Brunch zatím láká jen bohatší rodiny

30. července 2007, 00:00 - (čtk)
30. července 2007, 00:00

KOMBINACE SNÍDANĚ A OBĚDA Zatímco v Praze je zájem o luxusní kombinaci snídaně a oběda celkem vysoký, mimo hlavní město tato služba zákazníky příliš neoslovila. Kombinace snídaně a oběda zvaná brunch, kterou mají některé české restaurace v nabídce již několik let, má svoje stálé klienty.

KOMBINACE SNÍDANĚ A OBĚDA Zatímco v Praze je zájem o luxusní kombinaci snídaně a oběda celkem vysoký, mimo hlavní město tato služba zákazníky příliš neoslovila.

Kombinace snídaně a oběda zvaná brunch, kterou mají některé české restaurace v nabídce již několik let, má svoje stálé klienty. Brunch nejčastěji navštěvují české rodiny s dětmi, v menší míře je oblíbený také u cizinců a při pořádání různých oslav. Vzhledem k vyšším cenám mezi 500 a 1000 korunami na osobu na brunch zavítají hlavně lidé s vyššími příjmy. Uvádějí to zástupci restaurací, které tuto službu nabízejí.

CHODÍ HLAVNĚ STÁLÍ KLIENTI „Brunch, který u nás funguje už šest let, je poměrně oblíbený. Krátce po zavedení jsme zaregistrovali rostoucí zájem, který je od té doby stabilní. Nejvíce k nám chodí rodiny s dětmi, a to především na tematicky zaměřená nedělní odpoledne. Nejčastější zákazníci jsou Češi, v menší míře nás navštěvují také Němci, Švédové a Španělé,“ říká PR manažerka hotelu Corinthia Towers Jana Horáčková.

„Zájem o brunch je poměrně velký, dokonce větší, než jsme vzhledem k prázdninám a probíhajícím dovoleným čekali. Na brunch chodí především naše stálá klientela, ale na rozdíl od pracovních schůzek si s sebou často bere celou rodinu i s dětmi,“ upřesňuje Martina Herzmannová, marketingová manažerka pražské restaurace Bellevue, v níž se nedělní brunch nabízí od letošního července.

Brunch se koná vždy v neděli mezi jedenáctou a šestnáctou hodinou. Dospělý zákazník platí již zmíněných 500 až 1000 korun. Součástí ceny je neomezená konzumace jídla, nealko nápojů, piva a vína. Pro děti do šesti let je brunch většinou zdarma, ty starší platí přibližně poloviční cenu.

„Největší část našich zákazníků, přibližně polovinu, tvoří lidé vyšší střední třídy. Asi 40 procent představují zákazníci s nadprůměrnými příjmy, zbytek připadá na běžnou klientelu,“ popisuje poptávku PR manažerka hotelu Radisson SAS Alcron Martina Tkáčová.

V KUTNÉ HOŘE JEN DVA MĚSÍCE Zatímco zájem o luxusní kombinaci snídaně a oběda je v Praze celkem vysoký, mimo hlavní město tato služba zákazníky příliš neoslovila. „Brunch jsme loni zavedli jako novinku po rekonstrukci restaurace. Podle nás jde o zajímavou službu, u kutnohorské klientely se ale příliš nechytla. Po dvou měsících jsme tak brunch stáhli z nabídky,“ říká vedoucí kutnohorského restaurantu U Kata Lukáš Radačovský. Dodal, že za nezájmem klientů zřejmě nestála cena, která činila 595 korun na osobu, ale spíše konzervativní mysl obyvatel Kutné Hory, kteří na službu nebyli zvyklí.

„Brunch je ve větší míře oblíbený u lidí s vyššími příjmy, postupem času se ale tato služba bude zřejmě rozšiřovat i do restaurací nižší cenové kategorie,“ domnívá se Jana Horáčková z pražského hotelu Corinthia Towers.

DĚTSKÉ KOUTKY A TEMATICKÉ NÁMĚTY

Restaurace se v rámci nedělních brunchů snaží nabídnout co nejširší spektrum své kuchyně. Hosté tak mohou ochutnat lehčí jídla, jako je sushi, rybí speciality a mořské plody či ovocné nebo zeleninové saláty a bio potraviny. Sytější část zahrnuje různě upravená masa, klasickou českou kuchyni a řadu sladkých jídel, zejména minizákusky. Jídlo je nejčastěji podávané formou bufetu, v některých restauracích je i servírováno.

Součástí služeb restaurací, které mají brunch v nabídce, jsou dětské koutky a akce s různými tematickými náměty. Oblíbené jsou také sezonní brunche o Velikonocích, Vánocích či na Nový rok. Některé restaurace mají brunch v nabídce i přes prázdniny, většina z nich ale tuto službu přes léto stáhne a poskytne ji opět až v září.

PŘIŠEL Z ANGLIE

Výraz brunch, který vznikl spojením anglických slov breakfast a lunch, se začal šířit kolem roku 1900 jako slang mezi britskými studenty. Francouzští akademici pro něj našli výraz le grand petit déjeuner, což se dá přeložit jako „velká snídaně“. Vlastní slovo pro brunch mají i Němci, a to Gabelfrühstück, které ve volném překladu znamená „velká snídaně s teplými jídly“.

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče