Brambory nejen jako příloha

20. října 2003, 00:00 - ŠÁRKA KOLOUŠKOVÁ, styl@profit.cz
20. října 2003, 00:00

HARMONIE CHUTÍ BRAMBORY JSOU ASI NEJOBLÍBENĚJŠÍ PŘÍLOHOU K MASU. JÍME JE VAŘENÉ, SMAŽENÉ I PEČENÉ. ALE MOHOU BÝT I CHUTNÝM A ZDRAVÝM HLAVNÍM CHODEM. A NEMUSÍ JÍT JEN O BRAMBORÁK, BRAMBORY NA LOUPAČKU ČI ŠKUBÁNKY.

Jsou zdravé a navíc mají ve sto gramech jen 85 kalorií

Brambory pocházejí z Jižní Ameriky. Do Anglie byli přivezeny v 16. století. V severní Americe je pak začali pěstovat irští osadníci, pro které se staly základem stravy. Odtud se pak na začátku 18. století rozšířili do celého světa. Existuje víc než 400 druhů brambor, ale v běžných supermarketech se jich prodává jen pár. Brambory dělíme na rané a staré. Dále pak staré ještě na klihovité a moučné. Odrůdy s drsnou slupkou mají zpravidla více škrobu a jsou moučnaté, ty s hladkou slupkou a mělkými očky bývají klihovité. Pokud kupujete brambory balené, bývá na etiketě uveden druh a často i rada k jaké úpravě se hodí. Pokud nejsou balené, nechte si poradit od prodavače. Klihovité jsou dobré na vaření a do salátů, moučné zas na pečení, mačkání a na výrobu hranolků.

NĚCO PRO ZDRAVÍ

Brambory jsou bohaté na vitaminy skupiny B, obsahují fluorid, fosfor, měď, zinek, kobalt a kyseliny listovou a pantotenovou. Mají vysoký obsah draslíku, který má velký význam pro odvodňování těla při onemocněních srdce a ledvin. Sníme-li 150 gramů brambor, dostaneme do těla 35 % potřebné denní dávky vitaminu C (to platí pro brambory po sklizni, později množství vitamínu klesá), 40 % denní dávky hořčíku, 17 % železa a dávku esenciálních aminokyselin postačující na celý den. Už jste někdy slyšeli průpovídku „nejez tolik brambor, ty jdou na tloušťku“? Tak tomu nevěřte. Sto gramů brambor představuje pouhých 85 kalorií.

JAK ZACHÁZET S BRAMBORY V KUCHYNI?

Brambory zbavujte slupky zásadně škrabkou či škrábejte nožem, jelikož pod ní se skrývá nejvíce vitaminů a minerálů. Nové a salátové brambory vařte ve slupce. Při přípravě pommes frites rozpalte olej na 190 °C. Vložte do něj osušené hranolky. V momentě, kdy začnou dostávat barvu, je vyndejte a olej nechejte znovu zahřát na původní teplotu, po té hranolky dosmažte. Nejen, že budou zlatavé, ale nevsáknou nadbytečný tuk.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Jak se vám zvýší splátka hypotéky při refinancování?
8 mýtů, kterým při placení sociálního pojištění nevěřte
Týkají se vás nedoplatky na daních? Pozor, exekutoři už je začali vymáhat
Budete platit daň z příjmu z prodeje nemovitosti?
Do čeho investovat, abychom ušetřili
Auta
Video: To nejlepší z Goodwood Revival 2017
Také Toyota Auris (ne)míří do terénu. Verze Freestyle přidává plasty, ale nic dalšího
Už i Hyundai přechází na uhlíková vlákna, prozrazuje nový patent
Mazda představila svou Škodu Kodiaq. Sedmimístná CX-8 ale do Evropy nemíří
Hyundai i30 N se už vyrábí. Do konce roku vznikne pouze 1450 exemplářů
Technologie
Úspěšný český export. Tyhle naše startupy bodují i v zahraničí
Z Pubtranu jsou teď Jízdní řády. Seznam kromě změny názvu přidal i nové funkce
Facebook Stories pro desktopy na dosah, propojení s Instagramem na dohled
Rozhodnuto. Protipirátská ochrana se stala součástí WWW
Microsoft tvrdí, že je Edge aktivně používán na 330 milionech zařízení každý měsíc. Je to výmysl?
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít