Menu Zavřít

Brněnský veletrh láká na novinky

2. 6. 2008
Autor: Euro.cz

AUTOTEC 2008 - Na veletrhu Autotec 2008 letos vystavuje všech sedm velkých evropských výrobců nákladních vozidel. Chybět nebudou ani tradiční české značky Avia a Tatra.

Které firmy se prezentují na letošním Autotecu? V následujícím seznamu novinek a premiér vybíráme to nejzajímavější z toho, co bylo zveřejněno před termínem redakční uzávěrky.

Avia (hala V)

Společnost Avia Ashok Leyland se poprvé pochlubí vzduchovým odpružením zadní nápravy, které rozšíří možnosti nasazení vozidel letňanského výrobce také na dálkovou přepravu. Avia tím konečně splňuje zásadní požadavek dopravců na vzduchové odpružení zadní nápravy v kombinaci se spodním závěsem, který nabízí vedle kvalitnějšího pérování i výhody při manipulaci s přepravovaným zbožím. Avia nabízí modelovou řadu D s motory Cummins až do celkové hmotnosti 12 tun (D120), přičemž celková hmotnost soupravy se může vyšplhat až na 22 tun.

Citroen (hala V)

Kromě široké palety lehkých užitkových vozů, mezi nimiž jsou i dvě čerstvé a významné novinky v podobě malé dodávky Nemo a většího Berlinga druhé generace, představí Citroen (stejně jako ostatní na Autotecu vystavující výrobci osobních vozů) v Brně také celou řadu svých osobních vozů s možností přestavby na kategorii N1.

DAF (hala G1)

Podobně, jako je tomu u ostatních výrobců automobilů, musí také nákladní vozidla značky DAF splňovat velmi přísné ekologické normy. Společnost DAF Trucks tuto problematiku řeší nabídkou tichých a úsporných motorů Paccar Euro 4 a Euro 5, či motorů splňujících náročné normy EEV. Do budoucna se na ještě přísnější limity připravuje vývojem alternativních technologií, například hybridních pohonů. V expozici DAF si návštěvníci budou moci prohlédnout prototyp nákladního vozu s paralelním hybridním pohonem (vznětový motor/elektromotor), vycházející z úspěšné řady LF45.

Hyundai (hala V)

Stánek korejské značky Hyundai bude ve znamení fotbalu díky partnerství mezi Hyundai Motor Company a UEFA. Na místní úrovni podporuje český dovozce Hyundai Motor CZ českou fotbalovou reprezentaci, která zahájí v době konání Autotecu své působení na fotbalovém ME 2008. Přesto by měl zbýt prostor také pro prezentaci osobních a užitkových vozů této značky, z nichž největšími novinkami jsou dodávkový vůz H-1 a kombi i30 CW.

Iveco/Iveco Irisbus/Fiat Professional (hala G1)

Značky italského koncernu Fiat budou soustředěny do obrovské společné expozice v hale G1 o celkové ploše 3000 čtverečních metrů. Iveco českému publiku představí svoji novou řadu nákladních vozidel EuroCargo a terénní vůz Massif.

Společnost Iveco sponzoruje od roku 2007 novozélandský ragbyový tým All Blacks, a tak se návštěvníci veletrhu Autotec mohou těšit na vozy Iveco „potetované“ maorskými znaky. Hlavním tématem bude také 30. výročí populární řady lehkých užitkových vozů Iveco Daily. Vysokomýtský výrobce autobusů Iveco Irisbus (dřívější Karosa) vystaví ve světové premiéře třídveřový městský nízkopodlažní autobus Crossway LE a luxusní dálkový autobus Magelys. Značka Fiat Professional se zaměří na své malé dodávky Fiorino a je jednou z mála automobilek, která na českém trhu nabízí vozy s pohonem na stlačený zemní plyn.

Kia (hala V)

Přestože značka Kia v současnosti nemá v nabídce pro český trh lehká užitková vozidla, účastní se veletrhu Autotec s velkým počtem osobních vozů s přestavbou na kategorii N1 – od malého Ria až po Sportage a Sorento. Chybět nebude ani kombi Cee’d Sporty Wagon z žilinského závodu.

MAN (hala F)

V expozici značky Man naleznete všechny modelové řady nákladních a užitkových vozidel tohoto výrobce. To znamená silniční tahače TGX, těžkou řadu TGS, lehká nákladní vozidla TGL a středně těžká nákladní vozidla TGM. Těžké řady TGX a TGS byly společně oceněny prestižním titulem „Truck of the Year 2008“. Všechna nákladní vozidla Man plně využívají moderní a osvědčenou konstrukční architekturu Trucknology. Vysoce spolehlivá a výkonná technika nachází své místo a uplatnění také v autobusech Man a dálkových autobusech Neoplan.

Mercedes-Benz (hala V)

Návštěvníci Autotecu budou mít na stánku stuttgartské automobilky příležitost obdivovat čerstvou novinku s třícípou hvězdou na kapotě: novou řadu Actros, vlajkovou loď nákladních vozidel Mercedes-Benz.

