Menu Zavřít

Blíží se válka proti lichvářům

26. 3. 2009
Autor: Euro.cz

V současné době se chystá hned několik novel, které by měly lichváře odstavit na vedlejší kolej. Podnikatelů se ale většina těchto změn dotkne spíše jen zprostředkovaně. O zlepšení jejich ochrany by se měl postarat alespoň nový trestní zákoník.

Autor: Profit - Martin Siebert

Poslanci sociální demokracie se chystají vyhlásit válku lichvářům. Jejich první úder by měl dopadnout v dubnu. „Pokud vláda do konce března nepředloží zákonná opatření proti lichvě a lichvářům, jsme připraveni předložit sněmovně vlastní návrh,“ prohlásil stínový ministr financí Bohuslav Sobotka. Ovšem stávající ministr financí Miroslav Kalousek vlastní protilichevní opatření nechystá. „Lichva je trestný čin. Pouze na politicích nezávislá justice je schopna posoudit, kdy k trestnému činu lichvy došlo,“ vzkázal Sobotkovi. Speciální zákon by podle něj prospěl jedině lichvářům samým.

Sám Sobotka nechce až do konce dubna svou válečnou strategii zveřejnit. Pouze naznačil, že hodlá jít cestou posílení státního dohledu nad půjčováním peněz. Může se stát i to, že jeho plány zůstanou zahaleny závojem tajemství navždy. Vláda totiž tak docela nečinná není. Kalouskovo ministerstvo sice zákon proti lichvě nechystá, avšak práce jiných ministerstev by mohla lichvářům zkomplikovat život. Pár legislativních změn, které zpřísní pravidla půjček i dalších právních vztahů, totiž visí ve vzduchu již nyní.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu má do 30. června vládě předložit návrh zákona o některých podmínkách sjednávání spotřebitelského úvěru, který bude tuto oblast jasně a zcela upravovat,“ informuje tisková mluvčí vlády Jana Bartošová. Jakákoli jiná opatření, ať ze strany vlády či poslanců ČSSD, by podle ní byla v tuto chvíli bezpředmětná. „Vedla by totiž k duplicitní úpravě,“ zdůrazňuje. Návrh zákona zmiňovaný Bartošovou by měl v roce 2010 nahradit dnes platný stejnojmenný předpis. Bude do něj implementována směrnice Evropského parlamentu a Rady o právech spotřebitelů.

Ano, ale opět bez lichvy

NOVINKY V TRESTNÍM ZÁKONĚ

• K výčtu přívlastků, z nichž minimálně jeden musí charakterizovat člověka, který se může stát lichvářovou obětí, přibude lehkomyslnost. Doplní tak rozumovou slabost, tíseň, nezkušenost a rozrušení.

• Maximální trest za lichvu je v současnosti pět let odnětí svobody. Od roku 2010 to bude osm let.

Ve směrnici kupodivu nenajdeme o lichvě jedinou zmínku. Mnoha nepoctivcům však jejich „podnikání“ přesto znesnadní. Její „cílovou skupinou“ jsou navíc přesně ti z nich, kteří jsou trnem v Sobotkově oku – takzvaní nebankovní půjčovatelé. Podle právničky Sdružení obrany spotřebitelů Evy Strnadové si lidé nejčastěji stěžují například na společnosti Finpomoc a ACM Money. „Jejich oběťmi jsou většinou zástupci té nejchudší části obyvatelstva a osoby, které se dostaly do svízelné finanční situace. Ocitají se v začarovaném kruhu půjček a splátek, na které si znovu půjčují,“ popisuje Strnadová. A právě takové lidi podle ní lichváři vyhledávají. Peníze potřebují, ale bankovní půjčky, spotřebitelské úvěry nebo leasingy nemají šanci získat. „Lichváři tak využívají neštěstí druhých pro své vlastní štěstí a zákon je na to často krátký,“ uzavírá Strnadová.

