Menu Zavřít

Boj o standardy

25. 3. 2011
Autor: Euro.cz

Zdravotnictví ing.

BRAND24

Letošní jaro se ponese ve znamení horkokrevných diskusí o tom, jak bude definován standard ve zdravotní péči a co si už pacienti budou u lékařů hradit sami. Ministerstvo zdravotnictví totiž připravilo pro jednání koaliční devítky základní obrysy reformy. K9 už dvakrát jednání odročila, na světlo se zatím dostaly jen návrhy, jak dostat do systému další peníze. Bude v něm totiž chybět až deset miliard kvůli navýšení platů pro zdravotníky a sbližování sazeb DPH.
Jednou z cest je zvýšit odvody za státní pojištěnce, tedy děti, důchodce a ostatní nepracující. To ovšem naráží na vysoký schodek státního rozpočtu, který premiér Petr Nečas nechce prohlubovat. Dalším zdrojem peněz by mohly být nové regulační poplatky, platilo by se například i za odvoz sanitkou či za návštěvu specialisty bez doporučení. Diskutovat se bude i o navýšení těch stávajících. Například základní poplatek na návštěvu ordinace by se mohl zvýšit až na 50 korun.
Ministr Leoš Heger současně připravuje další opatření zaměřená na úspory v systému. O tom, jakým směrem se bude ubírat reforma zdravotnictví, má vláda rozhodnout do počátku léta, kdy se předpokládá sepsání věcných záměrů nových zákonů. V paragrafovaném znění by pak měly doputovat do sněmovny nejpozději v létě příštího roku.
Hegerův resort připravuje nový zákon o veřejném zdravotním pojištění a nový zákon o zdravotních pojišťovnách. „Zákon odstraní dvojkolejnost, dosud totiž VZP funguje podle jiného zákona než ostatní pojišťovny. Zákon bude také říkat, jak budou pojišťovny spravovány, definuje jejich odpovědnost a kompetence a jaký bude dohled nad jejich fungováním,“ upřesňuje poradce ministra Pavel Vepřek. Již od příštího roku se potom rozběhnou platby nemocnicím podle diagnóz (DRG), které postupně nahradí dosavadní paušální financování.
V systému mají rovněž vzniknout dvě nové organizace. Jedna servisní, která bude postavena zřejmě na bázi Národního referenčního centra. Jejím úkolem bude starat se o systém DRG, spravovat po VZP registr pojištěnců, plátců a poskytovatelů a přerozdělovat vybrané pojistné. Druhá instituce bude především kontrolovat zdravotní pojišťovny a analyzovat kvalitu a dostupnost péče a vynaložených nákladů. Začlení se do ní zřejmě i Ústav zdravotnických informací a statistiky. „Vznikne tak datová základna, na jejímž základě bude stát definovat svou zdravotní politiku,“ vysvětluje Vepřek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).