Menu Zavřít

Bratislava hostila Bushe a Putina

28. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Potvrzením vzájemných sympatií skončila minulý čtvrtek na Bratislavském hradě vrcholná schůzka prezidentů USA a Ruska George Bushe a Vladimira Putina. Bylo to již dvanácté vzájemné setkání a podle vyjádření obou státníků se vydařilo. Spojené státy a Rusko se dohodly na spolupráci při posilování jaderné bezpečnosti ve světě.

**Potvrzením vzájemných sympatií skončila minulý čtvrtek na Bratislavském hradě vrcholná schůzka prezidentů USA a Ruska George Bushe a Vladimira Putina. Bylo to již dvanácté vzájemné setkání a podle vyjádření obou státníků se vydařilo.

Spojené státy a Rusko se dohodly na spolupráci při posilování jaderné bezpečnosti ve světě. Ve společném prohlášení prezidenti upozornili, že cílem této úmluvy je „čelit rozvíjející se hrozbě terorismu“. Podle Putina je jedním z nejvýznamnějších úkolů Ruska a USA nedopustit, aby se zbraně hromadného ničení dostaly do rukou teroristů. Oba prezidenti se také shodli na tom, že Severní Korea ani Írán nesmějí mít jaderné zbraně. „Vedli jsme o tom konstruktivní dialog,“ prohlásil Bush. Připomněl také velký význam Ruska, které je spolu s EU, USA a OSN členem takzvaného kvartetu, v řešení problémů na Blízkém východě. Americký prezident také podpořil jednání o vstupu Moskvy do Světové obchodní organizace (WTO).

BRAND24

Na tiskové konferenci po skončení summitu se Putin musel hájit proti kritice, která se v posledních měsících snášela na údajné oslabování demokracie v Rusku. Výtky si musel vyslechnout přímo od Bushe, který mu dal najevo své znepokojení. Putin však řekl, že Rusko udělalo konečné rozhodnutí ve prospěch demokracie a že „není cesty zpět“. Toto prohlášení Bush označil za nejdůležitější výrok schůzky. Pokud jde o Bushovy konkrétní připomínky, Putin řekl, že některé jeho myšlenky by se měly vzít v úvahu a bude jim věnovat příslušnou pozornost. „Jiné myšlenky nebudu komentovat,“ poznamenal.

Na pořad se dostala i svoboda slova v Rusku. Ruský prezident řekl, že se svým protějškem otevřeně hovořil o problémech spojených se svobodou slova. Podle Putina není třeba vytvářet nové problémy a kazit rusko-americké vztahy, na jejichž rozvoji mu prý velmi záleží. Bush zdůraznil, že své připomínky Putinovi tlumočil konstruktivním a přátelským způsobem. „Spojené státy mají zájem na tom, aby Rusko bylo jejich silným partnerem,“ připomněl. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).