Menu Zavřít

Bez sponzorů to nejde

2. 8. 2004
Autor: Euro.cz

DĚTSKÉ LETNÍ TÁBORY Pavel Tikman pracuje jako vedoucí střediska koncepce dopravy společnosti SUDOP. Zároveň je prezidentem sportovního klubu SK Harmony, který působí v oblasti Prahy 13-Lužiny. Jeho jedinou náplní je všestranná příprava dětí mladšího školního věku (tj.

DĚTSKÉ LETNÍ TÁBORY

Pavel Tikman pracuje jako vedoucí střediska koncepce dopravy společnosti SUDOP. Zároveň je prezidentem sportovního klubu SK Harmony, který působí v oblasti Prahy 13-Lužiny. Jeho jedinou náplní je všestranná příprava dětí mladšího školního věku (tj. 610 let) v oddíle s názvem Dětský sportovní klub (DSK) Motýlek. Pod touto činností se skrývá plavání, atletika či gymnastika.

TÁBORY JSOU VRCHOLEM

Každoročně klub Harmony pořádá letní tábory. „Ty jsou vyvrcholením naší celoroční činnosti. Nejsou nijak speciálně zaměřené. Snažíme se, aby se městské děti naučily mít rády přírodu, zároveň byly na vzduchu, uměly se o sebe alespoň trochu postarat a dokázat žít v kolektivu,“ říká Tikman. Tábory se konají již téměř dvacet let na Šumavě u řeky Vltavy, jsou stanové a jedinou „pevnou“ stavbou je v místě táboření pec, kterou si sportovní klub vybudoval. Stany mají ocelovou konstrukci, děti v nich spí po dvou či po třech na pevných postelích. Vedoucí a praktikanti se většinou rekrutují z dětí, které absolvovaly v minulosti několik táborů a rády se na místo své dětské rekreace každoročně vracejí. Průměrně bývá v jednotlivých turnusech na táboře 40-50 dětí.

ZISK JE NULA

Ceny za táborový pobyt jsou pro děti, které se jich účastní, již několik let stabilní. Tři týdny stojí 3600 korun, čtrnáct dnů přijde na 2500 korun. Rozpočet se pohybuje kolem sto tisíc korun ročně. Tikman k tomu dodává: „Chceme, aby byly naše tábory přístupné pro každého. Ceny rozhodně zvyšovat nehodláme a o zisk nám vůbec nejde. Stačí, když budeme mít vyrovnaný rozpočet.“ Bez dotací a případných sponzorů by bylo fungování dětského tábora o celou řadu věcí ochuzeno. Pravidelně přispívá úřad městské části Praha 13 a Český svaz rekreačního sportu. Celkem se jedná zhruba o 30-50 tisíc korun. „Další případné dary a finanční příspěvky věnujeme hlavně na sportovní potřeby, věci do kuchyně a další zařízení, uvedl Pavel Tikman.

LIDÉ PRACUJÍ ZADARMO

Veškerou činnost na dětském táboře vykonávají dobrovolníci, zadarmo a ve svém volném čase. Vše podléhá přísné hygienické kontrole. Dětský tábor má suché záchody, ale dostatek pitné vody je a mýt se dá i v řece. V případě nutnosti je však možné jet do nedalekého bazénu, kde jsou k dispozici sprchy. N aprostou samozřejmostí je přítomnost zdravotníka. „Jedná se o věci, které jsou nezbytné a bez nichž není možné dětský tábor provozovat,“ zdůraznil šéf sportovního klubu, který na jednom z turnusů působí jako hlavní vedoucí tábora.

BRAND24

NEJENOM V PRAZE 13

DSK Motýlek vznikl v roce 1989 jako samostatný sportovní oddíl tělovýchovné jednoty Motorlet Praha. V roce 1994 se osamostatnil jako občanské sdružení SK Harmony. Od počátku existence má DSK Motýlek jako jediný cíl všestrannou sportovní přípravu dětí mladšího školního věku. Zajišťuje jejich zájmovou mimoškolní činnost, při níž se jak děti pohybově nadané, tak ty s menší tělesnou zdatností naučí základům plavání, atletiky, gymnastiky, rozmanitých míčových her, turistiky, vodáckého sportu apod. Talentované děti mohou pokračovat ve specializovaných sportovních oddílech jiných klubů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).