Menu Zavřít

Brusel zablokoval fúzi Deutsche Börse a NYSE Euronext

1. 2. 2012
Autor: profit

Brusel podle německého burzovního operátora Deutsche Börse zablokoval jeho fúzi s jeho transatlantickým konkurentem NYSE Euronext. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

 “Deutsche Boerse a NYSE Euronext byly informovány, že Evropská komise dnes rozhodla zakázat jejich navrhované sloučení,“ uvedla německá společnost, která provozuje frankfurtskou burzu, ve svém středečním prohlášení.  Evropská komise plánuje vydat své rozhodnutí později ve středu, všeobecně se ale počítalo právě s tím, že plánovanou fúzi těchto společností zablokuje.

Spojením mezi Deutsche Börse a NYSE Euronext by vznikla dominantní síla na evropském trhu finančních derivátů jako opcí a termínových kontraktů, což by v tomto segmentu výrazně omezilo hospodářskou soutěž,“ potvrdil podle agentury Reuters rozhodnutí Bruselu ve svém prohlášení eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquin Almunia.

CONTENT24

Tyto trhy jsou jádrem finančního systému, a to je rozhodující pro celé evropské hospodářství, aby zůstaly konkurenceschopné. Snažili jsme se najít řešení,“ dodal Almunia. Podle Evropské komise by spojením Deutsche Börse a NYSE Euronext vznikla akciová burza, která by ovládla 90 procent globálního trhu s evropskými finančními deriváty.

Nakonec jsme neměli jinou možnost, než zakázat spojení,“ dodal Almunia.  Antimonopolní odbor Evropské komise odmítl argumenty obou společností, že je trh derivátů globální a že spojené skupině by konkurovala americká CME Group. Deutschce Börse v jednáních s komisí odmítla prodat svůj trh derivátů Eurex a NYSE Euronext nechtěla pro změnu přijít o svou londýnskou pobočku Liffe.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).