Menu Zavřít

Bezpečnost dat ve vašem mobilu

24. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Manažerský panel

Je jen otázkou času, kdy i chytré mobily budou podobně jako počítače standardně vybaveny antivirem či firewallem

BRAND24

V posledních letech se rapidně mění způsob, jakým využíváme své mobilní přístroje. Dříve jsme je používali téměř výhradně k hlasové komunikaci, případně SMS zprávám. Datové služby měla aktivovány pouze hrstka vyvolených, a to zejména k základnímu zkontrolování své e-mailové schránky či v případně nutnosti k prohlížení zjednodušených webových stránek přes WAP. S rostoucím počtem chytrých mobilních telefonů a rozvojem rychlých mobilních datových sítí třetí generace se však situace mění. Pro zpracování velké části denní agendy si nyní vystačíme s přístroji kapesních rozměrů, s nimiž můžeme pracovat prakticky kdekoli. Svým použitím tedy velkou měrou dokážou zastoupit osobní počítače. S tím je však také spojeno téma ochrany dat.
Stejně tak, jako si nedokážeme představit svůj osobní či pracovní počítač nechráněný antivirem či firewallem filtrujícím internetový provoz, je pouze otázkou času, kdy podobnými programy budou standardně vybaveny i chytré mobilní telefony či tablety. Těmto přístrojům svěřujeme a do budoucna svěřovat budeme velké množství potenciálně zneužitelných dat. Lze tak očekávat, že se díky tomu brzy dostanou do hledáčku tvůrců škodlivého softwaru, stejně jako osobní počítače. Boj mezi vývojáři mobilních operačních systémů a antivirovými společnostmi na jedné straně a tvůrci škodlivých programů a hackery na straně druhé se tak vedle PC rozhoří i na mobilních platformách. V současné době je však stále zdaleka největší bezpečnostní hrozbou ztráta či odcizení samotného mobilního telefonu. Softwarové společnosti tuto hrozbu reflektují a nabízejí sofistikované možnosti, jak odcizený či ztracený přístroj lokalizovat, na dálku zablokovat či rovnou nevratně smazat celý jeho obsah a tím zabránit úniku osobních či firemních dat do nesprávných rukou.
V zabezpečení mobilních přístrojů svých zaměstnanců vidím velkou výzvu a důležitý úkol do budoucna, zejména pro firemní IT managery a jejich oddělení. Ti by tuto otázku neměli podceňovat ani v současné době a měli by novinky v oblasti mobilní bezpečnosti bedlivě sledovat. Vždyť kdo by si přál, aby průnik do pečlivě a nákladně budované korporátní IT infrastruktury způsobil nezabezpečený mobilní telefon, jehož cena se pohybuje v řádech tisíců?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).