Menu Zavřít

Bezpečná nula

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

BRAND24

O tom, že nula může ve světě financí znamenat také něco jiného než „nic“, se mohlo minulý týden přesvědčit Německo. Státní dluhopisy s dvouletou splatností totiž nabídlo kupcům v aukci vůbec poprvé s nulovým kuponem. Jinými slovy – během jejich životnosti nemusí vyplatit jediné euro na úrocích. I když se nakonec reálný výnos během aukce „vyšplhal“ až na 0,07 procenta, dluh uložený do trezoru za dva roky ztratí na ceně – vzhledem k inflaci.
Jenže po emisi v celkové hodnotě 4,56 miliardy eur se jen zaprášilo a Bundesbanka registrovala 1,7násobný převis poptávky. „Je to symbol zoufalého hledání bezpečné investice v dnešních turbulentních dobách,“ komentoval úspěch německých dluhopisů Ciaran O’Hagan, šéf evropských úrokových strategií v Société Générale. „Tříáčkové“ Německo je podle něj jednou z mála zemí eurozóny, do jejichž státních dluhů má smysl investovat.
Optimismus mohou dokumentovat i podrobnější údaje o růstu HDP za první kvartál, které minulý týden vydal Spolkový statistický úřad. Na druhou stranu se ale potvrzuje vysoká citlivost německých podnikatelů na vnější prostředí. Zřejmě kvůli obavám z dalšího vývoje v Řecku a celé eurozóně v květnu poprvé za sedm měsíců klesla důvěra v ekonomiku, měřena indexem institutu Ifo, konkrétně na 106,9 bodu. Euro se poté rázem dostalo na nejslabší pozici vůči dolaru za poslední dva roky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).