Nová vozidla Actros vynikají především svěžím designem, větší hospodárností a zvýšenou úrovní komfortu v kabině a bezpečnosti. Jedinečným prvkem je sériová montáž automatizované převodovky Mercedes PowerShift 2. Pohon obstarávají osvědčené motory V6 a V8 BlueTec v šesti výkonových kategoriích od 235 kW (320 k) do 440 kW (598 k). Systém BlueTec neslouží pouze ke snižování obsahu škodlivin ve výfukových plynech. Díky němu lze také snížit spotřebu paliva, a tím i provozní náklady. Vozy Actros lze již dnes zakoupit s motory Euro 5, která nabude platnosti od podzimu 2009.

Mitsubishi (hala V)

Značka Mitsubishi je tradičně silná v kategorii pick-upů a terénních vozů. V první případě ji bude zastupovat pick-up L200, králem druhé kategorii je legendární Pajero, mnohonásobný vítěz Rallye Dakar. Pro civilnější a rodinné využití vyrábí Mitsubishi modely Grandis a Outlander.

Nissan (hala V)

Nissan se může podobně jako Mitsubishi pochlubit atraktivní řadou pick-upů, terénních vozů, SUV a crossoverů. Kromě toho ale nabízí také poměrně širokou paletu lehkých užitkových a nákladních vozidel Kubistar, Primastar, Interstar, Cabstar a Atleon.

Peugeot (hala V)

Francouzská automobilka Peugeot vyrábí ucelenou řadu lehkých užitkových vozů od nejmenšího typu 107 až po největší skříňové vozy Boxer. Novinkami letošního roku jsou malé dodávkové vozy Bipper a druhá generace o trochu větších dodávek Partner. Chybět samozřejmě nemohou ani osobní vozy v provedení N1.

Renault (hala V)

Výrobce osobních a lehkých užitkových vozů Renault se pochlubí především novou generací kompaktních dodávek Kangoo Express, které se vyrábějí také v osobním provedení. Tradičně bohatá je nabídka větších užitkových vozů Trafic a Master. Bezpočet modelů odvozených od osobních vozů Renault naleznou zájemci v kategorii N1 umožňující odpočet DPH.

Renault Trucks (hala F)

V rozsáhlé expozici Renault Trucks budou kromě celé výrobní řady vystaveny také exponáty hybridních pohonů pro velká nákladní vozidla. Největší novinkou letošního roku je ovšem nová generace vlajkové lodi Renault Magnum. Nově navržená kabina tohoto vozidla má zcela jinak uspořádaný interiér s vnitřní výškou přesahující dva metry. Francouzská značka připravila další novinky pro stavební vozidla Premium Lander a Kerax.

Scania (hala F)

Švédská Scania připravuje svůj stánek v duchu ochrany životního prostředí, a tak zde budou mít návštěvníci příležitost detailně se seznámit se dvěma nejmodernějšími emisními technologiemi: zpětným vedením výfukových plynů EGR a selektivní katalytickou redukcí SCR. Na vlastní kůži budete moci vyzkoušet jízdu autobusem Scania s pohonem na etanol, k testovací jízdě bude k dispozici také souprava Scania vybavená unikátním motorem Euro 5 EGR bez následné úpravy výfukových plynů často používaným systémem BlueTec. Bonbonkem pro znalce bude speciální hasičské vozidlo Scania, nebo univerzální autobus Scania Irizar.

SOR (hala G2)

Na Autotecu nebude chybět ani český výrobce autobusů SOR Libchavy. Bude zde vystavovat celonízkopodlažní kloubový autobus SOR NB 18 m, městský typ low-entry SOR BNG 12 m s pohonem na zemní plyn a novinkou bude trolejbus SOR TN 12.

Suzuki (hala V)

Japonská automobilka Suzuki si na českém trhu vede velmi dobře. Na Autotecu vystaví svoji řadu osobních a terénních vozů, z nichž většina se nabízí také v provedení N1, a to včetně malého modelu Swift.

Škoda Auto (hala V)

Největší domácí automobilka je na poli užitkových vozů zastoupena dvoumístným modelem Praktik s objemem nákladového prostoru až 1900 litrů, jehož základem je Roomster, který se stejně jako kombi modelových řad Fabia, Octavia a Octavia Tour dodává na přání s přepážkou pro uplatnění odpočtu DPH v kategorii N1.

Tatra (hala F)

Kopřivnická Tatra v loňském roce oslavila 110. výročí od výroby svého prvního vozu, legendárního Präsidenta. A o pár měsíců později, letos v únoru, představila nové vidlicové osmiválcové motory Tatra On Air se zdvihovým objemem 12,7 l, které nezastaví ani nejtěžší klimatické a terénní podmínky. Navíc to jsou jediné vzduchem chlazené motory na světě, které dokáží plnit přísnou normu Euro 5 s mechanickým vstřikováním paliva, ačkoli mnozí odborníci považovali za nemožné splnit s tímto typem motoru dokonce i současné limity Euro 4.

Tedom (hala G2)

Český výrobce autobusů Tedom představí v Brně poprvé facelift městského nízkopodlažního autobusu Tedom C12 G s motorem Tedom (pohon na stlačený zemní plyn – CNG) a také městský nízkopodlažní autobus Tedom C12 D s motorem Deutz (vznětový motor Deutz nahradil původní jednotku Tedom).

