Menu Zavřít

Biobrikety ještě ekologičtější

23. 5. 2012
Autor: Euro.cz

nové technologie

CONTENT24

Grant ve výši deseti milionů korun na vývoj a zkušební provoz nové technologie na zpracování fytomasy získala firma Ekopanely CZ z Pardubického kraje. Projekt plánovaný na roky 2011 až 2014 podpořila Technická agentura ČR a Ekopanely na něm budou spolupracovat s Výzkumným ústavem zemědělské techniky.
„V rámci diverzifikace výroby jsme hledali další možnosti uplatnění naší technologie zpracovaní obilné slámy. Cílem je navrhnout technologii výroby tvarovaných biopaliv, tedy velkoformátových briket, přímo z volně ložené fytomasy bez nutnosti drcení nebo šrotování,“ vysvětluje podstatu úkolu jednatel firmy Jan Bareš. Přínosem by mělo být podstatné snížení nákladů na energii při výrobě tuhých biopaliv ze zemědělské fytomasy, které komplikuje právě nutnost desintegrace materiálu před lisováním do briket.
Společnost Ekopanely CZ vyrábí z vláken obilné slámy především samonosné panely pro stavbu domů nebo se využívají jako náhrada sádrokartonu při stavbách příček. Firma je exportuje do Německa, Francie a zemí Beneluxu. V současnosti připravuje certifikaci celé obvodové stěny pro rodinné domy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).