Menu Zavřít

Bistro pro milovníky koriandru

12. 1. 2012
Autor: Euro.cz

Vzala bych sem jakoukoli svoji kamarádku. Šla bych sem na třetí čtvrté rande. Na první ne. Na obchodní schůzku zapomeňte. Na večeři při svíčkách taky. Tohle je bistro ve své nejklasičtější podobě. Strohé, jednoduché, prosté. Přes poledne nabité k prasknutí. A jednu věc tu umí: vařit. I když spíše thajská než vietnamská jídla.

Paštika? Paštika!

Vietnamské bistro Red Hot Chilli v Křižíkově ulici 67 najdete díky velkému nápisu hned. A hned taky zapomenete na klasickou „čínu“ v podobě kung paa a smažené kuřecí rýže. Tady se vaří asijská kuchyně, přesněji řečeno kombinace vietnamské a thajské kuchyně, od začátku jídelního lístku až do konce protkaná čerstvým koriandrem. A pěkně ostrým chilli. Otevřeno je bohužel jen v pracovní dny a pouze do šesti večer. Zato však už od půl osmé ráno.
Začít můžete rovnou pěkně pálivým curry nebo polévkou. Na výběr máte ovšem i ze tří snídaní poeticky nazvaných Good morning Vietnam. Není to moc, ale snídaně číslo 1, by vás měla uspokojit. Sestává z vaječné omelety s houbami šiitake, pár kousků zeleniny (jídelní lístek inzeruje okurku, dostat můžete ovšem to, co je čerstvé a po ruce, což v mém případě byla červená paprika), rozpečených toustů, másla a domácí paštiky. A ta vás dostane. Spíše než paštiku připomíná pomleté kousky masa. Ve skutečnosti obsahuje vepřové maso a kuřecí játra. V chuti je cítit přepuštěné máslo i lehce osmažená cibulka a přesně akorát velká porce koriandru. Když necháte na obyčejném toustu rozpustit máslo a přidáte kousek paštiky, je to dobrý začátek dne.
Snídaně je servírována na jednoduchém setu, kde má vše své místo. Škoda jen, že místo špalíku másla dostanete průmyslově balená, hotelová desetigramová máslíčka. Dojem to trochu kazí.

Ochutnávejte, kombinujte

Pokud přijdete vyhládlí, pokračujte po snídani dál. Nejlepší je projet stručný jídelní lístek odshora dolů, respektive stránku po stránce a odevšad něco objednat. Poprosily jsme s kamarádkou, zda bychom nemohly všechna jídla dostat naráz. A přesně tohle je, zdá se, nejlepší způsob, jak si bistro užít a ponořit se do všech jeho lákadel: objednat vícero chodů najednou a pak ochutnávat, měnit styly i chutě, popíjet domácí zázvorovou limonádu a nikam se nehnat.
Nejdříve na stole přistála thajská polévka tom yum, smažené jarní závitky, thajské krevetové curry, hovězí maso na paprice a cibuli a nesmažené vietnamské jarní závitky. Ano, odolaly jsme vyhlášené místní specialitě bun cha alias grilovanému vepřovému bůčku i silnému hovězímu vývaru. Řídily jsme se intuicí a momentální náladou, chutí vzájemně si šahat do talířů, měnit pálivé curry za křupavé jarní závitky, ujídat hůlkami rýži, přičemž nám občas vyhrkly slzy při příliš velké dávce polévky tom yum. V Karlíně to žilo a my probraly všechno, co jsme chtěly.
Nejslabším článkem naší hostiny se jasně ukázaly smažené jarní závitky bun nem servírované vedle salátu, hnízda rýžových nudlí a se sladkokyselou rybí omáčkou v mističce. Vedle těch nesmažených působí příliš fádně, protože to hlavní, co z nich cítíte, je mohutná vrstva oleje použitá při jejich přípravě. Budou patrně dobré na kocovinu, ale za jiných okolností to není ono.
Salát chutná lépe, než vypadá, a nudle se zdály mírně převařené. Zato však v případě thajského krevetového curry se nebojím superlativů: krevety křupnou, bambusové výhonky jsou al dente, z talíře se line krásná vůně, curry je jemné po kokosovém mléce, a přitom pálí jako čert. Nádhera. Dostanete ho v polohlubokém talíři, uprostřed něhož trůní kopec jasmínové rýže. Jíst můžete hůlkami nebo příborem a porce je k obědu nebo k večeři velká akorát.
Stejně dobré je libové hovězí maso připravené ve woku, a to na paprice, cibuli, chilli a citronové trávě. V jídelním lístku ho najdete pod označením thit bo xao toi ot a podává se rovněž s jasmínovou rýží. Pokrm je to malinko mastnější, i když hutnost vyvažují velké kusy zelené papriky. Možná se pletu, ale nebyla to citronová tráva, kterou jsem z pokrmu cítila, ale opět koriandr. V bistru ho prostě milují. A já taky. Přesto bych příště ráda na jazyku cítila nějaké neznámé, neobjevené chutě, tajemné bylinky a ingredience. Raději bych se zas a znovu ptala, co je v tom či onom. A bistro by možná tahle filozofie rázem vystřelila do první ligy.

