Menu Zavřít

Boj za označení

17. 12. 2009
Autor: Euro.cz

České pivovarství a sladařství dosáhlo po mnohaletém úsilí významného úspěchu

Reaguji na články Místo sládků vaří ekonomové, Chuť piva v ohrožení a České rychlopivo (EURO 47/2009), které se kromě jiného týkaly problematiky tuzemského pivovarského odvětví i Českého piva.

BRAND24

Garance

Nezpochybňuji právo novináře sdělit svůj názor a často nabízet jiný, mnohdy neotřelý a specifický pohled na věc. V případě článků České rychlopivo a Místo sládků vaří ekonomové považuji za nutné reagovat jako předseda profesního sdružení Český svaz pivovarů a sladoven. Některé názory v článcích jsou nesprávné nebo neobjektivní a zásadním způsobem poškozují všechny české výrobce piva.
České pivovarství a sladařství dosáhlo po mnohaletém úsilí významného úspěchu registrací Chráněného zeměpisného označení České pivo. Sedmiletý doslova boj za získání tohoto zeměpisného označení pro pivovary na území České republiky znamená garanci, že pivo vyráběné u nás bude mít nadále nejen privilegium, konkurenční výhodu, ale i ochranu, která umožní využívat domácí suroviny, technologické postupy, um našich odborníků a některé další formy nutné k výrobě českého piva. Rostoucí počet pivovarů – od nejmenších až po velké – si tuto výhodu uvědomuje a plně respektuje zásady a pravidla, která chráněné zeměpisné značení specifikuje.

Konkurenční výhoda

Uvědomují si, že právo nést označení České pivo je nejen dnes, ale i do budoucna nespornou konkurenční výhodou. A nese s sebou také povinnost stanovená pravidla respektovat. Kontrolou jejich dodržování je pověřena nezávislá, respektovaná instituce Státní zemědělská a potravinářská inspekce. To objektivizuje kontrolu nad dodržováním přesně definovaných regulí a zároveň i chrání pivovary a jejich produkt před nařčením z nedodržování stanovených pravidel.
Jako cestu k objektivnímu informování o stavu českého pivovarství, a především o tom, jak se věci mají okolo českého piva, navrhuji sejít se u kulatého stolu, u nějž by vedle zástupců vaší redakce byli i odborníci z českého pivovarského odvětví, vysokých škol a výzkumných ústavů. To by umožnilo prodiskutovat sporné věci a následně o nich, dle mého objektivněji, informovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).