Menu Zavřít

Boj o cenu vánočních stromků

16. 10. 2012
Autor: Redakce

Propadám panice! Nemám koupený jediný vánoční dárek, a přitom tyto svátky komerce, tedy pardon, míru a klidu, musejí být určitě za dveřmi. Jak jinak si vysvětlit, že jednou z hlavních dnešních zpráv je, že podraží vánoční stromky a dokonce i kapři!

Důvod? U stromků je to letošní skok dolní sazby daně z přidané hodnoty z deseti na čtrnáct procent. Kapry tato dávka taky zasáhla a notabene se zdražovalo krmivo i pohonné hmoty či energie. Takže, zákazníku, připrav se. Kilo třeboňského šupináče už nebude za necelých osmdesát korun jako loni.

Trochu mi to připomíná situaci před letošními Velikonocemi. Cena vajíček tou dobou letěla vzhůru skoro tak rychle, jako padal k zemi Felix Baumgartner. Tehdy za to ale údajně nemohla DPH, ale ta ošklivá Evropská unie, která chtěla pro slepičky větší klece. Kupodivu hned po pomlázce zase vajíčka byla a za původně běžnou cenu. Oni možná i ti kapři v lednu nebudou muset do své ceny promítat zvýšenou DPH.

Jisté ovšem je, že příští rok se dozvíme totéž. Už vidím ten titulek s datem 16. října 2013: České Vánoce budou dražší. Kapři i stromky podraží. Proč? No protože DPH. Premiér Petr Nečas totiž chce po volebním debaklu ve snaze spasit alespoň na čas svou vládu vyjít vstříc rebelujícím poslancům ze své vlastní ODS. Těm, kteří smetli se stolu návrh na další zvyšování této daně o jeden procentní bod, tedy na 15 respektive 21 procent. Nabízí jim, že by se zvyšovala jen snížená sazba a ta základní zůstala na dnešních 20 procentech.


Další komentáře Adama Junka:

Na výlet za chudobou

Poradíme až za hrob

Nečas versus dalajlama

BRAND24


Dá se čekat, že šestice zlobivců ustoupí. Výsledky krajských voleb nedávají ODS šanci, že by měla po případných předčasných parlamentních volbách nějaké významné postavení a bůhví, jestli by se právě těchto šest rebelů do zmenšené skupinky poslanců vůbec vešlo.

A kdyby přece vzdorovali nadále? Stromky i tak podraží – když totiž neprojde úprava navrhovaná ministrem financí Miroslavem Kalouskem, sjednotí se sazba DPH na jediné úrovni, a to 17,5 procenta. Já si asi z trucu k zvyšování DPH ozdobím namísto jedličky ibišek. Tedy pokud po podzimním zásahu zahradnickými nůžkami aspoň trochu obroste.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).