Menu Zavřít

Benzin není norkový kožich

12. 9. 2005
Autor: Euro.cz

V poště mi minulý týden přistál zajímavý email. Firma Scooters v něm vyzývá k inteligentní válce proti velkým naftovým společnostem. Autoři textu, rozhořčení rostoucími cenami paliv, v něm nabádají motoristy k protiakci. Když prý nikdo nebude kupovat benzín a naftu u dvou největších světových společností - Shellu a Essa - budou muset tito giganti zlevnit.

A s nimi půjde dolů celý trh! Je to chytrá myšlenka, jež má své slabiny. Pomiňme skutečnost, že výzva se ke všem při nejlepší vůli nedostane. A fakt, že akce je špatně zacílena, v tuzemsku by musela mířit na největší Benzinu.

BRAND24

Hlavní slabinou výzvy je skutečnost, že neválčí s hlavním nepřítelem. Na palivech nejvíce nevydělávají naftaři, ale stát. Litr naturalu by stál bez spotřební daně a DPH 17,57 koruny, ale vláda si k tomu přirazí dalších 17,43 koruny a proto jej dnes čerpadla prodávají za celkových 35 korun.

Zejména spotřební daň „z luxusu“ je evropským fenoménem, ve Spojených státech si vláda bere mnohem méně. Český erár tak k ceně jednoho litru naturalu přirazí téměř dvanáct korun spotřební daně a pak vše ještě „dodaní“ prostřednictvím DPH. A tady je zakopán pes, i když palivo není norkový kožich, erár ho za něj považuje. Protože ví, že trh nebude reagovat. Poptávka po palivech nemá pružnost poptávky po kožichách, jsou to věci denní potřeby a ani chytrá akce nemůže jejich ceny snížit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).