Volkswagen (hala V)

Německá automobilka Volkswagen představí v Brně svoji velmi rozvětvenou nabídku osobních a lehkých užitkových vozů, mezi nimiž bude i novinka letošního roku Volkswagen Caddy Maxi. Zasloužené pozornosti se bude zajisté těšit řada kompaktních SUV Tiguan, pod jehož kapotou měl premiéru první koncernový čtyřválcový turbodiesel s přímým vstřikováním nafty common rail.

Volvo Trucks (hala F)

Společnost Volvo Trucks je třetím největším výrobcem nákladních vozidel na světě. V Brně vystaví celou výrobní paletu od malé řady FL až k vlajkové lodi FH16 s působivým výkonem až 485 kW/660 k. Volvo se na Autotecu pochlubí také konceptem Fuelwatch, který má vést ke snižování spotřeby paliva, provozních nákladů a zatížení životního prostředí škodlivými emisemi. To se netýká pouze nových vozidel, ale také vozidel, která se již nacházejí v provozu. U těch je možné dosáhnout snížené spotřeby paliva úpravou softwaru řídicí jednotky motoru.

Přípojná vozidla a servisní technika

Největší pozornost zpravidla na Autotecu přitahují kategorie užitkových a nákladních automobilů a autobusů. Neméně zajímavé však bývají také expozice výrobců a prodejců přípojných vozidel a stranou zájmu by neměla zůstat ani komunální technika. Vedle domácích výrobců do Brna zavítají samozřejmě i zahraniční vystavovatelé – například německý výrobce nástaveb F. X. Meiller nebo lucemburská společnost Faymonville zabývající se produkcí přípojné techniky.

Na stánku značky Kögel určitě nepřehlédnete návěsy řady Maxx, včetně velkoobjemového extradlouhého návěsu Big-Maxx a nového nápravového systému Kögel Trax. Firma Croy představí nový typ nosiče Mercedes-Benz Unimog U 20 v sériovém provedení. Novinkou společnosti Panav je například tříosý tandemový přívěs TV24L ve valníkovém provedení. Užitečná nosnost přívěsu TV24L je 18 840 kilogramů, ložná plocha má délku 7760 milimetrů, šířku 2488 milimetrů a výšku 3010 milimetrů.

Další výrobce návěsů Schmitz Cargobull představí v Brně nové možnosti návěsu Varios, který je uzpůsoben k přepravě nejen po silnici. Tento návěs je vybaven systémem Huckepack, umožňujícím nakládání návěsu na vagony. Železniční vagon bude stát společně s návěsem na volné ploše A, kde budou k dispozici také informace o praktickém fungování kombinované dopravy z Česka do západní Evropy. Jedinečnost kombinace návěsu Schmitz Cargobull Varios a vagonu AAE Twin spočívá v tom, že je možné návěs s vnitřní ložnou výškou 3000 milimetrů naložit a bezpečně přepravovat po schválených železničních tratích. Návěs je vybaven certifikátem, který připouští rychlost přepravy až do 140 kilometrů za hodinu.

Autotec již tradičně nabízí také kvalitní přehlídku servisní a garážové techniky od celé řady výrobců. V Brně se představí téměř všichni významní výrobci a distributoři garážového vybavení, kteří obsadí výstavní halu A. Účastnit se budou například firmy Univer, Italmec, RPJ International, Technology Garage a řada dalších.

Bosch bude v Brně vystavovat novou řadu FWA 4xxx, která umožňuje efektivní a na obsluhu jednoduché měření geometrie náprav osobních i užitkových vozů. V oblasti vstřikování nafty přichází Bosch se zkušební soupravou Bosch CAM 847, která umožňuje testování systémů sdružených vstřikovačů UI (Unit-Injector) a systémů UP (Unit-Pump). Bosch je prvním a v současnosti jediným výrobcem na světě, který vyrábí stírače Aerotwin pro nákladní vozy.

BRAND24

Velkým lákadlem bude i nejmodernější naftové vysokotlaké čerpadlo 4. generace Common Rail CP4, které má maximální pracovní tlak do 2000 barů a vyrábí se v Jihlavě. Společnost Allstar trading představí jako novinku testovací stolici Opal pro alternátory a startéry firmy Dactem Technologies, Tester Tech Truck (diagnostika od Magneti Marelli určená k diagnostikování řídicích jednotek osobních a nákladních vozidel, autobusů, tahačů, přívěsů, návěsů a zemědělské techniky) a také autokosmetiku značky Clean Plus.

Firma IHR Autodíly bude prezentovat hned několik novinek v oblasti elektrické výbavy, filtrace, lepení a tmelení. Společnost RPJ International představí kompletní linku Seda na odsávání provozních kapalin z autovraků, včetně doplňků na vyřezávání autoskel, likvidaci airbagů a střihání katalyzátorů, nebo nový typ 4D zařízení pro měření a seřizování geometrie náprav Sirio. Dodavatel dílů SAF-Holland Czechia se kromě jiného pochlubí agregátem All-In.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).