Boj o kalorie na talíři

06. února 2008, 10:48 - Michael Orey
06. února 2008, 10:48

Obhájci veřejného zdraví...

Celý podtitul: Obhájci veřejného zdraví chtějí, aby se u jídel objevovala jejich kalorická hodnota. Restaurace to odmítají.

Zuří bitva o kontrolu nad jedním z nejdůležitějších vlastnictví restaurací - menu. Na jedné straně jsou obhájci veřejného zdraví, odhodlaní bojovat s epidemií obezity. Chtějí, aby restaurační řetězce u svých nabídek uváděly množství kalorií, položku po položce. Na straně druhé je celé stravovací odvětví, které s tím nesouhlasí a tvrdí, že údaje matou konzumenty.
Bitva je součástí velké války potravinářského průmyslu s obhájci takzvaných „vyživovacích opatření“, jimiž se snaží kontrolovat stravu lidí. Mnoho zdravotních odborníků skutečně přesunulo své úsilí od tabáku k výživě, protože se domnívají, že dnes nejvíce ohrožuje zdraví lidí. Restaurace jsou v defenzivě, a proto se uchylují ke strategiím vybroušeným tabákovými společnostmi, a v některých případech používají i stejné poradce a tímto průmyslem financované organizace.
Počítání kalorií je pouze nejnovější bitevní frontou. New York, Filadelfie, Seattle a několik dalších lokálních vlád zavedly postihy pro restaurace, které používají nestravitelné tuky. V Los Angeles se dokonce diskutovalo o „potravinových zónách“ oddělujících nové jídelny s rychlým občerstvením od jejich sousedů, které prodávají jídla způsobující obezitu. Je to však právě „označování menu“, jež dnes vyvolává u restaurací největší obavy. V New Yorku se 22. ledna hlasovalo o požadavku dávat od 31. března informace o kaloriích na menu restauračních řetězců. To přimělo Johna Gaye, hlavního lobbistu Národní asociace restaurací, rozeslat e-mail s prohlášením restaurační obchodní skupiny, v němž se říká, že asociace předpokládá celonárodní odezvu.
Od Havaje až po Massachusetts více než deset státních i místních vlád uvažuje o tom, že bude uvádět kalorie na nepřehlédnutelném místě v menu. V San Francisku se tento měsíc uskuteční slyšení a v Seattlu už 1. srpna minulého roku začal platit zákon. Stravovací odvětví přijímá různá opatření, aby zabránilo přijetí nových zákonů a změnilo ty současné. V minulém roce Asociace restaurací státu New York čelila prvnímu newyorské zákonu o uvádění kalorické hodnoty tím, že si najala právní firmu Arnold & Porter, dlouholetého poradce tabákového gigantu Philip Morris. Výsledkem bylo Pyrrhovo vítězství. Federální soudce zákon v září zrušil, protože jej uplatňovalo příliš málo restaurací. Nový zákon, který platí pro řetězce o deseti a více pobočkách po celé zemi, to však napravil.
Rozhovory a připravená prohlášení představitelů Burger King, Dunkin’ Donuts a Uno Chicago Grill uvádějí, že poskytování podrobných výživových informací na internetu a na propagačních plakátech v restauracích je tím nejlepším způsobem, jak informovat spotřebitele. Obhájci veřejného zdraví však nesouhlasí. Margo G. Wootanová, výzkumná pracovnice výživy v Centru pro vědu ve veřejném zájmu, poznamenává: „Nevidíte, že Burger King udává ceny za sendviče Whopper na propagačních plakátech visících vzadu na toaletách.“
Co by se stalo, kdyby menu McDonaldu sdělovalo zákazníkům, že velký čokoládový koktejl obsahuje více kalorií než dva big maky? Nebo kdyby menu Quiznosu poskytovalo informaci, že jeho velký tuňákový sendvič obsahuje 2090 kalorií - denní dávku pro jednoho dospělého? (Quiznos poznamenává, že nabízí i nízkokalorické pokrmy.) Restaurace tvrdí, že neexistuje žádný přesvědčivý vědecký důkaz o tom, že by uvádění kalorické hodnoty jednak snižovalo obezitu, a jednak přimělo strávníky, aby se rozhodovali podle počtu kalorií. Společnost Dunkin’ Donuts v soudní při uvedla, že by to mohlo vyvolat u zákazníků „dojem, že pokrm neobsahuje proteiny a další vyživovací látky přispívající k vyváženému stravování“.
V zájmu restaurací se dokonce začaly angažovat nátlakové skupiny s populistickými názvy. Prohlášení proti uvádění kalorií v menu v New Yorku vydalo třeba Centrum pro svobodu spotřebitelů, nezisková organizace se sídlem ve Washingtonu, původně financovaná společností Philip Morris a nyní podporující především potravinářské a restaurační společnosti. Na své webové stránce brojí proti „potravinovým opatřením“ a prohlašuje, že „pro Američany dosud platí právo na svobodné stravování“. Bitva začala.

Tabulka s. 36:
Quizons: Tuňákový sendvič (velký)

Kalorie: 2090
Tuky v gramech: 175
Délka: 30 cm
Váha: 0,6 kg

Pramen: Quiznos, BusinessWeek

Popisek:
Co je k obědu? Více kalorií, než jste si mysleli.

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Marjánka Růžičková

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče