Menu Zavřít

Bezprecedentní šťára

24. 5. 2012
Autor: Euro.cz

kauza Pandury

BRAND24

Policejní razie, která se minulý týden odehrála především na pražském Vrchním státním zastupitelství, je dalším pokusem, jak odstavit šéfa tohoto úřadu Vlastimila Rampulu. Cílem takzvané prohlídky nebytových prostor bylo nalézt důkazy o tom, odkud do médií unikla kopie výpovědi manažera rakouské společnosti Steyr Stephana Szücse.
Z ní totiž vyplynulo, že si měl lobbista Marek Dalík říct rakouské zbrojovce (vlastněné americkou General Dynamics) o 18 milionů eur. Ty měly podle zmiňované výpovědi posloužit, aby tehdejší čtrnáctimiliardovou zakázku posvětil tehdejší premiér Mirek Topolánek.
Szücs byl podle informací týdeníku Euro vyslechnut jako anonymní, nikoli utajovaný svědek 25. března. Poté byl protokol předán do České republiky, která se na vyšetřování možné korupce v kauze Pandury podílí. Osmého dubna byl policistovi z protikorupční policie Františku Zahálkovi odevzdán překlad výpovědi. Patnáctého dubna jej obdržela dozorující státní zástupkyně Marcela Kratochvílová, která tuto informaci sdělila svému nadřízenému – náměstkovi Vrchního státního zastupitelství Liboru Grygárkovi. Po celou dobu neprobleskla v médiích ani zmínka o tom, že zmíněná výpověď existuje, natož její obsah.
Devětadvacátého dubna o zmiňovanou písemnost požádal šéf odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Nejvyššího státního zastupitelství Zdeněk Kasal. Druhého května byla kopie protokolu odeslána do Brna, kde Nejvyšší státní zastupitelství sídlí. Až 11. května vycházejí některé pasáže z výslechu Stephana Szücse v českých médiích.
Vlastimila Rampulu se už nějaký čas snaží odvolat nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a spolu s ním ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Jenže důvody, které zatím nashromáždili, jsou příliš chabé. Nejčastěji zmiňovaným argumentem je zametání složitých případů pod koberec a jejich odkládání. To ale dosud nikdo nedoložil. Navíc kdyby Rampula stál za únikem takto výbušné informace, stavělo by to tuto teorii na hlavu.
Šťára neproběhla jen na Rampulově úřadu, kde detektivové zkontrolovali „outlooky“ čtyř žalobců (včetně Rampuly, který s inkriminovanou písemností vůbec nepřišel do styku), jestli Szücsův výslech neposlali médiím. Detektivové udělali tutéž prověrku u policisty Františka Zahálky a na Nejvyšším státním zastupitelství. Podle neoficiálních informací ale v Brně prohlédli jen počítač zmiňovaného Zdeňka Kasala, tedy člověka, který stávající vyšetřování inicioval, zatímco šéfy úřadu pominuli.
Vyšetřování úniku nyní probíhá ve dvou liniích. V té, kterou spustilo Nejvyšší státní zastupitelství, již dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci a které provádí Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Souběžně s tím z popudu Rampuly vyšetřuje únik i protikorupční policie a případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4. Bude proto velmi zajímavé sledovat, jaký produkt z nevábně zavánějící kuchyně Nejvyššího státního zastupitelství vzejde.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).