Borovice je k jídlu

15. prosince 2003, 00:00 - ŠÁRKA KOLOUŠKOVÁ, styl@profit.cz
15. prosince 2003, 00:00

V ČASE ADVENTNÍM MÁME V SOUVISLOSTI S BOROVICÍ ÚPLNĚ JINÉ ASOCIACE, ALE BOROVICE PINUS PINEA V SOBĚ SKRÝVÁ SEMENA, KTERÁ SE POUŽÍVAJÍ K VÝROBĚ ŘADY SPECIALIT. PINIOVÁ JÁDRA TEDY NEJSOU JEN POCHOUTKOU PRO VEVERKY.

Variace na téma piniových oříšků

Tento druh borovice se pěstuje ve Středozemí. V Itálii, Řecku, Chorvatsku či Španělsku si proto při procházce piniovým hájem vzpomeňte na malá jadérka a nechte se inspirovat ke kulinářskému experimentování. Pinus pinea má velké šištice, které ukrývají hnědá semínka, jejich jádro je bílé a nazývá se piňoli, u nás se jim říká piniové oříšky. Jadérka jsou štíhlá a dlouhá až 2 cm. Mají velké množství bílkovin, tuku a obsahují i sacharid. Jsou významným zdrojem vitaminu B1 (ve 100 gramech je ho 1,28 miligramu) - ten ovlivňuje paměť, činnost centrálního nervového systému, podporuje funkci štítné žlázy a chuť k jídlu. Takže pojídáním, těchto plodů pečujeme i o své zdraví. Chutí jsou pinie podobné mandlím, mají příjemnou pryskyřičnou příchuť, čerstvé jsou měkké. Používají se do moučníků, omáček, salátů a rýžových pokrmů, ale pochutnat si na nich můžete i jen tak. Připravují se i pražené a solené, jako arašídy. Připravit si pražené piniové oříšky je jednoduché. Pinie rovnoměrně rozložte na plech a vložte do trouby, rozpálené na 190 °C. Pražte je 7 až 8 minut, do zhědnutí. Pražené se hodí například do salátů, neboť pražení zvýrazní jejich chuť. Nebo je můžete osolit a podávat jako pochutinu k vínu. Pár rad k nákupu. Bohužel je u nás poměrně těžké piniové oříšky koupit. Mívají je ve speciálních obchodech se sušenými plody. Ve velkých supermarketech je mají nepravidelně. Bohužel je nemůžete koupit do zásoby, neboť brzy žluknou. Při nákupu si pozorně přečtěte údaj o datu spotřeby. Pokud pinie neseženete, můžete je v nahradit jiným druhem ořechů. Do omáčky pesto se s úspěchem dají použít kešu oříšky, do čokoládových řezů vlašské ořechy a do špenátového vinegretu sekané mandle.

OMÁČKA PESTO

Asi nejznámějším jídlem z pinií je pesto - italská studená omáčka na těstoviny. K její přípravě potřebujete

45 g piniových oříšků 6 stroužků česneku 60 g čerstvé bazalky (v tomto ročním období ji můžete nahradit mraženou) 125 g strouhaného parmezánu 175 ml panenského olivového oleje, sůl, pepř.

Omáčka se připravuje v mixéru. Dovnitř naskládejte otrhané lístky bazalky, česnek, piniové oříšky, parmezán a 45 ml oleje. Vše rozemelte dohladka, setřete strany mixéru a během mixování přilévejte pomalu zbylý olivový olej, aby omáčka zemulgovala. Na závěr podle chuti okořeňte solí a pepřem. Omáčka postačí k ochucení 500 g těstovin, tedy čtyř až šesti porcí. Těstoviny uvařte ve vodě a po scezení je smíchejte s omáčkou pesto. Omáčku pesto si můžete vyrobit do zásoby a uschovat v chladničce až týden nebo pro delší skladování zmrazit. Použít ji můžete nejen na těstoviny, ale třeba na ochucení masa nebo brambor.

**TYKVOVÝ KOLÁČ S PINIEMI

Na těsto potřebujete:

100 g hladké mouky půl lžičky cukru, špetku soli 20 g měkkého másla nebo rostlinného tuku jeden žloutek dvě lžíce mléka. Na oblohu potřebujete: 200 g tykvové dužiny (případně cukety)

200 g mrkve

20 g másla,

sůl,

pepř,

špetku mletého koriandru,

snítku čerstvé nebo půl lžičky sušené máty

100 g krémového sýra (mascarpone, ricota, lučina, žervé)

jednu lžíci mléka

jeden žloutek a

30 g piniových jader. Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto, zabalte jej do fólie a dejte na třicet minut do lednice. Nastrouhejte nahrubo tykev a mrkev. Na pánvi rozpusťte máslo a na něm 5-7 minut poduste zeleninu, pak přidejte tři lžíce vody. Zeleninu nechte vychladnout, pak přidejte koření a osolte. Vmíchejte žloutek a sýr. Těsto vyválejte, vložte do rozvírací kulaté formy a zvyšte okraje o dva centimetry. Pak jej propíchejte vidličkou, přikryjte papírem na pečení a zatěžkejte luštěninami. Pečte 15-20 minut v troubě při 220°. Po dvaceti minutách odstraňte papír s luštěninami a naneste zeleninovou náplň, posypte piniovými oříšky a přitlačte je do hmoty. Pečte ještě 20-25 minut. Podávejte horké.

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče