Menu Zavřít

Body z Kalifornie

13. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Saint Laurent 2006 - Craig´s reserve, vinařství Stapleton & Springer, Bořetice

Pro milovníky vín je velmi příjemné zjištění, že po téměř dvaceti letech hledání nové tváře českých a moravských vinařství je možné stále častěji potkávat tuzemské produkty na evropských přehlídkách vín. I ve velmi těžké konkurenci vinařských velmocí při nich zaujímají stále častěji přední místa. Neméně pozoruhodná je i vitalita všech těch, kteří se po získání zkušeností na evropských kolbištích vydávají na cestu do zámoří, a to nikoli neúspěšnou. Zajímavým povzbuzením pro další může být ocenění stříbrnou medailí červeného moravského vína – Pinot noir výběr z hroznů 2005 na prestižní mezinárodní výstavě v Kalifornii. Toto uznání zamířilo do malé jihomoravské vesnice Bořetice, v níž má sídlo oceněné vinařství Stapleton & Springer.

Region
Obec Bořetice (www.boretice.cz) leží na úpatí Ždánického lesa. Zřejmě nejznámější lokalitou v okolí jsou Kraví hory, kde se nad desítkami vinných sklepů zvedají uhlazené řady vinohradů. Bořetice jsou významnou vinařskou obcí s vysázenými přibližně 200 hektary vinic. Vedle nejčastěji pěstovaných bílých odrůd Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Neuburské a Müller Thurgau na nich dominují vysoce kvalitní červená vína jako Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Pinot noir, Frankovka…

Producent
Mezi nejvýznamnější bořetické podniky patří vinařství Stapleton & Springer, založené v roce 2004 jako společný podnik bývalého velvyslance USA v Praze Craiga Stapletona, jeho bratra Benjamina a bořetického rodáka Jaroslava Springera. Sídlo společnosti a vinné sklepy se nacházejí poněkud netradičně uprostřed vesnice na statku, který pochází z dob Marie Terezie. V něm je také možné vinařství navštívit.
Vinařství Stapleton & Springer je zaměřeno zejména na produkci kvalitních červených vín odrůd Pinot noir, Svatovavřinecké a Modrý Portugal, pro které jsou na vlastních jihovýchodních viničních tratích mimořádně vhodné půdní podmínky. Právě spojením přirozených vlastností terroiru se snahou o biologicky dynamickou výrobu a zpracování vinné révy vede k vysoce kvalitním vínům, která snesou mezinárodní srovnání. Při naší návštěvě jsme měli možnost otestovat cuvée Roučí 2004, Pinot noir výběr z hroznů 2005 a Svatovavřinecké 2006. Všechna tato vína se vyznačují krásnými hlubokými barevnými odstíny charakteristických červených tónů doprovázených širokou paletou ovocitých vůní, které plně korespondují s chutí jednotlivých vín. Zvláště zajímavý je Pinot noir, který dozrával v sudech dovezených z Burgundska a jenž je pro své delikátní vlastnosti také nositelem onoho ocenění z Kalifornie. Nemalá péče vinaře je věnována lahvování, výběru korku a celkové ambaláži, což také vytváří potřebný předpoklad pro případnou archivaci těchto vín.
Návštěvu do jisté míry originálního vinařství Stapleton & Springer lze rozhodně doporučit stejně jako seznámení se s jeho nedlouhou historií i současnou nabídkou na zdařilých webových stránkách www.stapleton-springer.cz.

Náš tip
Pro hodnocení jsme vybrali velmi zajímavé svatovavřinecké víno označené Saint Laurent 2006 - Craig´s reserve, víno plné červené barvy charakteristické pro místní terroir vyznačující se bohatou vůní s nádechem vanilky a kouře dubového dřeva, robustní chutí s příjemnou a dlouhou tříslovinovou dochutí typickou pro víno zrající na sudech typu barrique.

Hodnocení
Vzhled vína (max. 15) – 14 bodů
Vůně vína (max. 30) – 27 bodů
Chuť vína (max. 44) – 38 bodů
Celkový dojem (max. 11) – 10 bodů
Celkem (max. 100) - 89 bodů

BRAND24

Box
Stupnice časopisu The Wine Spectator:
100-96 bodů mimořádné víno
95-90 bodů nejlepší víno
89-80 velmi dobré víno
79-70 bodů průměrné víno
69-60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).