Menu Zavřít

Bizarní strany

10. 7. 2009
Autor: Euro.cz

10 podivuhodných politických subjektů

Mezi české strany s udivujícím názvem nebo programem lze kromě Balbínovy poetické strany ze současných počítat i nesmyslně dlouhý název, jímž Petr Cibulka sděluje ideje svého Pravého bloku, a 4 VIZE, které chtěly všem občanům obstarat skládací domeček. V Británii, Austrálii, USA, na Novém Zélandě nebo v Holandsku jsou bizarní strany samozřejmostí.
Zajímavým trendem je využití dvojsmyslnosti slova „party“ (partaj a večírek) v anglických názvech: Jmenujme Surprise Party, Party! Party! Party! nebo Mongolian Barbecue Great Place to Party. Bizarním partajím se kupodivu občas poštěstí získat křeslo v parlamentu či na radnici nebo například změnit zákony cannberského teritoria. Jejich množící se počet přiměl místní správu vydat normu, které pustí do voleb pouze strany s alespoň sto členy. STRANA KAČERA DONALDA (Kalle Anka-partiet) – Švédsko
Dlouhou dobu pro ni švédští vtipálci hlasovali, aniž by byla registrovaná. Až pak ji jakýsi Bosse Person zaregistroval a dosud je jediným členem strany, která s 1535 hlasy skončila devátá v parlamentních volbách 1991. Politický program není důležitý – hlavní je Donald, alkohol zdarma a širší chodníky. Za to se straně dostává střídavého úspěchu – v roce 2002 jen deset hlasů, o čtyři roky později získala hlasů 225.

KANADSKÁ STRANA EXTRÉMNÍHO WRESTLINGU (The Canadian Extreme Wrestling Party) – Kanada
Jedenáct chlapíků v ringu, vítěz bere vše – tak se volí předseda Kanadské strany extrémního wrestlingu; strany, která přes teatrálnost sportu, díky němuž v roce 1999 vznikla, má až překvapivě seriózní politický program. Newfoundlandští levicoví bouchači chtějí vystoupit z NATO, požadují neutralitu a povolení lovu tuleňů.

NOSOROŽČÍ STRANA KANADY (The Rhinoceros Party of Canada) – Kanada
Zajistit vyšší vzdělanost budováním vyšších škol, prodat kanadský Senát nebo převést národní dluh na společnost Visa. Strana, která chce obsadit Antarktidu, a ovládnout tím veškerý světový chlad a s přehledem vyhrát další studenou válku, získala v parlamentních volbách 1980 110 tisíc hlasů. Možná by se jí víc dařilo, kdyby vyškrtla svůj poslední slib – nedodržet žádný slib.

STRANA PISTOLÍ A FEŤÁKŮ (The Guns and Dope Party) – USA
Logika kalifornské strany je velmi humánní: Pokud by se pravicoví milovníci zbraní a levicoví feťáci dali dohromady, získali by naprosto neporazitelnou většinu. „Já budu tolerovat tvé záliby, když ty budeš tolerovat mé,“ zněl slogan strany ve volbách kalifornského guvernéra v roce 2003, kvůli kterým byla založena. Proti Schwarzeneggerovi však recesistická partaj Roberta Wilsona slibující nahrazení třetiny Kongresu ústřicemi neměla šanci.

STRANA MISSEK VELKÉ BRITÁNIE (The Miss Great Britain Party) – Velká Británie
Ideologie: krása. „Sexy namísto slizkého Westminsteru!“ zní slogan bývalých účastnic britské soutěže krásy. S nápadem založit stranu přišel ředitel soutěže Miss Great Britain Robert de Keyser loni. Partaj mísí vážnější témata – zejména postavení žen– s vtipnějšími sliby, například zavést povinnou výuku zdraví a krásy na britských školách nebo svátek britské krásy.

VETERÁNI BUDOUCÍCH VÁLEK (Veterans of Future Wars) – USA
V roce 1936 vydali v reakci na ujednání o dřívějším vydání bonusů veteránům z první světové války studenti princetonské univerzity manifest, v němž požadovali vyplatit bonus ve výši tisíc dolarů všem mužům mezi osmnácti a šestatřiceti lety ještě předtím, než je postihne branná povinnost. „Válka je pro tuto zemi v příštích třiceti letech nevyhnutelná, “ napsali. Neprodlené vyplacení odůvodňují možným úmrtím nebo zraněním, v jehož důsledku by si nemohli bonus náležitě užít. K hnutí se během několika měsíců přidalo na padesát tisíc studentů. Krom jednoho zraněného při autonehodě všichni zakladatelé bojovali ve druhé světové válce.

McGILLICUDDYHO SERIÓZNÍ STRANA (The McGillicuddy Serious Party) – Nový Zéland
Šerm meči vyrobenými z novin, souboj balonky naplněných vodou a škatulata, hejbejte se. Chtěl-li někdo kandidovat za recesistickou stranu působící v osmdesátých a devadesátých letech na Novém Zélandu, musel mistrně ovládat tyto disciplíny – podle nich totiž partaj proslulá sloganem „chcete-li ztratit svůj hlas, volte nás“ kandidátku sestavovala. Ještě bizarnější byl program strany zaručující volební právo pouze neplnoletým, povinnou homosexualitu pro třetinu obyvatelstva, zavedení povinné školní docházky do 65 let nebo úplnou nezaměstnanost nahrazenou otroctvím.

OFICIÁLNÍ STRANA KOLOSÁLNĚ POTRHLÉHO BLÁZNA (The Official Monster Raving Loony Party) – Velká Británie
Z programu strany: Příliš hloupí dopravní policisté nechť jsou přeškoleni na vikáře. Všechny dálnice přebudovat na obrovské závodní okruhy. Zavedení 99pencové mince, aby se ušetřilo na drobných. Odmítnutí eura a pozvání Evropy k přijetí libry. Možnost přejet kruhový objezd rovně při slabé dopravě. Přidání lochnesské příšery na seznam ohrožených druhů. Ale pozor! Některé návrhy strany působící od 70. let nezůstaly bez odezvy – třeba volební právo od 18 let.

BRAND24

POLSKÁ STRANA MILOVNÍKŮ PIVA (Polska Partia Przyjaciół Piwa) – Polsko
Šestnáct křesel ve Sjemu. Polští pivaři dosáhli jednoznačně největšího úspěchu ze všech bizarních stran. V roce 1991 byla strana založená, aby bojovala proti alkoholismu tím, že vodka se nahradí pivem. Milovníci piva se do politických stran sdružují třeba i v Rusku, Norsku či Belgii. Polští pivaři se později rozdělili na strany malého a velkého piva a postupně se rozpustili do seriózních politických stran.

UNIE ELEMENTŮ SVĚDOMITÉ LENOSTI (Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer) – Dánsko
Jedna z mála recesí, které se podařilo dostat do parlamentu. V roce 1994 dostal zakladatel strany dánský komik Jacob Haugaard hlas od více než dvaceti tisíc voličů, a získal tak poslanecké křeslo. Za čtyřleté volební období se mu podařilo splnit jedno z programových prohlášení – zvýšit množství chleba pro kachny v parku. Sliby jako lepší počasí, lepší vánoční dárky a právo na impotenci zůstaly nesplněné.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).