Menu Zavřít

Bez nových lidí to asi nepůjde

16. 1. 2006
Autor: Euro.cz

„Bez posílení personálního stavu katastr rychlejší nebude“, tvrdí Karel Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

Karel Večeře, předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

* Dlouhé lhůty pro zápisy vkladů a záznamů do katastru se nekrátí. Proč?

Dokud se nevytvoří přímá relace mezi výkony katastrálních úřadů a objemem finančních prostředků, které čerpají ke krytí svých nákladů, jen těžko se situace zlepší. Za posledních pět let se počet našich pracovníků snížil o pět procent, počet ukončených řízení naopak vzrostl o 68 procent. Další rezervy už nemáme.

* Potřebujete tedy peníze. Jenže výdaje státního rozpočtu jsou už dnes předimenzované… Nechceme další peníze ze státní poklady, potřebujeme jenom změnit poplatkovou politiku. Jsme v Evropě snad málem poslední zemí, kde systém evidence nemovitostí není schopen pokrýt své náklady z vlastních příjmů. Třeba záznamy - loni jsme jich provedli celkem 768 tisíc -se u nás provádějí zdarma, to je téměř absurdní situace. * Zvyšování správních poplatků - to nezní příliš populárně…

Máte pravdu, zvláště teď před volbami je to pro politiky víceméně nestravitelné sousto. To je také důvodem, proč nebyl projednán loni připravený návrh systémových opatření, který počítal i s možností přednostního vyřízení vkladu práva do katastru za vyšší poplatek.

BRAND24

* Po volbách se možná vládnoucí garnitura obmění - myslíte, že ODS bude mít pro vaše potřeby větší porozumění?

Katastr a jeho fungování primárně není politická záležitost. Nicméně s některými poslanci ODS jsem na odborné úrovni konzultace už vedl. Jejich reakce byla poměrně vstřícná. ODS má v plánu zrušit daň z převodu nemovitostí - vyšší poplatky by tedy byly jaksi výměnou za tuto daňovou úlevu. Stejně tak cítím podporu ze strany Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí a z bankovních kruhů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).