Menu Zavřít

Bosch se připravuje na nástup elektromobilů

11. 11. 2010
Autor: profit

Éra automobilů poháněných částečně nebo úplně elektřinou se nezadržitelně blíží. Dokazuje to také otevření nové továrny SB LiMotive v korejském Ulsanu, která je společným podnikem firem Bosch a Samsung SDI. Ta bude vyrábět lithium-iontové články pro hybridní a elektrická vozidla.

Foto: Bosch

Tím, že jsme se odvážili pustit do vývoje a výroby lithium-iontových akumulátorových článků pro elektrická a hybridní vozidla saháme po příležitosti ovlivňovat budoucnost mobility,“ říká Franz Fehrenbach, jednatel společnosti Robert Bosch GmbH. „Tento nový závod přispěje k úspěšné elektrifikaci vozidel,“ doplnil Chi H. Choi, výkonný ředitel společnosti Samsung SDI. Společný podnik obou firem se podle něj stane vedoucí firmou na trhu.

BRAND24

Výrobní závod se rozkládá na ploše 34 tisíc metrů čtverečních a byl postaven za pouhých 9 měsíců. Během následujících let by závod měl přinést na tisíc nových pracovních míst. Letos začne s výrobou bateriových článků pro zatím nesériové projekty. Výroba pro rozsáhlé sériové projekty začne příští rok. Do roku 2015 je plánováno, že společnost SB LiMotive pozvedne svoji roční produkční kapacitu na 4 gigawatt-hodiny. To je dostatečné množství pro přibližně 180 000 elektrických vozidel. Baterie z nové továrny bude odebírat například automobilka pro svá elektrická vozidla řady Megacity Vehicle. BMW pro tyto vozy začne příští rok vytvářet testovací vozový park.

Společnost SB LiMotive byla založena v září 2008 jako společný podnik společností Bosch a Samsung SDI. Cílem této spolupráce je přizpůsobit technologii lithium-iontové baterie požadavkům pro automobily a tak prozkoumat trh s hybridními a elektrickými vozidly. Obě dvě firmy společně investují do roku 2013 do tohoto podniku 500 milionů dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).