Implementace uvedené směrnice do českého právního řádu by měla zajistit alespoň to, že potenciální oběti budou včas varovány. Díky tomu získají lepší příležitost rozmyslet si, zda do připravené úvěrové pasti vlezou. „Cílem směrnice je zavedení povinnosti informovat spotřebitele o podmínkách úvěrové smlouvy ještě před podpisem.

LICHVA V OBČANSKÉM ZÁKONÍKU

• V platném občanském zákoníku výslovnou zmínku o lichvě nenajdeme.

• Pro obranu před lichváři je však možné využít jeho ustanovení o dobrých mravech. Podle něj je právní úkon, který dobré mravy obchází anebo se jim příčí, neplatný.

• Účastníku, který uzavřel smlouvu v tísni za nápadně nevýhodných podmínek, navíc tento zákon dává právo od smlouvy odstoupit.

• Obchodní zákoník však doplňuje, že v podnikatelských vztazích toto právo smluvní strany nemají.

• Ustanovení o lichvě obsahuje až návrh nového občanského zákoníku: Neplatná je smlouva, při jejímž uzavírání někdo zneužije tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení nebo lehkomyslnosti druhé strany a dá sobě nebo jinému slíbit či poskytnout plnění, jehož majetková hodnota je k vzájemnému plnění v hrubém nepoměru. Pro podnikatelské smlouvy to ovšem neplatí.

Jejím účelem není postižení konkrétních lichvářských jednání, ale spíše prevence a ochrana spotřebitelů před neuváženým uzavíráním nevýhodných úvěrů,“ konstatuje advokátka Eva Špůrková z kanceláře DLA Piper Prague LLP.

Směrnice vychází z myšlenky, že spotřebitelé mají být před uzavřením úvěrové smlouvy dostatečně poučeni o nákladech úvěru a o povinnostech, které pro ně ze smlouvy vyplývají. „Zároveň by měli dostat možnost příslušné informace prostudovat v klidu a beze spěchu,“ dodává Špůrková. „Každý spotřebitel má dostat čas a příležitost k tomu, aby mohl posoudit, zda navrhovaná úvěrová smlouva odpovídá jeho potřebám a finanční situaci. Riziko, že uzavře smlouvu sepsanou v jeho neprospěch, se tím sníží,“ shrnuje.

Nový „občan“ myslí na všechno

Uvedený implementační předpis je jen jednou ze tří plánovaných zákonných změn v této oblasti. Pro podnikatele ovšem může znamenat úbytek neférové konkurence a snad i větší naději, že zákazníkům zůstanou i v době krize aspoň nějaké peníze. Jejich vlastní bezpečí nicméně nezvýší. Zákonodárci vycházejí z předpokladu, že proti lichvářským lovcům je třeba chránit především spotřebitelské ovečky. Podnikatelští vlci by měli mít zuby dost ostré na to, aby se ubránili sami.

Bezpečí podnikatelů neposílí ani druhá změna, která je obsažena v návrhu nového občanského zákoníku. Přesto je dobré o ní vědět. „Ve stávajícím občanském zákoníku úprava lichvy v podstatě chybí. V praxi se posuzuje zejména to, zda v konkrétních případech nedošlo k rozporu s dobrými mravy,“ sděluje tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková. V boji s lichváři pomáhá i tímto zákonem dané právo odstoupit od smlouvy uzavřené v tísni za nápadně nevýhodných podmínek. Zmínku o lichvě bychom v něm ale hledali marně. Navrhovaný zákoník ji naproti tomu výslovně upravuje. V praxi by však tato změna neměla mít zásadní význam. „Stávající právní úpravu jen zpřesňuje a mírně rozšiřuje,“ konstatuje Špůrková.

BRAND24

Cizí lehkomyslnost může stát svobodu

Jediný předpis, jenž před lichvou chrání i podnikatele, je trestní zákon. Od roku 2001 do konce roku 2008 dostal za mříže 31 lichvářů. Právě tohoto předpisu se týká i t

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).