Menu Zavřít

Bez tlaku Evropské unie by e-obchody neprošly

6. 3. 2006
Autor: Euro.cz

ONDŘEJ FELIX, PREZIDENT SDRUŽENÍ PRO INFORMAČNÍ SPOLEČNOST: Novela zákona o zadávání veřejných zakázek nově zavádí možnost zadat kontrakt elektronicky. Jak se vám tato úprava zamlouvá? Zákonná úprava postupuje v tomto směru velmi pomalu.

ONDŘEJ FELIX, PREZIDENT SDRUŽENÍ PRO INFORMAČNÍ SPOLEČNOST: Novela zákona o zadávání veřejných zakázek nově zavádí možnost zadat kontrakt elektronicky. Jak se vám tato úprava zamlouvá?  Zákonná úprava postupuje v tomto směru velmi pomalu.

* Může za tím být tlak některých dodavatelů, kterým současný stav umožňuje dosahovat vyšší marže? Já jsem přesvědčen, že hlavní problém je v setrvačnosti veřejné správy. Velké komerční organizace již elektronické aukce či elektronické nakupování používají čtyři nebo pět let. Motivace je velice jednoduchá, vyplatí se to. Podobné měřítko však ve veřejné správě neexistuje, a proto se k tomu úřady musí nutit prostřednictvím regulace. To se však nedaří, protože zájmů je mnoho. * Státní úředníci se tedy nechtějí učit novým věcem. Nejenom. Každý orgán veřejné správy má většinou regionální působnost a má dlouholeté vazby se svými dodavateli. Elektronicky však nakupujete celostátně nebo dokonce v rámci celé Unie. Tam se ty vazby strašidelně rychle zpřetrhají. A to je totální změna způsobu fungování, čemuž se státní správa úpěnlivě brání. Já myslím, že kdyby to od nás nechtěla Evropská unie, tak elektronické prostředky v novele vůbec nejsou. * Měla by tedy být v zákoně stanovena povinnost, nikoli pouze možnost zadat zakázku elektronicky? Pro některé okruhy zboží by v každém případě měla existovat povinnost zakázku zadat elektronicky. Zejména to platí pro všechny druhy komoditního zboží, u kterého je možná jasná specifikace. * Omezí elektronické zadávání zakázek korupci? Je to samozřejmě výrazně zpřehledňující nástroj a navíc ještě se značným tlakem na výslednou cenu. * O kolik se dá srazit cena?

To samozřejmě záleží na konkrétním zboží. V průměru je to ale tak 10 až 20 procent. U některých komodit to však dokonce může být až 60 procent.

* Není to však bič na dodavatele?

Je to standardizace podmínek pro dodavatele. Je to bič v tom smyslu, že si nikdo nemůže dovolit cenové výstřelky. Zvlášť u zboží, které je lehce nahraditelné.

* Mohou na tom někteří dodavatelé naopak vydělat?

Každopádně se díky elektronickým prostředkům vytvoří celostátní trh. Takže například firma z Ostravy může snadněji uspět dejme tomu v Praze. Efektivní firma přežije, neefektivní má smůlu.

BRAND24

*** Jak by se tedy daly shrnout výhody elektronického zadávání. Vidíte naopak nějaké nevýhody?

Nevýhody žádné nevidím. Hlavní výhody jsou nižší administrativní náklady, vyšší rychlost, menší možnost korupce, daleko širší potenciální okruh dodavatelů a nižší cena.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).