Menu Zavřít

Brambory odolné vůči virům i trvanlivé nektarinky

9. 3. 2012
Autor: profit

Vedle těžby surovin patří k nejdůležitějším pilířům chilského hospodářství zemědělství a vývoj biotechnologií. Chilané se za pomoci světových investorů nebojí experimentovat s plodinami či semeny a vyvíjí odolnější odrůdy.

Foto: Profimedia.cz

Země na západ od And je „kopie ráje na zemi“, jak zní text chilské státní hymny. Chile poskytuje jedny z nejlepších podmínek pro zemědělství a navazující obory včetně biotechnologií. Nejdelší horské pohoří na světě dodává zemi mírné a pro pěstování plodin ideální klima, kterého si stále častěji všímají i nadnárodní společnosti, kterých v zemi neustále přibývá.

Když máte svého blízkého kolegu ze stejné země čtyři tisíce kilometrů na sever od vás, může být koordinace společných prací a postupu celkem obtížná věc. I přesto se Chilanům podařilo dostat svoji zemi mezi 25 nejzajímavějších zemí pro rozvoj biotechnologií.

Politická a ekonomická stabilita Chile přitom patří k hlavním lákadlům, díky nimž se Chilanům daří přivádět cizí investory, včetně známých biotechnologických firem. Zemědělství vždy patřilo k hlavním exportním položkám a s pokračujícím biotechnologickým vývojem se dostává do popředí i v oblasti zahraničního obchodu Chile.

Zemědělskému rekordu nezabránila ani La Niña

Ostatně loňský rok byl z pohledu chilského exportu rekordní. Celkem se vyvezlo zboží a služby za 80 miliard dolarů, o 13 procent více než v roce předešlém. Zemědělské výsledky byly také rekordní. A to i přesto, že zemi silně zasáhla atmosférický jev La Niña, který přinesl sucho a nižší úrodu. Efekt charakterizuje nepřirozeně chladná povrchová voda v oblasti centrálního a východního Pacifiku, jedná se o protiklad jevu El Niño.

Farmáře ovšem zachránily inovace v zemědělství a růst produktivity, který dokázal více než vynahradit pokles zaviněný počasím. Právě v zemědělství jsou především vidět inovace, které chilské ekonomice biotechnologie nabízejí. Podle zákona je možné upravovat semena a biotechnologicky ovlivňovat tu část úrody, která jde na export.

O tyto úpravy se v Chile pokoušejí již více než 25 let a úspěchy chilských výzkumníků a firem přilákaly především americké firmy, které mají o spolupráci s Chile zájem. Pioneer, Monsanto, Syngenta, Medivation nebo Synthon už v Chile několik let „čile“ působí.

Chilské biotechnologie v číslech

• V Chile působí přes 200 biotechnologických firem, okolo 1 200 výzkumníků a přes 30 organizací klinického výzkumu.

• Hlavní iniciativou je sdružení Biotech Chile, www.biotechchile.cl.

• Chile patří mezi 25 nejzajímavějších zemí pro rozvoj a investice do biotechnologií.

• Chile je pátý největší světový exportér semen, z 370 milionů dolarů šlo přes 200 milionů z tržeb biotechnologických semen.

• Plocha pro pěstování upravených semen na vývoz trvale roste, nyní se exportní semena pěstují na 16 700 hektarech.

V případě Medivation, která se specializuje na urychlení vývoje léků a jejich rychlejší uvedení na trh, se jedná vůbec o první laboratoř mimo Spojené státy. Synthon zaměřující se na generická léčiva a bioléčiva, má v Chile novou výrobnu a působí i v České republice.

Medivation má tržní kapitalizaci přes 2,3 miliardy dolarů a není to tedy žádný „niňo“, chilský biotech sektor skutečně v poslední době láká pozornost amerických firem, které zemi vidí jako odraziště pro pronikání do dalších zemí v regionu.

Brambory odolné proti virům

O zájmu o chilské biotechnologie svědčí i uživatelé účtu @chilebiotech na síti Twitter, kterých je přes 300 a podstatnou část příjemců novinek tvoří američtí investoři. Na nedávné cestě zástupců Chile Biotech do Spojených států, do Mekky venture investorů v okolí San Franciska, si Chilané užívali zájmu velkých investičních skupin, jež stále hledají nové investiční příležitosti. Americké investice do chilských biotechnologií přitom dosáhly už více než 170 milionů dolarů a zatím to nevypadá na pokles zájmu ze strany investorů. Současná krize se chilských biotechnologií zatím netýká.

BRAND24

Chilané nyní pracují například na vývoji proti suchu odolnějších citrusových plodů, bramborách s vyšší protivirovou rezistencí a nektarinkách s prodlouženou trvanlivostí, což ocení hlavně američtí spotřebitelé a supermarkety, jimž vydrží potraviny déle čerstvé na policích.

Autor pracuje jako poradce generálního ředitele CzechTrade Foresight agentury CzechTrade.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).