Menu Zavřít

Brusel vyšetřuje privatizaci Bakalovy OKD

8. 7. 2010
Autor: profit

Evropská komise začala vyšetřovat privatizaci OKD z impéria finančníka Zdeňka Bakaly. Případ se týká roku 2004, kdy stát prodal menšinový podíl včetně bytů tehdejšímu většinovému vlastníkovi Karbon Investu.

Autor: Jakub Stadler

BRAND24

Komisaři zkoumají, jestli stát neposkytl nedovolenou podporu této soukromé společnosti, když svůj podíl prodal za netržní cenu. Byty OKD spolu s ostatním majetkem firmy získal Karbon Invest zhruba za 4,1 miliardy korun a zavázal se je přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům za netržní cenu. Karbon Invest pak koupila společnost RPG Industries a byty nyní vlastní její dceřiná společnost RPG Byty spojovaná s Bakalou.

Do Bruselu se loni v září obrátilo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, jež zastupuje nájemníky, kterým RPG Industries nechce byty prodat. Sdružení si také stěžuje, že stát nechal znaleckým posudkem ocenit jen tři z celkových 32 dceřiných firem OKD a zbývající tak dostala soukromá společnost prakticky zadarmo. „Ministerstvo financí v minulých dnech odpovědělo (na dotazy EK) prostřednictvím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl mluvčí ministerstva Jakub Haas.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).