Menu Zavřít

Brambory ze Strakovky

16. 4. 2014
Autor: Redakce

Každá vláda vymyslí občas hloupost. Velkou hloupost, na kterou pak všichni doplatíme. Dosud žádné se však nepodařilo trumfnout ty předchozí už během prvních dvou měsíců po nástupu do funkce. Sobotka s Babišem to svým návrhem na snížení DPH dokázali. Je pravda, že to oba měli ve svých volebních slibech, ale zároveň je pravda, že tenhle slib opravdu není moudré dodržet.

Ekonomika se na současnou úroveň DPH adaptovala, i když to chvíli bolelo. Nyní jdou maloobchodní tržby zase nahoru a vypadá to, že bude líp. Výnosy DPH utěšeně rostou. Za první kvartál se vybralo o 15 procent více než loni. A to je fakt pěkné. I v případě, že by opět došlo k zabrzdění ekonomiky kvůli otřesům eurozóny nebo kvůli ukrajinské krizi, bude DPH nejspolehlivěji vybíranou daní. Historicky je to jednoznačně prokázáno, na rozdíl od přímých daní zaměstnanců a firem.

Snížení DPH žádnou poptávku nepovzbudí, protože se v cenách prakticky neprojeví. Ekonomika zatím vypadá na to, že má fázi recese za sebou a velmi prudce startuje. Fakticky stát přijde jen o minimálně 16 miliard korun příjmů. To je skoro půl procenta HDP, o které by mohl být deficit státního rozpočtu nižší.

Pokud tahle vláda věří v blahodárnost rozhazování peněz, tak je jistě nesporné, že na rozdíl od snížení DPH by 16 miliard korun investovaných do stavby silnic a železnic nebo na opravy střech a fasád školních budov asi nějaká ta pracovní místa přece jen vytvořilo.

Takhle to pomůže farmaceutickým firmám a jejich distributorům, kteří, jak je obecně známo, zrovna ekonomicky nechřadnou. Taky knihkupcům a vydavatelům knih a periodik. To jistě těší jak autora této glosy, tak majitele mediální skupiny Mafra, jemuž se zrychlí návratnost investice. Ale to je tak asi všechno.

Všem ostatním nezbývá, než doufat v platnost starého českého přísloví, podle něhož mívá nejhloupější sedlák největší brambory. Pokud by to tak opravdu chodilo, tak s takovýmito nápady do dvou let doženeme Švýcarsko.


Čtěte další komentáře a názory Pavla Párala:

Trocha pesimismu

Miliardu nebrat

BRAND24

Pavel Páral: Když Kalousek a Babiš dělají totéž...


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).