Menu Zavřít

Brněnská GEEN staví v Chorvatsku elektrárnu na biomasu za půl miliardy

16. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Brněnská skupina GEEN Aleše Mokrého zahájila v chorvatském městě Gospić výstavbu elektrárny na biomasu, která nese název Energana Gospić 1. Projekt s celkovým výkonem 4,96 MW počítá s investicemi přes 20 milionů eur (522 milionů korun). Dokončení elektrárny by mělo do regionu přinést čtyři desítky nových pracovních míst.

Stavebníci už zahájili výkopové a zemní práce. Dodavatelská firma EKOL už také začala s výrobou vnitřní technologie pro elektrárnu. „Od srpna jsme začali s výstavbou nových budov, do kterých do konce listopadu nainstalujeme technologické části. Výkopové práce se nám podařilo realizovat podle harmonogramu. Pokud půjde vše i nadále dobře, počítáme s tím, že koncem příštího roku zahájíme zkušební provoz elektrárny,“ uvedl generální ředitel skupiny GEEN Holding Aleš Mokrý.

Energana Gospić 1 je další elektrárnou z portfolia GEEN Holding, která bude vyrábět energii z obnovitelných zdrojů. „Pro dodávky biomasy máme zajištěné palivo od dvou dodavatelů a budeme se navíc účastnit tendru v Chorvatských lesích, což by nám mělo dlouhodobě zajistit bezproblémové dodávky paliva a chod elektrárny,“ uvedl Mokrý.


Zamrzlé větrníky. Projekty ČEZ v Polsku brzdí vynalézavost tamní vlády

 Výstavba větrné elektrárny na Božím Daru


Dostavba elektrárny by měla regionu přinést čtyři desítky nových pracovních míst. Většinu volných pozic zaujmou Chorvaté, kteří disponují speciálními zkouškami na obsluhu kotlů a dalším potřebným vzděláním. Na součinnost zaměstnanců elektrárny budou dohlížet dva až tři manažeři z Česka. Elektrárna bude napojena také na brněnské dohledové centrum, ze kterého GEEN sleduje a koordinuje všechny své projekty.

BRAND24

Na chorvatském trhu s elektřinou dominují z poloviny vodní elektrárny a s dalšími 42 procenty elektrárny tepelné. „Velké množství vodních elektráren již převážně vyčerpalo tamní potenciál vodního hospodářství, proto se kvůli velkému procentu tepelných elektráren stalo Chorvatsko silně závislé na dodávkách uhlí a plynu. Ani tímto způsobem ale Chorvaté nedokážou pokrýt celou svoji spotřebu. Objem dovážené elektrické energie se pohybuje mezi 25-45 procenty celkové spotřeby,“ dodal Mokrý.

GEEN
GEEN General Energy je investiční a inženýrskou společností, která obchoduje a podniká v energetice od roku 2009 především v Evropě, na Blízkém východě a v Asii. Cílem skupiny GEEN je provozovat bezpečné energetické portfolio v oblasti výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Skupina se zaměřuje na vodní, větrné a fotovoltaické elektrárny, v menší míře se věnuje výrobě elektřiny z dalších zdrojů a technologiím pro uchovávání elektrické energie.

Dále čtěte:

Firmy stále více chtějí zelenou elektřinu. Jen za poslední rok zájem vzrostl dvojnásobně

V Česku může být přes milion zdrojů energie. Střešní panely a mikrokogenerace zažívají boom


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).