Menu Zavřít

Bezpečí pro vaše peníze? Jistotu hledejte ve zlatě

22. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Bez ohledu na to, zda se rozhodnete svůj kapitál ochránit investicí do nemovitostí, starožitností nebo umění, devatenáct procent z částky vám ukrojí hladová daň z přidané hodnoty. Ovšem s jedinou výjimkou. A tou je investiční zlato.

Autor: ČTK

„Je jediným tradičním investorským nástrojem oproštěným od DPH. A to nejen u nás, ale v celé Evropské unii. To je jedna z jeho hlavních výhod. Navíc zlato je globální měna, ale měna nezávislá na rozhodnutí vlád, prezidentů nebo guvernérů bank,“ vysvětlil výhodnost investování do drahého kovu Pavel Trtík ze společnosti Zlaté mince - numismatika.

Zlato jako způsob uložení peněz podle něj využívá stále více lidí. S tím, jak klesá důvěra ve všechny „silné měny“ a výhodné akcie.Zlato versus diamanty

Zlato jedním dechem uváděno jako výhodná investice vedle diamantů. Trtík však upozorňuje, že i v porovnání s investičními drahými kameny má žlutý kov výhody.

„Opět je zde platba DPH, která se vztahuje i na diamanty. Ale investiční diamant se snadno může stát nerozměnitelnou milionovou bankovkou. V jeho malé velikosti je uložena obrovská hodnota. Zlato lze nakoupit v menších slitcích nebo mincích, které je možné v případě potřeby prodat postupně,“ upozornil Trtík.

Obdobně jako diamanty se podle něj zlato nehodí ke spekulativním nákupům. Spíš je jistou investicí, úložištěm peněz, které tak neztratí svou hodnotu. „Je to poctivá investice na delší časový úsek,“ podotkl odborník.

Přehmátnout se při nákupu zlata podle něj mohou jen ti, kdo naletí pouličním obchodníkům. Fyzika totiž neumožňuje vyrobit falešné zlato.

„Měrná hustota je veličina, která se dá snadno změřit, pokud se změří objem a váha cihličky. Slitek stříbra, které má nejpodobnější měrnou hustotu, je ve 250 gramovém slitku několikrát větší než stejně těžký slitek zlata,“ vysvětlil Trtík.

Napodobit zlatý slitek by podle něj bylo možné pouze s využitím těžkých kovů. V carském Rusku se prý objevovaly zlaté padělky vyrobené z platiny. „Tehdy byla platina považovaná za odpadní kov. Dnes má ale větší hodnotu než zlato, vyrábět z ní padělky by tedy nebylo příliš výhodné,“ konstatoval odborník.

Koupit se dá jeden gram i kilogram Nejmenší množství investičního zlata, které je možné koupit, je jeden gram, nejmenší mince váží 1,5 gramu. Investiční zlato může totiž být i krásné - tyto mince se razí z investičního, tedy nejčistějšího zlata. „Od toho šperkařského se liší hlavně ryzostí. Ta je 999,9 tisícin, to znamená, že z tisíce dílků mince je pouze jedna desetina příměsí. Takové zlato je ale velmi měkké a pro potřeby šperkařů se nehodí,“ uvedl Pavel Trtík. O něco vyspělejší investicí „pro fajnšmekry“ jsou pak pamětní medaile. Tedy mince vyražené při určité příležitosti a pouze v omezeném množství. Naposledy si čeští sběratelé mohli koupit medaili vytvořenou při příležitosti návštěvy Barracka Obamy v Praze. Ač je hodnota této medaile uváděna jako 16 tisíc korun, po pěti stovkách medailí se jen zaprášilo. „Asi dvanáct stovek lidí jsme museli odmítnout, protože svůj požadavek bohužel zadali pozdě,“ konstatoval Trtík. Kdo by si však chtěl koupit jen malinký zlatý slitek, paradoxně bude jeho cena v přepočtu vyšší než cena kilogramové cihličky. „Je to tím, že do ceny slitků se samozřejmě promítají i zpracovatelské náklady,“ uvedl Trtík. Krize zamávala i s cenami zlata**

Ačkoliv zlato představuje jistou investici, hospodářská krize se loni podepsala i na jeho cenách.

„Na začátku loňského roku šla cena zlata nahoru. Mnoho investičních fondů si tedy zlato zvolilo jako optimální prostředek a nakoupilo jej. Jeho cena dál rostla. Pak však spolu s krizí přišel i moment hysterie. Lidé vybírali z fondů peníze a fondy musely zlato hromadně prodávat,“ popsal odborník.

Tak velké množství žlutého kovu však trh nedokázal rychle absorbovat, a cena proto zamířila směrem dolů. Došlo tak k paradoxní situaci, kdy na jedné straně byl ze strany menších investorů o zlato zájem, jeho cena však klesala.

BRAND24

Všem, kdo by plánovali do zlata investovat větší částku, radí Pavel Trtík, aby nenakoupili veškeré zlato najednou, ale nákup rozložili například do celého roku.

„Tak mají šanci získat lepší průměrnou cenu, protože ta se samozřejmě mění. Zároveň mohou vyzkoušet služby několika firem a zjistit, která z nich jim lépe vyhovuje,“ přiblížil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).