Menu Zavřít

Benzin letos zdražuje rychleji

18. 6. 2007
Autor: Euro.cz

BIVAN OTTIS, PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRŮMYSLU A OBCHODU:Benzin a nafta v letním období pravidelně zdražují. „Zatím se ale zdá, že kulminace ceny ropy přichází dříve, než tomu bylo loni,“ říká Ivan Ottis. Zaplatíme tedy za pohonné hmoty letos více?* Jaký vývoj očekáváte v příštích měsících u tuzemských cen pohonných hmot?

IVAN OTTIS, PŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA ČESKÉ ASOCIACE PETROLEJÁŘSKÉHO PRŮMYSLU A OBCHODU:

Benzin a nafta v letním období pravidelně zdražují. „Zatím se ale zdá, že kulminace ceny ropy přichází dříve, než tomu bylo loni,“ říká Ivan Ottis. Zaplatíme tedy za pohonné hmoty letos více?

Jaký vývoj očekáváte v příštích měsících u tuzemských cen pohonných hmot?

Všeobecně se udává, že pohonné hmoty jsou taženy cenou ropy. Ceny benzinu nebo motorové nafty, i když existuje úzký vztah mezi nimi a cenou ropy, však určuje rotterdamská burza. Když zde jdou ceny nahoru, lze odhadnout, že se zvýší i v České republice, a naopak.

A v okolních zemích, kam Češi nejčastěji jezdí? Mechanizmus tvorby cen je stejný prakticky po celém světě. Rozdílné ceny v Česku, Slovinsku, Polsku nebo Británii jsou jednoznačně dané rozdílnou úrovní spotřebních daní. Mimochodem, Česko je drží na Bruselem doporučeném minimu, zatímco většina států se pohybuje nad touto hranicí. Samozřejmě určitou roli hrají různé náklady a marže dovozců, výrobců, dopravců a prodejců v jednotlivých zemích. Vliv rozdílné spotřební daně je však rozhodující. Na jakou úroveň se před prázdninami, případně v následujícím období, mohou dostat ceny pohonných hmot?

V letošním roce se zdá, že kulminace ceny ropy přichází dříve, než tomu bylo loni. Nikde není zaručeno, že nakonec nedosáhne vyšších čísel než loňských asi 75 dolarů za barel. Já bych proto očekával tyto ceny minimálně na úrovni, která byla v tomto i letním období loňského roku. Bude záležet také na tom, jestli ropa překoná onu hranici 75 dolarů za barel.

Co ještě ovlivňuje tento pohyb cen?

Zvláště v případě automobilového benzinu hraje roli i situace na trhu ve Spojených státech. Čas od času se tam objeví deficit, který se řeší jednorázovými vysokými importy z Evropy. To se zde promítne do zvýšených cen, protože poptávka převýší nabídku.

Jak se na cenách pohonných hmot podepíše od září povinné přimíchávání biopaliv?

Biosložky jsou dražší až o polovinu. Na startu by tedy měla být poskytnuta kompenzace těm, kteří je budou muset používat. Jestliže budou ceny biopaliv alespoň trochu fixní, potom čím budou základní pohonné hmoty dražší, tím se tento rozdíl zmenší. Neznámou ovšem zůstává chování výrobců biosložek do té doby, než se rozvine plnohodnotný trh a bude dostatek těchto kapacit. Navrhovaná dvě procenta příměsí jsou rozumná, můžeme hovořit o potenciálním nárůstu o deset, dvacet haléřů na litr. Česko je přitom jedinou zemí v regionu, která zavádění biosložek nepodporuje, a tím staví tuzemské rafinerie a s nimi obchodně spojené subjekty do konkurenční nevýhody.

Jak se projevuje mezinárodní politická situace, například situace v Iráku nebo na Blízkém východě?

Ropa se prodává na základě oficiálních kótovaných cen, které tvoří základ cenové formule. Kótovaná cena je určována fyzickou nabídkou a poptávkou na trhu, ale zároveň je ovlivňována i spekulacemi, protože z 90 procent jde pouze o papírové obchody. Spekulanti se snaží rozhýbat trh a jakékoli zprávy o nedostatku ropy, například zavření rafinerie nebo porucha ropovodů, ženou ceny nahoru.

Unipetrol v prvním čtvrtletí zdvojnásobil zisk na 1,5 miliardy korun. Není tedy zde určitý prostor pro snížení cen? Takto podnikání obecně nefunguje. Ceny určuje trh, který se pohybuje nahoru a dolů. Rafinerské marže jsou tak v některých letech vysoké a v některých letech nízké. Neplatí, že když se firmě daří, je velkorysá, protože když se dařit nebude, zákazník nebude kvůli tomu kupovat dráže. V příznivých letech se tak vytvářejí rezervy na hubenější roky. Jak může s cenami zamíchat větší rozšíření vozidel s elektropohonem?

Alternativní paliva jsou dražší, a aby mohla konkurovat, budou alespoň na začátku vyžadovat mohutné dotace. O jejich významném využití mluvíme ale v horizontu nejméně patnácti či dvaceti let. Ropná ložiska se v té době možná budou blížit k vyčerpání, což cenu ropy požene nahoru k nákladům na náhradní paliva. Pakliže ta je začnou vytlačovat, reagovalo by se na to redukcí rafinerské kapacity, aby se vyrovnala nabídka a poptávka. Takže si nemyslím, že by měly vývoj zásadně ovlivnit.

Jaké jsou vůbec celosvětové zásoby ropy?

Zásoby ropy jsou pohyblivé a spíše rostou než klesají. Času, kdy se zcela vyčerpají, se moje generace určitě nedožije.

Jak Česko dlouho vydrží se zásobami v krajním případě přerušení dodávek ropy?

BRAND24

Povinnost členů EU je držet zásoby na úrovni 90 dní spotřeby, což Česká republika

plní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).