Menu Zavřít

Britská vláda zreformuje tamní bankovní sektor, chce chránit ekonomiku

20. 12. 2011
Autor: profit

Velká Británie v pondělí oznámila plány na oddělení riskantnějšího investičního bankovnictví od maloobchodních aktivit bank, aby se zabránilo opakování finanční krize. Informovala o tom v pondělí agentura AFP.  

Foto: Profimedia.cz

Vládní plán bankovní reformy představil v pondělí v parlamentu ministr financí George Osborne. „Vláda bude samostatným maloobchodním a investičním bankovnictvím chránit britskou ekonomiku, chránit britské daňové poplatníky,“ uvedl v parlamentu Osborne.

Britská vláda tím chce plné míře realizovat reformu bankovního sektoru tak, jak to navrhuje vládní komise pro reformu bankovního trhu (ICB). Ta v září navrhla, aby do roku 2019 vláda zreformovala bankovní systém a snížila tak riziko, že daňoví poplatníci budou muset někdy v budoucnu banky opět zachraňovat. Podle komise by banky poskytující maloobchodní aktivity měly být „právně, ekonomicky a provozně odděleny“ od mateřských společností. Zabrání se tak situaci, aby v případě kolapsu některé z bank stáhla tato s sebou pomalu celý sektor.

CONTENT24

ICB odhaduje, že její návrh reformy by měl ročně stát banky kolem 7 miliard liber (8,33 miliardy eur). Kritici reformy tvrdí, že takový krok sníží objem úvěrů právě v době, kdy ekonomice hrozí pád do recese. Navíc, podle některých z kritiků by to mohlo zkomplikovat přesun kapitálu mezi jednotlivými divizemi, jejich financování, a tím i tvorbu zisku. Británie se pak může stát pro banky extrémně drahou zemí.

Právní předpisy by k tomu měly být podle agentury AFP dokončena do konce současného parlamentu května 2015.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).