Menu Zavřít

Bude nová smlouva s Vatikánem?

22. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Politika

BRAND24

Vypracováním nové česko-vatikánské smlouvy byl pověřen expertní tým, v němž dle informací týdeníku EURO mimo jiné zasedne náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček, náměstek ministra kultury Jaroslav Talíř, český velvyslanec u Svatého stolce Pavel Vošalík a nový primas český Dominik Duka. Partnerem by jim měl být tým papežského nuncia v Praze, arcibiskupa Diega Causeura. O přípravě nové smlouvy mezi Českou republikou a Vatikánem jako první přišel týdeník EURO.
Ministerstvo zahraničních věcí je však opatrné a v tiskovém prohlášení zaslaném médiím minulý týden upozornilo, že „personální obsazení komise je zatím projednáváno a je předčasné spekulovat o jejím složení“. Šéf diplomacie Jan Kohout zároveň potvrdil záměr vytvořit skupinu expertů, která by měla za úkol projít text dosud neschválené smlouvy z roku 2003 a přednést případná doporučení, jež by usnadnila průběh její ratifikace. Koncem května Kohout navštíví papeže Benedikta XVI. u příležitosti 20. výročí navázání diplomatických styků se Svatým stolcem, kde pravděpodobně bude jednat i o této dlouho nedořešené otázce.
Ratifikaci smlouvy, která řeší postavení římskokatolické a řeckokatolické církve v Česku, odmítla Poslanecká sněmovna před sedmi lety. Tehdy smlouvu dojednal lidovecký politik a exministr zahraničí Cyril Svoboda. Poslanci však návrh odmítli. Z nedávných vyjádření lídrů dvou nejsilnějších stran Petra Nečase (ODS) a Jiřího Paroubka (ČSSD) vyplynulo, že po květnových volbách by poslanci obou partají mohli mezistátní dohodu schválit.
„Jsem přesvědčen že vyrovnání vztahu mezi státem a církvemi je správný krok. Osobně budu podporovat téměř jakékoliv řešení. Jestliže se někomu nelíbí dohoda, kterou vytvořila minulá vládní koalice, tak prosím nechť přijde s jiným řešením, které podpoří církve, s nimiž se jedná,“ řekl v České televizi v polovině dubna současný šéf občanských demokratů Petr Nečas.
Jiří Paroubek ke smlouvě ve stejné diskusi řekl: „Víte, já nechápu, proč vlastně vládní koalice za 2,5 roku svého účinkování tu vatikánskou smlouvu neschválila. Znovu opakuji, že jsme připraveni ke schválení vatikánské smlouvy nebo smlouvy s Vatikánem, možná po úpravě jedné dvou věcí drobného charakteru.“
Z prohlášení šéfů ODS a ČSSD je zřejmé, že česko-vatikánská smlouva ležela sedm let u ledu úplně zbytečně a nikdo vlastně netuší proč. Že by na truc Cyrilu Svobodovi?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).