Menu Zavřít

Bitva o naši Škodovku!

17. 10. 2005
Autor: Euro.cz

PSALI JSME PŘED 15 LETY Po dlouhých jednáních o tom, co dále s mladoboleslavskou Škodovkou, doprovázených četnými a divokými spekulacemi, se blíží rozuzlení. Do konce září se měly předložit nabídky zahraničních firem a do konce října se má rozhodnout vlastně o tom, v čem budeme v budoucnu jezdit, jestliže se rozhodneme pro tuzemský vůz.

PSALI JSME PŘED 15 LETY

Po dlouhých jednáních o tom, co dále s mladoboleslavskou Škodovkou, doprovázených četnými a divokými spekulacemi, se blíží rozuzlení. Do konce září se měly předložit nabídky zahraničních firem a do konce října se má rozhodnout vlastně o tom, v čem budeme v budoucnu jezdit, jestliže se rozhodneme pro tuzemský vůz. Toto rozhodnutí se ale nedotkne jen milionů motoristů, ale také desítek tisíc lidí v autoprůmyslu zaměstnaných.

Z těch, kteří chtěli jakoukoli formou spolupracovat s mladoboleslavským výrobcem osobních automobilů, mnozí odpadli. Původně bylo rozhodnuto, že zájemci mají podnikatelské záměry předložit do poloviny září. Jenže se objevila francouzská státní automobilka Renault s návrhem, který jistě zalahodil. Především však těm, kteří mají rádi monopoly a „zabíjení více much jednou ranou“, tedy řešení několika problémů jedním rozhodnutím. Renault, zjednodušeně řečeno, navrhl neřešit jen problémy výroby aut v Mladé Boleslavi, ale v celém státě naráz -pochopitelně pod jeho ochranou.

VE HŘE JSOU DVĚ FIRMY

Objevil se nový termín pro předložení podnikatelských záměrů, a tím byl konec září. Ve hře jsou nyní prakticky jen dvě firmy: Renault a německý Volkswagen. Odborníci se kloní na tu i druhou stranu. Podnikatelské záměry posoudí skupiny odborníků a výrobce, dále pak skupiny odborníků zahraniční firmy Price Waterhouse a obě dají dobrozdání a doporučení. Pak přijde na řadu ministerstvo strojírenství a elektrotechniky ČR, a jak to u nás bylo zvykem, možná ještě někdo další.

Vím, je to pro ekonomiku podstatné rozhodnutí. Vím však také, že se výrazně dotkne výrobce, a tak si myslím, že jeho stanovisko by mělo mít svoji váhu. Dnes tam říkají - chceme, aby se rozhodovalo ekonomicky, nikoliv politicky. Musíme si říci na rovinu o co jde. V naší zemi má řada lidí výhrady vůči Němcům, hlavně ze starší generace. Příčiny jsou vcelku jasné i pochopitelné a netřeba je příliš rozebírat. Spojení obou německých států znamená vytvoření silného jedince - hospodářsky i politicky.

BRAND24

Automobilka Volkswagen byla založena v roce 1938 za Hitlera jako státní podnik. O jejím rozvoji se dá hovořit až po válce. V roce 1960 byla firma privatizována, kdy 20 % akcií získala spolková vláda, 20 % spolková země a zbytek tvořily lidové akcie. Získané prostředky vytvořily nadaci, která působí do dneška. Podporuje vědu a výzkum v přesně stanovených úkolech, například rozvoj biotechnologií. 

Autor: Miroslav Kaňa (Profit č. 7/1990)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).