Menu Zavřít

Běžky pro zábavu, romantiku i kondici

15. 12. 2003
Autor: Euro.cz

NEJSOU BĚŽKY JAKO BĚŽKY. AŤ UŽ JSTE SI ZAMILOVALI BRUSLENÍ NEBO SE VÁM LÍBÍ ELEGANCE KLASICKÉHO STŘÍDAVÉHO KROKU ČI BYSTE SI S PARTOU PŘÁTEL RÁDI VYRAZILI PANENSKOU PŘÍRODOU, NEZAPOMEŇTE, ŽE NA KAŽDÉ Z TĚCHTO DOBRODRUŽSTVÍ POTŘEBUJETE SPECIFICKOU VÝBAVU.

Jak si vybrat správný model pro váš styl

Viděli jste lyžařské přenosy z olympiády? Je jedno, kterého to bylo roku - ve finále se kamery určitě soustřeďovaly na boj muže proti muži (nebo ženy proti ženě). Bruslili jako o život. Je to nejrychlejší běžecký styl. Bruslení na lyžích vypadá sice obtížně, ale nic na něm není. Je mnoho jednoduší naučit se bruslit na sněhu a ještě k tomu se dvěma hůlkami než na ledu na zimním stadionu. Potřebujete k tomu jen hladkou, udusanou a širokou trať. Po prvních podařených odpíchnutích získáte pocity orla, letícího těsně nad krajinou.Samozřejmě až do prvního ostrého stoupání. To ovšem prokleje bruslař stejně jako „klasik“ či turista.

* Co potřebujete: Lyže s označením Skate o deset centimetrů menší, než jste sami, hůlky dosahující mírně nad ramena, vysoké boty s plastovou podporou kotníků, moderní vázání a vosky umožňující co nejlepší skluz.

BRAND24

KLASIKA Imponuje vám pohled na lyžaře, kteří klasickým střídavým krokem mizí na obzoru? Rádi si vyjedete do vysoustružené stopy, která jako podle pravítka protíná zasněženou louku? Potom vězte, že udržet rytmus kroků je daleko namáhavější a obtížnější než pouhé bruslení. Navíc při něm bývají obtíže s mazáním, protože v případě klasického běhu neplatí okřídlené rčení „Kdo maže, ten jede,“ ale záleží i na kvalitě mazání. Kdo neodhadne počasí a kvalitu sněhu na celodenní túře, ten se bude šourat s přilepenými bačkorami sněhu na skluznicích. Pro ty, kteří chtějí bruslit i běhat, se vyrábějí kombinované lyže. Nejsou špičkové ani v jedné kategorii, ale rekreačním lyžařům úplně stačí. * Co potřebujete: Lyže označené Classic, které vás o dvacet centimetrů převyšují, hůlky dosahující do podpaží, nízké lehké boty a vosky pro stoupání i sjezd. Pokud sáhnete po lyžích s označením Kombi, měly by být stejně dlouhé, jako je vaše výška, délku hůlek volte k ramenům, boty vám stačí nízké, ale měly by být pevné. TURISTIKA Jste svým založením romantická osoba? S partou podobně postižených lidí vyrážíte ven do panenské přírody? Zapomeňte na směšná párátka a kupte si pořádné turistické lyže. Budou mít ocelové hrany, a tak na nich zastavíte i na ledových stráních, budou mít prohnutý tvar a vám se na nich bude dobře zatáčet, budou širší a vy se nebudete tolik bořit do hlubokého sněhu, budou pevnější a jen tak je nezlomíte ani v těžkém terénu. Za to budou ovšem těžší a dražší. * Co potřebujete: Lyže označené backcountry nebo také zkratkou BC stejně dlouhé jako vy, hůlky do podpaží nebo skládací teleskopické modely a pevné vysoké boty s podrážkou připomínající pohorky. Možná, že časem přibude i tábornické vybavení, stan, dobrý spací pytel a další nezbytnosti k přežití zimní noci. Turistické lyže totiž přímo vyzývají k překovávání nejen zasněženého terénu, ale i sebe sama. KDE NAKUPOVAT Kupujte především s rozmyslem. Uvědomte si, že nejste profík, ale chcete se jen příjemně svézt. Bazary mají pro naprosté amatéry svá úskalí, půjčovny nemusejí mít lyže přesně pro vás a malé zapadlé prodejny se sportovním zbožím všeho druhu raději vynechejte. Zbývají tedy hypermarkety - je to tam levnější, ale žádný prodavač vám v nich kvalifikovaně neporadí, nebo speciálky - drahé obchody s velkým výběrem a školeným personálem. NO-WAX**

Pod touto tajemně znějící zkratkou se neskrývá nic jiného než známé šupiny na skluznici. V místě, kde se prohnutá lyže zvedá nad sníh, vyřezávají výrobci do skluznic šupiny, drážky nebo křížky, které slouží místo vosku pro stoupání. Lyže se do nich při odrazu zapře a během skluzu jedou šupiny nad sněhem. Pro rekreační lyžaře, kteří o mazání mnoho nevědí, jsou šupiny požehnáním. V západní Evropě a v Americe se běžky prodávají především s no-wax úpravou, Česko je zatím velmi konzervativní a hodně maže. „Neustále přesvědčujeme zákazníky o výhodách no-wax úpravy,“ říká ředitelka největší tuzemské továrny na běžky Sporten Anna Vojnarová. „Kdo si zvykne, ten už obvykle jiné nekupuje.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).