Menu Zavřít

Bernard radí, jak na voliče

2. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Volby

BRAND24

Někdo dlouhodobě zneužívá sociální dávky. Při volbách pak hodí hlas politikům, kteří mu to umožňují. Jiný maká a vydělává na toho, kterému se dělat nechce. Oba mají stejné volební právo. Jenže i o něm platí, že co je zadarmo, toho si lidé neváží. A voliči se pak dělí na zodpovědné a nezodpovědné. Pivovarník Stanislav Bernard proto navrhuje zavést volební poplatek pro každého občana. „Jednoduše by se tím odstranila jedna z velkých slabin demokracie, kterou je syndrom technologie moci,“ tvrdí. Co tím myslí?
„Bezskrupulózní politici, kterým je srdečně jedno, kam země a její ekonomika směřují, velmi dobře pochopili jednu věc. Stačí zkorumpovat voliče neuvěřitelnými sliby, ať to stojí, co to stojí. Dobře vědí, že ve společnosti je vždy určitá – nikoli malá – skupina lidí, řekněme snadno zmanipulovatelných, která se nezajímá o podstatu problémů. V životě jsou méně úspěšní a přirozeně závidí těm úspěšným. Bezcharakterní politici před volbami míří na jejich nejnižší pudy, přiživují jejich negativní pohled na svět. Zneužívají je k tomu, aby se dostali k moci. Většina těchto voličů, kteří jen reagují na nesplnitelné sliby politiků, by ale nebyla ochotna zaplatit třeba stokorunu za to, aby šla volit. Podívejme se, co vyvolal třicetikorunový poplatek u lékaře,“ připomíná Stanislav Bernard. Nikde není psáno, že volby jsou zadarmo. Navíc by to jen prospělo státní pokladně, jejíž stav je dnes jedním z nejtíživějších problémů naší země. Volby by se totiž staly rozpočtově neutrálními. Jak Bernard dodává, není odborníkem na ústavní právo, ale myslí si, že zpoplatněním voleb by se nenarušil princip rovnosti, a už vůbec ne solidarity se slabými, nemocnými či jinak potřebnými. Právě naopak.
Pivovarník připojuje představu, jak určit výši poplatku: „Propočítala by se z nákladů voleb minulých let. Současně by bylo nutné uzákonit absolutní zákaz, aby strany tyto poplatky lidem jakýmkoliv způsobem hradily. Zároveň s tím by byl zřízen zvláštní volební soud, který by bezodkladně řešil případné problémy, neboť běžné soudy nejsou schopny reagovat v reálném čase,“ předpokládá Bernard. „Tento zdánlivě drobný krok by způsobil obrovskou akceleraci vývoje země a její ekonomiky. A to proto, že ve volbách by konečně začali vítězit lidé se zdravým selským rozumem nabízející skutečná řešení, a ne technologové moci korumpující voliče,“ dodává.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).