Brambory nejen jako příloha

20. října 2003, 00:00 - ŠÁRKA KOLOUŠKOVÁ, styl@profit.cz
20. října 2003, 00:00

HARMONIE CHUTÍ BRAMBORY JSOU ASI NEJOBLÍBENĚJŠÍ PŘÍLOHOU K MASU. JÍME JE VAŘENÉ, SMAŽENÉ I PEČENÉ. ALE MOHOU BÝT I CHUTNÝM A ZDRAVÝM HLAVNÍM CHODEM. A NEMUSÍ JÍT JEN O BRAMBORÁK, BRAMBORY NA LOUPAČKU ČI ŠKUBÁNKY.

Jsou zdravé a navíc mají ve sto gramech jen 85 kalorií

Brambory pocházejí z Jižní Ameriky. Do Anglie byli přivezeny v 16. století. V severní Americe je pak začali pěstovat irští osadníci, pro které se staly základem stravy. Odtud se pak na začátku 18. století rozšířili do celého světa. Existuje víc než 400 druhů brambor, ale v běžných supermarketech se jich prodává jen pár. Brambory dělíme na rané a staré. Dále pak staré ještě na klihovité a moučné. Odrůdy s drsnou slupkou mají zpravidla více škrobu a jsou moučnaté, ty s hladkou slupkou a mělkými očky bývají klihovité. Pokud kupujete brambory balené, bývá na etiketě uveden druh a často i rada k jaké úpravě se hodí. Pokud nejsou balené, nechte si poradit od prodavače. Klihovité jsou dobré na vaření a do salátů, moučné zas na pečení, mačkání a na výrobu hranolků.

NĚCO PRO ZDRAVÍ

Brambory jsou bohaté na vitaminy skupiny B, obsahují fluorid, fosfor, měď, zinek, kobalt a kyseliny listovou a pantotenovou. Mají vysoký obsah draslíku, který má velký význam pro odvodňování těla při onemocněních srdce a ledvin. Sníme-li 150 gramů brambor, dostaneme do těla 35 % potřebné denní dávky vitaminu C (to platí pro brambory po sklizni, později množství vitamínu klesá), 40 % denní dávky hořčíku, 17 % železa a dávku esenciálních aminokyselin postačující na celý den. Už jste někdy slyšeli průpovídku „nejez tolik brambor, ty jdou na tloušťku“? Tak tomu nevěřte. Sto gramů brambor představuje pouhých 85 kalorií.

JAK ZACHÁZET S BRAMBORY V KUCHYNI?

Brambory zbavujte slupky zásadně škrabkou či škrábejte nožem, jelikož pod ní se skrývá nejvíce vitaminů a minerálů. Nové a salátové brambory vařte ve slupce. Při přípravě pommes frites rozpalte olej na 190 °C. Vložte do něj osušené hranolky. V momentě, kdy začnou dostávat barvu, je vyndejte a olej nechejte znovu zahřát na původní teplotu, po té hranolky dosmažte. Nejen, že budou zlatavé, ale nevsáknou nadbytečný tuk.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Najděte si novou práci do září
Plná zaměstnanost v ČR: čím jsme si ji zasloužili?
Obtěžují vás nevyžádané telefonáty? Návod, jak se jim vyhnout
O 20 % víc než loni: ceny bytů opět rostou
Mají Češi na elektromobil? Hyundai hodlá rozšířit dojezd až na 500 kilometrů
Auta
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Galerie: Škoda Karoq se chlubí digitálním přístrojovým štítem. Taková věc tu ale byla už dávno
Nové BMW Z4 slibuje svobodu, ale počkáte si na ni až do jara 2018
Kouzlo bohaté sklizně: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Jeden Velorex 16/250 se dostal až do Chicaga. Teď je po renovaci a stojí přes 300 tisíc
Technologie
Povinné ručení: Jak na změnu smlouvy a snížení ceny
Intel už má 15W čtyřjádra pro notebooky v ceníku i s parametry, vydání je blízko
Na počítače míří nový Skype. Nebude to taková divočina jako mobilní verze
Asus se úplně zbláznil. Uvedl 6 až 12 nových Zenfonů 4
GPS, laser a bohatá sklizeň: Zkusili jsme, jak se řídí moderní kombajn
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít