Menu Zavřít

Brno nemá peníze na výměnu osvětlení

27. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Technické sítě Brno shánějí peníze na výměnu 25 tisíc sloupů veřejného osvětlení. Většina z nich je za hranicí třicetileté životnosti, zevnitř korodují a mohou spadnout.

„Za rok se v Brně zbortí 15 sloupů osvětlení, a byť dosud nikoho nezranily, obnova je nutná,“řekl brněnský radní Jiří Oliva. „Přijde však na 1,3 miliardy korun,“dodal.

BRAND24

Podle Olivy městská firma nyní shání na opravu peníze. Manažeřiprověřují možnosti získání dotace a také bankovních úvěrů. Kromě penězje obtížné i plánování výměn. Podle radního lze sotva stanovit pořadníksloupů od těch v nejhorším stavu po ty v dobrém stavu. V minulosti sebudovaly různě kvalitně, v jedné ulici jsou třeba stožáry o různétloušťce oceli. Zatímco jeden tak může být zkorodovaný, další může býtv pořádku.

Sloupy navíc často korodují v podzemní části, kde poškození nelzepoznat jinak než sondou. Zkouška stojí 2000 korun. Výměna celéhostožáru pak asi 20 tisíc korun. „Takže se dá říct, že se zkouškynevyplatí,“ uvedl Oliva. Brno chce sloupy v havarijním stavu opravitasi za deset let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).