Menu Zavřít

Belgičané chtějí Bud

13. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Pivovary

Belgická pivovarnická skupina InBev navrhla minulý týden americkému konkurentovi Anheuser-Busch převzetí za 46,3 miliardy dolarů (727 miliard korun). Spojením obou společností by vznikl největší výrobce piva na světě a transakce by byla dosud největším firemním převzetím v odvětví alkoholických nápojů.
InBev nabízí za akcii Anheuseru 65 dolarů, což ale nemusí být konečná cena. Ta by se podle analytiků v případě uskutečnění transakce mohla vyšplhat až na 70 dolarů za akcii.
Od založení Anheuseru před stoletím a půl má hlavní slovo ve výrobci piva značek Budweiser a Michelob rodina Buschů, o níž se soudí, že většina z jejích členů je proti převzetí. Podobně smýšlejí i zaměstnanci Anheuseru v St. Louis. Obávají se, že spojení s Belgičany jim přinese jen ztrátu pracovních míst. Proti převzetí vystoupil i guvernér státu Missouri Matt Blunt.
Generální ředitel InBevu Carlos Brito si naopak myslí, že spojení, které by mělo být přátelské, prospěje oběma společnostem. Zatímco InBevu zpřístupní rozsáhlý americký trh, Anheuser díky němu získá možnost posílení aktivit v zámoří. „Vysoce si vážíme Anheuser-Busche, jeho zaměstnanců a vedení, kteří vybudovali největší pivovar v USA a vypěstovali ikonickou značku Budweiser,“ uvedl Brito.

CONTENT24

TABULKA
Největší pivovary světa podle tržeb
Pivovar* Země (sídlo)* Tržby (v mld. dolarů v roce 2007)
InBev* Belgie* 22,26*
SABMiller* Velká Británie* 21,41*
Heineken* Nizozemsko* 19,42
Anheuser-Busch* USA* 19*
Carlsberg* Dánsko* 9,26*
Molson Coors* Kanada/USA* 6,19*

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).