Menu Zavřít

Biopaliva ničí trh i přírodu, uvádí studie OECD

13. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Ekologická paliva

BRAND24

Vlády států musejí zrušit subvence na biopaliva, neboť současná podpora takzvaným ekologickým palivům vede k prudkému růstu cen potravin a k možnému ničení přírody. Takto ostrá kritika jedné z ekologických model je obsažena ve studii Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Závěry studie, o níž minulý týden diskutovali ministři členských zemí OECD, zveřejnil list Financial Times. OECD svou analýzou zpochybňuje plán EU zvýšit podíl biopaliv v dopravě do roku 2020 na deset procent. Zpráva doporučuje vládám odstranit všechny subvence na biopaliva a nahradit je daní z uhlíku, která je z hlediska technologií neutrální.
Biopaliva jsou prý ve výsledném účinku na přírodu možná celkově horší než běžná ropná paliva. „Vezme-li se v úvahu okyselování půdy, spotřeba hnojiv, úbytek biodiverzity a toxicita zemědělských pesticidů, může celkový dopad etanolu a bionafty na životní prostředí velmi snadno překročit vliv benzinu a nafty z ropy,“ píší autoři textu. Politici dle OECD svými subvencemi navíc deformují trh ve prospěch nevyzkoušené technologie, jejíž vliv na zabránění změnám klimatu bude přitom jen nepatrný. „Nynější tlak na zvýšené využívání biopaliv vytváří neudržitelné napětí, které naruší trhy, a přitom nepřinese žádné významnější užitky životnímu prostředí,“ uvádí studie OECD.
Produkce bionafty z rostlinných olejů vzrostla loni v zemích Evropské unie meziročně o 54 procent. V České republice musejí od 1. září distributoři přimíchávat dvě procenta bionafty povinně do motorové nafty a podíl dražší biosložky se má postupně zvedat. Velký rozvoj mezitím v USA zaznamenává produkce etanolu z kukuřice.
Biopaliva mohou dle dokumentu snížit emise oxidu uhličitého v energetice o nejvýše tři procenta. Tento užitek však bude za cenu obřích nákladů, které budou podle OECD mezi daňovými poplatníky vbrzku velmi nepopulární. Studie odhaduje, že náklad odbourávání emisí CO2 pomocí biopaliv vyjde v USA na více než 500 dolarů za tunu oxidu, a v EU dokonce asi na desetinásobek. To se dá srovnat s cenou povolenky na tunu CO2, která se nyní na evropském trhu pohybuje mezi dvaceti až třiceti eury.
Rozvoj biopaliv je dle expertů rovněž jedním z důvodů nynějšího prudkého růstu cen potravin ve světě. Agrární komora ČR odhaduje, že v důsledku vysoké globální poptávky po obilí se v dohledné době zvýší ceny potravin až o čtvrtinu. A OECD v červenci předpověděla, že biopaliva budou držet ceny potravin na vysoké úrovni až do příštího desetiletí. „Jakékoli přesměrování půdy od produkce potravin nebo krmiv k produkci energetické biomasy ovlivní hned od počátku ceny potravin, protože oba tyto produkty soutěží o tentýž ,vstup´,“ uvedla nyní OECD.
Se závěry zprávy se podle listu Financial Times ztotožňuje i významná environmentalistická organizace Přátelé Země (Friends of the Earth), podobně jako významný americký ekologický badatel Jesse Ausubel, jenž nedávno označil rozvoj biopaliv za „zločin“ proti přírodě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).