s dovozci, kteří importovali – a stále tak činí – surový, technický, nezpracovaný, nefermentovaný a všelijak jinak označovaný tabák. Tedy tabák s poctivým nikotinem a dehtem v obsahu, což doložila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Stejně jako autor tohoto článku usoudila, že i tento tabák se kouřit dá. Dokonce že obsahuje od jednoho do tří procent nikotinu a řadu dalších příhodných alkaloidů, byť s charakteristickým hnusným pachem podřadného odřapíkovaného tabáku.
Podle Kafky však inspektoři neodebírali zkušební vzorky odborně, ba dokonce tak činili nehorázně, což soudní znalec v oboru tabák a tabákové výrobky musí vědět.
Celníci si sice vyprávěli, že Kafka legálně připravil stát o 190 milionů korun, což byl zřejmě jen příspěvek k celkové sumě ztrát státní kasy u „tabáku proti mšicím“ za 1,5 miliardy korun.

Novinky roku
Ještě v září letošního roku bylo možné v online aukcích najít nabídku na tabák Golem a dutinky k němu. Nebylo však řečeno, zda se má dým z dutinek vyfukovat do skleníků, aby zaháněl škůdce a parazity, nebo jen do vzduchu s dobrým pocitem, že ještě v roce 2009 lze za 120 korun získat karton doma vyrobených cigaret. Golem ovšem nepochází z Kafkovy dílny. Ač tvrdil, že na jeho balení nebylo nikdy uvedeno, že tabák slouží k vykuřování skleníků, ale že je určen do půdních směsí, celníci mu před třemi lety po velkolepé razii podnik zavřeli. Aby měli jistotu, že spor u soudu vyhrají, postupně snižovali vyčíslenou škodu, až skončili na 46 milionech. Soudci se pak vesele mohli zabývat záhadou, zda sáčkování a třídění tabákového odpadu je jeho zpracováním, či nikoli, nebo zda je relevantní, aby se tabák proti škůdcům prodával v trafikách místo v květinářství.
Zatímco poslanci, s výjimkou komunistů, dělali, co mohli, aby drobnými pozměňovacími návrhy znemožnili celníkům lov na nezdaněný tabák, soudy rozhodují jednou tak a jednou jinak. Odvolací pražský vrchní soud Kafku v září osvobodil, protože se prokázalo, že přes 50 tun tabáku, který Kafka dovezl z Chorvatska, Řecka, Německa a Španělska, nebylo určeno ke kouření, což od samého počátku nikdo nepopíral, ba dokonce to bylo na sáčcích s tabákem napsáno. O rok dříve naopak Nejvyšší správní soud u téhož typu tabáku, byť v jiné kauze, dospěl k závěru, že golema je možné kouřit bez dalšího zpracování. Citace z rozsudku stojí za přečtení:
„Praktickou zkoušku provedl při jednání soudu zaměstnanec celně technické laboratoře, který použil vzorek tabáku Golem extra směs zajištěný u stěžovatelky; s využitím pístové plničky dutinek Garant naplnil vzorek předmětného tabáku do cigaretové dutinky, a to bez jakéhokoli zpracování. Takto zhotovenou cigaretu následně vykouřil, přičemž cigareta hořela i při přerušení tahu, pouze jednou došlo v důsledku vypadnutí popelu k zhasnutí cigarety. Jako nepodstatné v tomto směru označil soud námitky stěžovatelky, že osoba provádějící zkoušku kouř nešlukovala a neodklepávala popel z cigarety do popelníku.“ Odsouzením skončil i řidič náklaďáku lapený při nakládání surového tabáku v Horních Počernicích. Doplatit daň za tabák Cézar musel trafikant v Chomutově a pokutu k tomu i velkosklad v Lounech. Ani jeden z postižených nepatřil mezi hlupáky, kteří by z nezpracovaného tabáku vyráběli cigarety jako vietnamská LK-Port v Chebu nebo z cigaretového tabáku doutníky zabalené místo do tabákového listu do papíru jako pardubická firma CZ Tabák. Bývalý finanční ředitel Imperialu Tobacco Richard Vavřík, který prudký růst dovozu technického tabáku s obavami sledoval, tehdy říkal: „Kouřit se dá všechno, i nastrouhané pravítko. Rozdíl je v tom, že v pravítku není nikotin, na což kromě Česka už přišli v celé Evropě.“ Vzhledem k tomu, že zelináři už asi padesát let skleníky tabákem nevykuřují, protože zjistili, že nikdy neutěsní skleníky natolik, aby jim tam mšice opět nenalezly, desítky tun spotřební daní nezatěžovaného tabákového odpadu si u nás rychle našly své spotřebitele. Že by se řídili radou Roberta Kafky, že směs je určena do půdních směsí? Erik Machart se ani nesnažil se zemědělstvím experimentovat. Mohl v klidu prohlásit, že ani novela zákona o spotřební dani, která tabák pro vykuřování skleníků měla postihnout, se ho netýká. Správně odhadl situaci: „Kdo má pravdu – zda stát, nebo já – určí jedině soud.“

Výhled
Ale k jádru věci. Spotřební daň na „průmyslový“ tabák nebyla ani letos schválena. Vzhledem k tomu, že spotřební daň na cigarety za naopak zvyšuje, dá se očekávat pozitivní vývoj daňových ztrát (loni po zvýšení spotřební daně za tabák poklesl její výběr o deset miliard) a vzestup zájmu o internetové nabídky typu golem za stovku plus dutinky za dvacet. Ostatně v trafikách lze koupit golema a cézara dodnes. Je na nich napsáno, že se jedná o nezpracovanou surovinu neupravenou ke kouření. A pro jistotu ještě dodatek, že nejde o tabákový výrobek ve smyslu ustanovení vyhlášky a směrnice Evropského parlamentu a rady. Protože však směrnice rady, kterou Česko musí respektovat, zdaňuje i tabákový odpad dodaný k maloobchodnímu prodeji, Machart na cézara pro jistotu dopsal: Pro zahrádkářské účely. Spotřební daň by měla činit 192 korun, proto je třeba popsat pytlík kdečím. Podle vážně míněného odhadu expertů z oboru drží cézar a golem tři procenta trhu s tabákem, v přepočtu to znamená roční prodej kolem 24 tun. Česko má šanci stát se obří rozkvetlou zahradou.

BOX

BRAND24

Tabák k vykuřování skleníků.
Používá se pro ochranu proti škůdcům. Odvar či výluh tabáku spolu s pepřem lze použít k hubení mšic a jiných parazitů rostlin, před aplikací se doporučuje přidat trochu vhodného smáčedla.

Zdroj: Internetová poradna

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).