Vítězem je číslo 9

Ovšem jasným vítězem našeho dopoledne byly nem quan song, totiž nesmažené vietnamské jarní závitky. V jídelním lístku jsou označeny číslem 9, které je to hlavní, co byste si měli před návštěvou bistra pamatovat. Závitky jsou jednak dokonalou pastvou pro oči, jednak ukázkou velmi precizní ruční práce. No jen si to představte: růžové krevety prosvítající přes tenký rýžový papír střídají vrstvy pečlivě urovnaného salátu, nudliček mrkve, lístků koriandru a vietnamské šunky. A chuť? Geniální! Závitky dostanete šikmo překrojené, takže připomínají malé wrapy a jsou ideální jako předkrm pro dva nebo hlavní jídlo pro jednu osobu. Namáčet si je můžete do speciální sladkopálivé rybí omáčky, ale není to vůbec třeba. Samy o sobě jsou velmi dobré. Počítejte však s tím, že se na ně obvykle čeká trochu déle.
Chcete-li si pobyt v bistru užít naplno, doporučuji k pití objednat domácí zázvorovou limonádu. Je skvěle ochucená, hodně sladká a tak trochu připomíná virgin mojito. S jasmínovým čajem je to už trochu problematické. Podává se ve skleněném hrnku bez sítka, takže je každou sekundu silnější, a když zchladne, nedá se už vůbec pít.

Hodnocení
Plusy
+rychlá obsluha a pokrmy z čerstvých surovin
+ochota paní majitelky každému vysvětlovat, co který pokrm obsahuje za suroviny
+nízké ceny

Minusy
-otevírací doba pouze do 18.00, navíc je o víkendu zavřeno
-absence dezertů
-nedostatečná informovanost obsluhy o nabízených jídlech

Red Hot Chilli
vietnamské bistro + catering
Křižíkova 67
Praha 8-Karlín
tel.: +420 777 049 555
e-mail ani www stránky nejsou k dispozici

Otevírací doba: Po–Pá 7.30–18.00
Kuchyně: vietnamská, thajská

Výběr z jídelního lístku
Good morning vietnam 1 – omeleta s voňavými houbami a cibulí, domácí paštička, okurka, tousty 99 Kč
Polévka pěti vůní – silný hovězí vývar, libové hovězí maso, sójové výhonky, koriandr 30 Kč
Pho bo, pho ga, silný hovězí nebo slepičí vývar – rýžové nudle, koriandr, cibule, libové hovězí nebo kuřecí maso 89 Kč
Bun nem, smažené jarní závitky – salát, koriandr, rýžové nudle, sladkokyselá rybí omáčka 79 Kč
Bun cha, grilovaný vepřový bůček – rýžové nudle, salát, vietnamské bylinky, speciální sladkopálivá rybí omáčka 99 Kč
Thai curry, s krevetami, hovězím, nebo kuřecím masem – bambusové výhonky, mrkev, červená paprika, kokosové mléko, chilli 129 Kč
Nem quan song, vietnamské jarní závitky nesmažené – krevety, salát, rýžové nudle, koriandr, speciální sladkopálivá rybí omáčka 99 Kč
Thit bo xao to ot, libové hovězí maso – paprika, cibule, chilli a citronová tráva na woku, s jasmínovou rýží 89 Kč
Pad thai, rýžové smažené nudle s kuřecím masem – krevety, vejce, sójové výhonky, cibule, koriandr, arašídy, citron 159 Kč
Tom xao, krevety – celer, cibule, rajčata, okurka, chilli na woku, s jasmínovou rýží 129 Kč
Bento, mísa ve vietnamském stylu – rýže, vepřové maso na karamelu, zelenina na woku dle sezony, omelety s voňavými houbami, polévka pěti vůní, pražené arašídy, sladkokyselý salát 169 Kč

BRAND24

Výběr z nápojového lístku
čerstvá zázvorová limonáda (0,33 l) 39 Kč
coca-cola (0,33 l) 30 Kč
tropiský juice: kokos, mango, liči (0,33 l) 30 Kč
neperlivá bonaqua (0,33 l) 25 Kč
Birell (0,5 l) 30 Kč
Pilsner Urquell (0,5 l) 35 Kč
teplé saké (0,04 l) 30 Kč
jasmínový zelený čaj 30 Kč
čerstvý zázvorový čaj 40 Kč
espresso 35 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).