Menu Zavřít

Bez úsměvu, ale možná ještě levněji

29. 3. 2005
Autor: Euro.cz

BUDOUCNOST OSKARA Co se stane, až nejmenšího českého mobilního operátora Oskar kompletně pohltí světový gigant Vodafone? Největší prodej soukromé firmy v dějinách Česka právě dolaďují armády právníků a pracovníci antimonopolního úřadu.

BUDOUCNOST OSKARA

Co se stane, až nejmenšího českého mobilního operátora Oskar kompletně pohltí světový gigant Vodafone?

Největší prodej soukromé firmy v dějinách Česka právě dolaďují armády právníků a pracovníci antimonopolního úřadu. Až transakce, při níž tuzemského operátora Oskar koupí světový gigant Vodafone, úspěšně skončí, vstoupí na český trh už druhá velká nadnárodní mobilní firma. Transakce má hodnotu zhruba 77 miliard korun. Spolu s Oskarem kupuje nový vlastník od kanadské společnosti TIW i rumunského operátora Mobifon.

Čeští zákazníci se díky novému majiteli nejmladšího tuzemského operátora mohou těšit na ještě ostřejší konkurenci. Vodafone má z německého trhu zkušenosti s konkurencí T-Mobilu a i v ostatních zemích Evropy se potýká se silnými soupeři. Pro český trh si tedy určitě připraví nějaké speciality, jak odlákat zákazníky od dvou zbývajících českých operátorů. Protože tuzemští klienti jsou hodně citliví na cenu, lze předpokládat i další snižování sazeb. A to nejen v rámci vnitrostátních hovorů, ale zřejmě i při volání z a do zahraničí - Vodafone má totiž zastoupení ve většině zemí Evropy a díky tomu silnější pozici při vyjednávání o cenách za roaming.

Na trh rozhodně přijdou také mobilní telefony, které jsme zatím neměli k dispozici a budou pouze pro klienty Vodafonu. Přístroje by přitom měly být levnější, protože Vodafone telefony nakupuje globálně v obrovských množstvích za nižší cenu přímo od výrobců.

Oskar také časem zřejmě změní název na Vodafone. Podle osvědčené strategie se bude pravděpodobně nejprve jmenovat Oskar Vodafone, po čase slovo Oskar zmizí. To přinese ještě vyšší náklady na inzerci, z čehož budou mít radost zejména majitelé médií.

Na vstupu globálního hráče na český trh se však najdou i zápory. O dění na tuzemském trhu se už bude většinou rozhodovat u kulatých stolů v zahraničních kancelářích. Rychlost zavádění novinek poněkud poleví, protože vše bude muset procházet složitými schvalovacími procesy. Většina novinek zároveň nebude vznikat v Česku. Inovovat se bude především podle zahraničních vzorů. Je to na škodu, protože Češi dali světu například technologii SIM Toolkit, která slouží například pro ovládání bankovního účtu z mobilu.

Až se dokončí prodej Českého Telecomu, přejde do rukou zahraničního operátora také Eurotel. Tuzemský mobilní trh se pak změní na unifikované globální prostředí, kde se sotva setkáme s nějakou překvapivou inovací. A to bude škoda.

BRAND24

Foto popis| Díky své velikosti může Vodafone nakupovat telefony od výrobců za nižší ceny.

Foto autor| foto: Vodafone

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).